Skip to main content
Map

Op naar een (na)jaar van extremen

  • 18/08/2022

Een hittegolf, overvolle terrassen, uitverkochte festivals, een groene trui en medailles. We beleven een zomer van hoge pieken, maar we verwachten een najaar van diepe dalen. 

Weer eens onbelemmerd op vakantie kunnen gaan. Voluit genieten van het gezelschap van familie en vrienden. Alles losgooien op de vele evenementen die Vlaanderen van de kust tot in Limburg deze zomer doen bruisen. Ik hoop dat je net als ik van een deugddoende zomervakantie hebt kunnen genieten (of nog aan het genieten bent). Het is iedereen van harte gegund.

We hebben deze zomer in elk geval al veel pieken gezien. Qua zon - en zonne-energie - braken we records. De Ronde van Frankrijk 2022 was er een van de Belgen, om niet te zeggen van Wout van Aert. De Gentse Feesten lokten meer dan 1,5 miljoen bezoekers, het hoogste aantal in 15 jaar. En het afgelopen verlengd weekend verbleven naar schatting 880.000 vakantiegangers aan onze kust. 

Deze zomer even bijtanken was nodig, nadat corona stevig de rem op de vorige twee zette. En we zullen alle reserves die we hebben opgedaan hard kunnen gebruiken. Want het tweede kwartaal van dit jaar tekende de Europese economie nog een verrassend sterke groei op, maar de economische vooruitzichten voor de komende maanden zien er opmerkelijk somber uit. De Duitse industrie sputtert serieus. En als het regent in Berlijn, druppelt het in Brussel. De eerste nattigheid is al merkbaar.

De herfst en winter worden mogelijk nog heter dan deze zomer.

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

Het ondernemers- en consumentenvertrouwen in ons land dalen. De uitzendactiviteit daalt. De vraagvooruitzichten in de bouw dalen. Ondertussen blijven de gas- en elektriciteitsprijzen records breken, en dreigt het nog te verergeren in de winter. Hogere energieprijzen betekenen door de automatische indexering verder exploderende loonkosten voor onze bedrijven, wat het vermogen om te concurreren met buitenlandse tegenhangers verder onder druk zet. Tegelijkertijd droogt onze arbeidsmarkt op.

Het ziet ernaar uit dat ook dit najaar een seizoen van extremen wordt, met pieken en dalen die langs de verkeerde kant van de lijn vallen. De begrotingsopmaak wordt extreem moeilijk voor de federale regering: de noden zijn hoog, maar het begrotingstekort is dat ook. En dan zijn er nog de loononderhandelingen voor 2023-2024. Nu al staan er nog verdere vakbondsacties gepland voor meer koopkracht en een herziening van de loonnormwet, die waakt over het concurrentievermogen van ondernemingen. En dit terwijl er in deze omstandigheden geen loonsverhogingen mogelijk zijn. 

De herfst en winter worden mogelijk nog heter dan deze zomer. We zullen de komende maanden vooral extreem ondernemend moeten zijn. En de regeringen zullen zich extreem moeten inspannen om de juiste maatregelen te nemen en de noodzakelijke hervormingen door te voeren. 
 

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

imu - vzw - allianz
imu - vzw - dieteren
imu - vzw - FTI