Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Opgelet voor CEO-fraude: bijzonder listige phishingmails doen de ronde

Opgelet voor CEO-fraude: bijzonder listige phishingmails doen de ronde

  • 15/04/2021

Voka Vlaams-Brabant kreeg bericht over een bijzondere phishingmail die de ronde doet. Daarin doet een fraudeur zich voor als de zaakvoerder en vraagt hij een medewerker cadeaubonnen aan te kopen. Om vermijdbare kosten en schade te voorkomen, is het aangewezen medewerkers attent te maken op deze mails in het bijzonder en de waakzaamheid over phishingmails in het algemeen te verhogen.

Een medewerker ontvangt een mail waarin de zaakvoerder vraagt om cadeaubonnen aan te kopen voor klanten. Doordat de afzender klopt en het taalgebruik mooi en correct is, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Dit is een listige vorm van CEO-fraude.

Mail met CEO fraude

CEO-fraude is een vorm van oplichting waarbij cybercriminelen een onderneming contacteren met de vraag een belangrijke betaling uit te voeren naar hun bankrekening. De cybercriminelen nemen de identiteit aan van de CEO, CFO of een vertrouwde persoon en vragen een medewerker van de financiële dienst of boekhouding om een dringende betaling uit te voeren. De kans bestaat dat de medewerker die onder druk staat of die de procedures onvoldoende kent, deze betaling effectief uitvoert.

Het blijkt dat cybercriminelen steeds vaker tijdens de vakantieperiode hun slag proberen te slaan. Ze rekenen op een verminderde waakzaamheid van de medewerkers tijdens de zomermaanden of hopen dat een vervanger minder goed op de hoogte is van de geldende procedures. Maak je medewerkers dus zeker attent op deze uitgekiende vorm van fraude. 

Hoe herken je CEO-fraude?

Hoe kun je CEO-fraude herkennen en welke maatregelen kun je als bedrijf en medewerker nemen? Dat lees je hier (met dank aan DNS Belgium).

Heb je nog vragen over deze problematiek? Contacteer onze adviseur Innovatie en Digitalisatie Joël Dewalheyns via joel.dewalheyns@voka.be

Merk je een poging tot phishing op? Of ben je slachtoffer van een phishing-aanval? Bewaar de berichten of maak een schermfoto en dien altijd klacht in bij je lokale politie - zo voorkom je dat ook anderen slachtoffer worden. 

Contactpersoon

Joël Dewalheyns

Adviseur Innovatie & Digitalisatie

Proximus