Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Opinie: “Europees herstelplan noodzakelijk voor Limburgse economie”

Opinie: “Europees herstelplan noodzakelijk voor Limburgse economie”

  • 22/06/2020

De beslissingen van Europa lijken voor de gemiddelde Limburger vaak een ver-van-hun-bed-show, maar de impact mag je geenszins onderschatten, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg. Het Europees herstelplan van 750 miljard euro, dat vorige week besproken werd op de Europese top, is voor onze provincie uitermate belangrijk, legt hij uit in deze opiniebijdrage. 

JJLL

"Als buitenlandse ondernemingen ten onder gaan aan de gevolgen van de crisis, is er geen buitenlandse vraag en blijven de inkomsten voor onze Limburgse bedrijven achterwege."


Overal ter wereld snellen regeringen de bedrijfswereld te hulp met steunmaatregelen. Dat is een goede reflex om onze economie te beschermen tegen de eerste klap van de coronacrisis. Niemand is gebaat bij meer faillissementen en dus ook meer jobverlies. 

Het Europees herstelplan is een noodzakelijke aanvulling hierop, want meer dan ooit zijn onze economieën wereldwijd onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is daarom in niemands belang dat enkel bedrijven uit de ‘rijke’ lidstaten gered worden. Dat zou betekenen dat de nationaliteit van een bedrijf doorslaggevend word voor de overlevingskans. Dit leidt tot een minder dynamische Europese economie waarbij elke lidstaat vooral de eigen nationale kampioenen ondersteunt. 

"Limburg heeft veel sterke handelspartners nodig, want de Belgische afzetmarkt is te klein voor veel  bedrijven in onze provincie"

Die situatie zou nefast zijn voor onze provincie, want wij hebben veel sterke handelspartners nodig. Export is een belangrijk onderdeel van de Limburgse economie en was vorig jaar goed voor een geschatte waarde van 18 miljard euro. Door de coronacrisis zal dat bedrag in 2020 veel lager liggen. Dat leiden we af uit de cijfers van onze conjunctuurbarometer, die in de maand mei een daling van meer dan 10% zag voor de exportwaarde en exportattesten. 

Als buitenlandse ondernemingen ten onder gaan aan de gevolgen van de crisis, is er geen buitenlandse vraag en blijven de inkomsten voor onze Limburgse bedrijven achterwege. Het Europees herstelplan is daarom een belangrijke stimulans: het ondersteunt gelijktijdig alle Europese bedrijven. Dat is nodig, want de Belgische afzetmarkt is voor veel Limburgse bedrijven gewoonweg te klein. 

Groeien door dienstenexport 

Naast die steunmaatregelen kan onze provincie ook zelf slimmer omgaan met haar export. Zo groeit onze dienstenexport trager dan in vergelijkbare landen. Er is dus nog potentieel om de buitenlandse markt aan te boren.

Een kanttekening is dat slechts 20% van onze Limburgse tewerkstelling pure diensten (ICT-bedrijven, e-commerce, advocaten enzovoort) zijn. De maakindustrie en logistieke sector maken een veel groter deel uit van onze economie. Ook zij kunnen nog groeien in het buitenland dankzij diensten. Een bedrijf dat wisselstukken produceert, kan focussen op een dienst die zorgt dat er tijdig een onderhoud wordt ingepland. Of sensoren op windmolens kunnen vandaag detecteren wanneer een onderhoud nodig is.

Voor dit soort opportuniteiten moeten we onze internationale ervaring verzoenen met onze innovatieve slagkracht. Wij willen die voor Limburg alvast samenbrengen binnen ons Voka-netwerk.  

Johann Leten, 
Gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg / Managing partner Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen.