Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Opinie: Kennisbedrijven verankeren

  • 09/06/2023

Brussel is een waar broeinest van kennisbedrijven. Tal van start-ups surfen er mee op de golf van de digitalisering. Regelmatig duiken nieuwe prille successen op, zoals het Brusselse VoxelSensors, dat onlangs 5 miljoen euro ophaalde voor de ontwikkeling van efficiënte 3D-sensoren in headsets voor virtual en augmented reality. Nieuwe investeringsrondes zijn nu al ingepland.

Opmerkelijk is dat deze technologische starters en groeiers veelal meteen internationaal gaan. De Belgische markt is hen te klein. Internationalisering is vaak het recept voor doorgroei. Dat bewijst ook hét Brusselse succesverhaal in deze nieuwe digitale wereld: Collibra. Deze expert in big data, 15 jaar geleden opgericht als spin-off van de VUB, werd uitgeroepen tot Trends-Gazelle van het jaar – snelste groeier – in de categorie grote bedrijven.

Brussel kent dus heel wat dynamisme in toekomstgerichte kennisbedrijven. Dit dynamisme kan de Brusselse, én Belgische economie aansterken. Maar het wordt al te vaak afgeremd bij gebrek aan lokaal talent. Snelle groeiers hebben sterke nood aan talent. Dat blijkt lokaal moeilijk te vinden. In een competitieve arbeidsmarkt proberen groeiers toptalent wereldwijd te werven, onder meer door ze te laten delen in hun groei, bijvoorbeeld via aandelenopties. Maar dat is fiscaal en administratief moeilijk in ons land, voor Collibra een reden om de hoofdzetel uit te vlaggen naar Amsterdam. 

Er is meer politieke daadkracht nodig om onze kennisbedrijven hier te verankeren. Door betere opleiding en activering van Brusselse werkzoekenden. Door het aantrekkelijker te maken voor talent van buiten Brussel om in deze bedrijven aan de slag te gaan, dankzij een betere bereikbaarheid van de werkplek maar ook een aangename omgeving, veilig en net. En door een fiscale hervorming die werken niet enkel aantrekkelijker maakt, maar het ook voor toptalent en investeerders attractief maakt om hier in groeibedrijven aan de slag te gaan.

Groeibedrijven in toekomstgerichte sectoren zijn een belangrijke hoeksteen voor de welvaart in de Brusselse metropool, naast aantrekkelijkheid voor internationale bedrijven als Europees centrum. Deze groeibedrijven verdienen meer aandacht vanuit de politieke wereld. Ze dragen niet enkel bij tot een meer efficiënte en productieve economie – dus meer welvaart – maar bieden ook een antwoord op maatschappelijke noden. Zo biedt een bedrijf als Mintt de groeiende groep ouderen perspectief op meer autonomie, en kan het de medische zorgkosten helpen beperken. 

Laten we met alle betrokken overheden samen de Brusselse troefkaarten ten volle uitspelen. Er is in dit laatste jaar voor de verkiezingen nog genoeg werk aan de winkel. 

Kris Cloots,

voorzitter
 

Artikel uit publicatie