Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Op weg naar dieptepunt van recessie?

Op weg naar dieptepunt van recessie?

  • 02/11/2022

De conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg duikt verder steil neerwaarts. Dit niveau lijkt aan te houden tot halfweg het eerste kwartaal van 2023.
Die verdere terugval is volledig te wijten aan de exportprestaties die er niet in lijken te slagen het activiteitsniveau van een jaar geleden ook maar enigszins opnieuw te benaderen. Het is echter de vraag of we met dit verwachte bodemniveau ook effectief het dieptepunt van de recessie bereiken. Hoe zal de energiecrisis de komende maanden evolueren? Welke beleidsmaatregelen zullen de beleidsmakers – zowel in Europa als in ons land – nemen? En welke geopolitieke gebeurtenissen – met het conflict tussen Rusland en Oekraïne op kop – zullen mee een impact hebben?

Op weg naar dieptepunt van recessie?

 

Starters blijven dalen

De dalende trend zet zich verder. Met 588 nieuwe ondernemingen doen we het 4% slechter dan in augustus 2021. Niet alleen gevestigde ondernemingen staan onder druk. De onzekere economische situatie en het dalende ondernemersvertrouwen wegen duidelijk ook op het aantal starters. 

Aantal exportattesten blijft zakken


Met een maand-tot-maand-toename van 6,5% loopt het aantal afgeleverde exportcertificaten op tot 1672 eenheden. Hiermee wordt de sterke krimp van vorige maand (-14%) deels gecompenseerd. De activiteit blijft wel -2,5% onder het maandgemiddelde en zit op het laagste augustusniveau sinds 2016. De exportwaarde groeit aan met 17,3%. In de periode tot februari 2023 blijven de trendpatronen voor beide indicatoren opvallend vlak. 

Gemengd beeld in de bouw


In mei groeide het aantal bouwvergunningen aan met 18,3% ten opzichte van april. Met een totaal van 587 eenheden stijgt het totale aantal vergunningen 26% uit boven het maandgemiddelde. Dit is een opvallend sterke beweging. Deze expansie wordt gegenereerd vanuit alle indicatieve segmenten. In de loop van de volgende zes maanden lijkt alleen de residentiële nieuwbouw in staat om een opwaartse trend te handhaven. 

Auto’s doen het wat beter


Een toename met 9% ten opzichte van juli stuwt het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen in augustus op tot 2498 eenheden. Voor augustus is een maand-tot-maand-toename van die orde van grootte eerder uitzonderlijk. Dit opvallend sterke inhaalmanoeuvre komt volledig op het conto van de bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens en opleggers. Met 2498 stuks blijft het totale aantal inschrijvingen nog -2% onder het maandgemiddelde. 

Jobaanbod: plafond stilaan bereikt


Het aantal werkzoekenden neemt toe met 1,5%. Deze aangroei is volledig in overeenstemming met de gemiddelde maand-tot-maand-toename die sinds 2010 in augustus werd vastgesteld. Het totale aantal werkzoekenden blijft ruim -28% onder het maandgemiddelde. Het aantal uitgeschreven vacatures groeit aan met 21,7%. Het stagnerende trendpatroon van de laatste maanden slaat nu wel om in een licht neerwaartse tendens. Het jobaanbod lijkt stilaan zijn plafondwaarde te bereiken.
 

  • 558 Totaal aantal starters
  • +6.5% Aantal afgeleverde attesten voor export (augustus 2022 t.o.v. juli 2022)
  • +6.5% Gerealiseerde exportwaarde (augustus 2022 t.o.v. juli 2022)
  • +18.3% Aantal bouwvergunningen (mei 2022 t.o.v. april 2022)
  • +1.5% Aantal werkzoekenden (augustus 2022 t.o.v. juli 2022)
  • +21.7% Aantal uitgeschreven vacatures (augustus 2022 t.o.v. juli 2022)

Contactpersoon

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging

Artikel uit publicatie