Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Op missie naar Saudi-Arabië

  • 07/02/2023

Van tien tot vijftien december 2022 trok Voka Mechelen-Kempen met vijftien bedrijven naar Saudi-Arabië – of, met 21 miljoen inwoners waarvan 70% jonger is dan 35 jaar - de belangrijkste groeimarkt van het Midden-Oosten. Veel voedingsbedrijven maar ook ondernemers actief in onder meer technologie met betrekking tot energie, veiligheid en waterzuivering namen deel aan deze economische missie, deel van het traject Start 2 Export 2 Saudi-Arabië, in samenwerking met Flanders Investment and Trade.

Belangrijke handelspartners zijn China, Zuid-Korea, Japan en USA. Voor import zijn ook de Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland voorname partners. Toerisme speelt een heel belangrijke rol bij het openen van deze markt en is dus één van de belangrijkste sectoren. Nu werken er 600.000 werknemers in toerisme. Verwacht wordt dat dit aantal zal oplopen naar 1,2 miljoen tegen 2030.

Slimme stadsinnovatie

En dan is er Neom, een Saoedische stad in aanbouw in het noordwesten van Saoedi-Arabië. Het opzet is slimme stadsinnovatie met technologie van wereldklasse om een duurzame leefruimte te creëren die ook als toeristische bestemming zal fungeren. Neom omvat vier projecten. Oxagon is een logistieke industriële zone. Trojeena een winterbestemming. The Line wordt een lineaire slimme stad, een 170 km lange mega-economische zone langs de Rode Zee en tot slot komt er ook Sindala Island: een toeristische regio.

Zaken doen

Kortom: de ambities van het land zijn groot. De Kingdom Saudi Arabia (KSA) wil de vijftiende grootste wereldeconomie worden tegen 2030. Nu staan ze op de negentiende plaats. Vision 2023 moet die droom waarmaken. Dat is de blauwdruk van de toekomst van het land, maar niet enkel op economisch vlak, maar ook op sociaal en cultureel vlak. Die ambities leiden vanzelfsprekend tot belangrijke business opportuniteiten voor onze ondernemers. Enkele van de belangrijkste domeinen:

  • Smart construction (ook nood aan gerecycleerd staal) en real estate
  • Green energy
  • Digitale transformatie
  • Elektrische stations & batterijen
  • Opleidingsinstituten en opleidingscoaches want veel hoogopgeleide werkkrachten nodig
  • Health & care

De universiteit telt meer dan 22.000 studenten. Het gebouw is acht miljoen m2 groot met 600 smart buildings, 15 research centers, 30 labs tot zelfs een eigen monorail met 14 stations.

Voka-contacten

Voka zelf had er tijdens de economische missie afspraken met verschillende belangrijke sleutelorganisaties die onze bedrijven kunnen bijstaan in het zakendoen met Arabische business partners. Zo was er een meeting met de Federation of the Saudi Chambers en de vice Voorzitter van de Saudi Belgium Business Council. Er zijn 28 regionale Kamers van Koophandel in dit land. Ze vertegenwoordigen de privésector via comités zoals contracting, trade etc. Ze vertegenwoordigen internationaal via de business councils bilateraal en ze hebben zowel inbound als outbound delegaties. Een vervolgafspraak komt er zeker waarbij matchmaking een belangrijk onderdeel zal zijn.

Vervolgens spraken we met de Deputy Minister of Commerce en CEO of the National Competitiveness Center: zij begeleiden bedrijven die zich komen vestigen in KSA van A tot Z en zetten momenteel een gecertificeerd trainingscenter op in samenwerking met de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen.

Er werd tevens een uitgebreide inzichtelijke presentatie bijgewoond van de Wereldbank georganiseerd door de Belgische ambassade in aanwezigheid van verschillende andere al dan niet Europese ambassadeurs. Wie dit rapport wenst te ontvangen gelieve een mail te sturen naar internationaal.mk@voka.be.

Samen met ambassadeur Pascal H. Grégoire werd een receptie gehouden in zijn residentie met interessante Arabische zakenlui. De deelnemers konden zich daar aan hen voorstellen.

Voka had een ontmoeting met de Riyadh Chamber of Commerce die een Memorandum of Understanding wil tekenen met onze Kamer waarbij verschillende initiatieven tot samenwerking worden vastgelegd. Deze private Kamer die alle sectoren vertegenwoordigt werd opgericht in 1961 als vzw en telt 260.000 leden (zowel nationale als internationale bedrijven) en 240 werknemers. Deze Kamer heeft een sterke vrouwen community (het Businesswomen Committee) waar we de link kunnen leggen naar onze Vokaprojecten voor vrouwen.

Voka kreeg een rondleiding in de Prinses Nourah Bint Abdulrahman Universiteit, de grootste openbare vrouwenuniversiteit ter wereld opgericht in 1970. De universiteit biedt diploma's, bachelors en postdoctorale graden aan. 27 programma’s verdeeld over drie specialisaties: Humanities, Sciences, Health. Er studeren meer dan 22.000 studenten waarvan twintig procent internationaal en het is 8 miljoen m² groot met 600 smart buildings, 15 research centers, 30 labs tot zelfs een eigen monorail met 14 stations!

Voor Vlaanderen kunnen hier concrete samenwerkingen opgezet worden op het vlak van Medtech, Energy research, Medical, Biotech en Engineering. We kregen ook een vergadering met Roshn, een vastgoedontwikkelaar die deel uitmaakt van het Public Investment Fund (PIF). Zij bouwen grote stadions, residentiële projecten, winkelcentra etc. Zij zijn geïnteresseerd in: Cost consultants, Master designers, Art consultants, experten in detail design, evaluatie en innovatie.

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Full bio of Petra Van Bouwelen

Laurence Menten

Coördinator Internationale Dienstverlening

Full bio of Laurence Menten

Artikel uit publicatie