Skip to main content
Map

Open brief - De allerlaatste kans

  • 17/07/2020

"Meer dan 400 dagen na de verkiezingen heerst er nog steeds federale onbestuurbaarheid. Maar om ons land terug uit het dal van de coronacrisis te trekken en te transformeren, is een sterke federale regering nodig met een meerderheid in elke taalgroep. De politieke klasse kan zich in de geschiedenisboeken schrijven. Het is nu of nooit!", schrijven Wouter De Geest, alle erevoorzitters, voorzitters van de Voka - Kamers van Koophandel en captains of industry.

Volgende week is er de nationale feestdag. Er zal niet veel gevierd worden want de coronacrisis blijft ons ernstig beperken en bedreigen, de gezondheidszorg blijft onder druk, de maatschappij is ontwricht en de economie herstelt maar langzaam. Ja, ondernemers en burgers hebben zich uit de slag getrokken, verantwoordelijkheidszin getoond, zich wendbaar en weerbaar opgesteld. Ja, de Vlaamse en de federale regeringen hebben de crisis aangepakt en de eerste noodzakelijke maatregelen genomen. Maar als we uit deze crisis, de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog, willen geraken, dan zal er veel meer nodig zijn.

Daarvoor is dringend en dwingend een sterke federale regering nodig met ruime meerderheden langs beide kanten van de taalgrens. Hierop wachten we nu al meer dan 400 dagen. Er waren opdrachthouders, informatie- en snuffelrondes; allerlei pistes en zoektochten naar meerderheden en minderheden. Er werd gepokerd, gekibbeld, veto’s gesteld, op de vrouw en de man gespeeld alsof het een lieve lust was en er niets dringenders te doen was. En dit allemaal op zoek naar die federale regering die ons land moet besturen. Wij, Vlaamse ondernemers, zijn de inertie, de spelletjes, de stilstand én achteruitgang meer dan beu. 

Voka en de Vlaamse ondernemingen dringen al maanden aan op een sterke regering met een sterk programma en de vooropgestelde deadline was 21 juli. Die wordt niet gehaald, ondanks berichten dat er gesprekken kunnen opstarten tussen 6 of 7 partijen waaronder mogelijks de grootste partij van elke taalgroep. Er is een sprankeltje hoop, maar de Vlaamse ondernemingen blijven heel ongerust over de federale onbestuurbaarheid. Wie zal de tweede besmettingsgolf aanpakken en een tweede algemene lockdown vermijden? Wie zal de relance van onze economie op gang trekken? Wie zal een einde maken aan de weggeefmaatregelen die in het parlement geagendeerd en gestemd worden? Wie zal de begroting en de staatsschuld onder controle houden? Wie zal onze inefficiënte staatsstructuur te lijf gaan en het vertrouwen in de overheid herstellen? Wie zal het welzijn van onze burgers duurzaam verankeren?

De politieke partijen, hun voorzitters, alle politici hebben vandaag een verpletterende verantwoordelijkheid om in de komende weken een sterke federale regering te vormen met een krachtdadig beleid. Het is de allerlaatste kans. Zo niet, moet de kiezer beslissen over de toekomst en het bestuur van ons land. De politieke klasse kan zich vandaag afschrijven, of kan zich in de geschiedenisboeken schrijven. We roepen hen op het laatste te doen!

De politieke klasse kan zich vandaag afschrijven, of kan zich in de geschiedenisboeken schrijven. We roepen hen op het laatste te doen!

Wouter De Geest

Vandaag kunnen zij het verschil maken door ons door de coronacrisis te loodsen en het groeipad voor welzijn en welvaart te tekenen. Er zullen permanent maatregelen nodig zijn om onze gezondheid te beschermen en de zorg te optimaliseren. Maar er zullen ook relancemaatregelen nodig zijn om onze economie te ondersteunen: de groei van onze ondernemingen stimuleren, investeringen van overheid en bedrijven aanmoedigen, de arbeidsmarkt flexibeler maken, de overheidsfinanciën onder controle brengen. Er zal daarbij zowel generositeit als rigiditeit nodig zijn.

Maar het grootste verschil moet gemaakt worden door nog een stap verder te gaan, door onze economie en onze maatschappij écht te transformeren. We moeten resoluut inzetten op een digitale samenleving, slimme duurzaamheid, gezondheid en welzijn. Dit kan alleen gebeuren met innovatieve en competitieve bedrijven, een flexibele arbeidsmarkt, modern onderwijs, een doeltreffende sociale zekerheid en fiscaliteit, een performante overheid en een open economie en samenleving. Dit kan alleen gebeuren als we een sociaaleconomisch pact sluiten tussen overheden, burgers en bedrijven. Maar daarvoor moet onze inefficiënte en versnipperde staatsstructuur aangepakt worden en moet een nieuwe staatshervorming voorbereid worden. Deze week werden de adviezen van de experten voor een Vlaamse relance voorgesteld. Deze relance onverkort realiseren, vereist dat Vlaanderen ook onverkort over de hefbomen daartoe beschikt.

Voka en de Vlaamse ondernemingen bereiden een evenwichtig transformatieplan voor. Wij zijn bereid om met volle kracht aan een dergelijk nieuw sociaaleconomisch pact mee te werken om de welvaart en het welzijn van iedereen te verzekeren. Het is immers nu of nooit. Het woord en de daad zijn nu aan onze politici. Want het is de allerlaatste kans voor ons land!

Deze week werden de adviezen van de experten voor een Vlaamse relance voorgesteld. Deze relance onverkort realiseren, vereist dat Vlaanderen ook onverkort over de hefbomen daartoe beschikt.

Wouter De Geest

Ondertekenaars

Deze oproep werd ondertekend door:

Wouter De Geest, voorzitter Voka vzw
Alain Bernard, managing director DEME Concessions
Charles Beauduin, CEO Van de Wiele
Gert Bervoets, CEO H.Essers  
Michel Delbaere, CEO Crop’s en erevoorzitter Voka vzw
Jo De Backer, gedelegeerd bestuurder Niko Group en voorzitter Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
Luc De Bruyckere, voorzitter Seneca NV en erevoorzitter Voka vzw
Philippe De Veyt, gedelegeerd bestuurder Lecot en voorzitter Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
Paul Kumpen, erevoorzitter Voka vzw
Johann Leten, managing partner Voka-alliantie en gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Ronnie Leten, voorzitter Ericsson
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka vzw
Jef Roos, erevoorzitter Voka vzw
Jan Scheirs, CEO VSE Technologies en voorzitter Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen
Benny Smets, CEO Ninatrans en voorzitter  Voka - Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant
Robert Stouthuysen, erevoorzitter Voka vzw
Johan Thijs, CEO van KBC Group 
Urbain Vandeurzen, voorzitter en CEO VMF Invest en erevoorzitter Voka vzw
Karin Van De Velde, CEO Callexcell en voorzitter Voka - Kamer Van Koophandel Limburg
Piet Van Waeyenberge, erevoorzitter Voka vzw
Ludo Verhoeven, erevoorzitter Voka vzw
Karel Vinck, erevoorzitter Voka vzw
Jef Wittouck, managing director Christeyns NV en voorzitter Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen
 

Contactpersoon

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - recupel
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - headoffice