Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Op zoek naar ideeën over inclusief wonen of werken?

Op zoek naar ideeën over inclusief wonen of werken?

  • 13/09/2023

Geëngageerd, positief ingesteld en ondernemend. Zo zou je Dorien Meulenijzer in vier trefwoorden kunnen omschrijven. En ook: altijd in de weer om haar minder aangename ervaringen als rolstoelgebruiker – in de publieke ruimte, op de werkplek of op het openbaar vervoer – als inspiratie te gebruiken voor advies aan ondernemingen en particulieren. Welkom bij FixAbility!

In het dagelijks leven vinden heel wat personen met een beperking de nodige obstakels op hun weg bij het kopen of inrichten van een woning, de zoektocht naar een passende job of gewoonweg een uitstapje met het openbaar vervoer. “Als ervaringsdeskundige weet ik hoe moeilijk het is om je weg te vinden in het aanbod van ondersteuning voor personen met een handicap”, aldus Dorien.

“Ook het inrichten van een eigen woning, aangepast aan iemands mogelijkheden en beperkingen én met oog voor nieuwe technologische ontwikkelingen, is vaak een uitdaging. Om nog maar te zwijgen van werkgevers die hun werkplek toegankelijker willen maken voor mensen met een handicap, maar niet weten hoe ze hieraan moeten beginnen. Op elk van die domeinen wil ik met mijn advieskantoor FixAbility de nodige tips en tricks aanreiken.”

Hands­-on aanpak

Dorien startte haar vennootschap in 2021 op. Vandaag heeft ze de handen meer dan vol met het adviseren van werkgevers en particulieren. Dat doet ze onder meer via het organiseren van workshops, waarvan sommige in samenwerking met het architectenbureau Full Scale Architecten dat gespecialiseerd is in aangepast wonen. “Met onze workshop ‘Inclusief bouwen en wonen’ richten we ons naar personen met een beperking, ouderen, middenveldorganisaties en revalidatiecentra”, geeft Dorien aan. “Mijn eigen verbouwde woning in hartje Leuven zet ik hierbij graag als kijkwoning in. Die hands-on aanpak wordt door de deelnemers heel erg geapprecieerd.”


Bewustwordingsproces

Ook voor ondernemingen werkte Dorien praktijkgerichte adviestrajecten en workshops uit. “Mede onder impuls van nieuwe wetgeving in ons land leveren heel wat werkgevers al mooie inspanningen om inclusief werk mogelijk te maken”, aldus Dorien. “Vanuit FixAbility wil ik zoveel mogelijk bedrijven bewustmaken van het belang en de troeven van een inclusieve werkvloer. Waar vind je werknemers met een arbeidsbeperking? Hoe pak je het sollicitatie- en wervingsproces correct aan? Hoe communiceer je het best op de werkvloer? En uiteraard mag ook de inrichting van een werkplek op maat niet ontbreken.”

"Met FixAbility wil ik zoveel mogelijk mensen bewustmaken van de nood aan inclusief wonen en werken."

Voka Bryo StartUp inspireert 

Voor de oprichting van haar vennootschap maakte Dorien dankbaar gebruik van het Bryo-traject van Voka. “Momenteel volg ik het Bryo StartUp-traject. De combinatie van boeiende inhoudelijke sessies, fijne contacten met collega-starters en de uitstekende organisatie vanuit Voka is top! Daarom kijk ik telkens opnieuw uit naar de maandelijkse infosessies. Tijdens een van de voorbije sessies leerde ik bijvoorbeeld dat het als startende ondernemer belangrijk is om gerichte keuzes te maken, en dus te focussen op specifieke niches. Die les neem ik alvast mee in het uitbouwen van FixAbility.”

Proximus