Skip to main content
 • Nieuws
 • Oost-Vlaamse sterkmakers: lingeriebedrijf Van de Velde

Oost-Vlaamse sterkmakers: lingeriebedrijf Van de Velde

 • 12/08/2021

In deze reeks gaan we op zoek naar Oost-Vlaamse bedrijven die tot de top behoren in hun sector of een opvallend groeiparcours aflegden. Voor de sector ‘textiel/confectie/leder” kozen we Van de Velde. Ontdek hoe de pandemieklap stevig was maar de groeiambitie ook.

Over het dossier

Voor dit dossier gingen we op zoek naar de ‘Sterkmakers in Oost-Vlaanderen’. Een moeilijke klus want hoe herken je de echte primussen tussen de andere bedrijven? 

We selecteerden de bedrijven met de grootste omzet in hun (niche)sector in België (top 3) of met een opvallend groeiparcours. Die cijfers geven een beeld over de marktpositie en/of de snelle stijging op de ladder van belangrijke spelers. Voor de afbakening van de nichesectoren hanteerden we de omschrijvingen van Trends Top & Trends Gazellen.

Daaruit distilleerde onze redactie vervolgens negen ‘bredere’ sectoren die in Oost-Vlaanderen sterk scoren, waarbij we telkens één sterkmaker uitlichten: een gevestigde waarde of een beloftevolle groeier.

foto

KORT

 • Top: Van de Velde (Schellebelle) is de nummer 2 in België in de sector ‘confectienijverheid’
   
 • Andere Oost-Vlaamse toppers en opvallende groeiers: Ontex, Associated Weavers, BSF, Cortina, Samsonite, Vyncolit, DS Fibres, Minit Benelux
   
 • Omzet (2020): 160,5 mio euro
   
 • Aantal medewerkers (2020): 1.501, waarvan 514 in België

‘Shaping the bodies and minds of women’, luidt de wat mysterieuze missie van Van de Velde. Het op één na grootste confectiebedrijf van het land wil met modieuze lingerie en excellente service het zelfbeeld van vrouwen versterken.

Het verhaal van het beursgenoteerde Belgische familiebedrijf begint meer dan een eeuw geleden in Schellebelle, het dorp-met-de-mooiste-naam-van-Vlaanderen. Daar, aan de Schelde, starten Achiel en Margaretha Van de Velde in 1919 een atelier voor de productie van korsetten. Na WO II breidt het assortiment uit met kwaliteitsvolle beha’s en panties onder private label. In 1981 wordt een eerste eigen merk op de markt gebracht: Marie-Jo. Van de Velde koopt het Duitse Primadonna in 1990; het is het begin van een sterke internationale groei. In 1997 trekt Van de Velde naar de beurs. Dat jaar investeert het bedrijf ook in een gloednieuw distributiecentrum in Wichelen. Vandaag beslaat het bedrijf een oppervlakte van 27.000 m².

Weerbare winkels

Van de Velde werkt samen met 3.600 lingeriespeciaalzaken wereldwijd en heeft ook een eigen retailketen die zich focust op Lingerie Styling – een internationaal programma waarmee het de best mogelijke service wil bieden aan de consument. Met een set van complementaire merken richt Van de Velde zich vooral op de Europese en Noord-Amerikaanse markt.

Corona heeft ook Van de Velde niet gespaard. Het afgelopen jaar zag het bedrijf de omzet dalen met 20%, hoewel de winstgevendheid - door een slimme kostenbeheersing - relatief op niveau bleef. “Logisch vermits de speciaalzaken dienden te sluiten voor een bepaalde periode”, licht Herman Van de Velde toe.  “Toch deden wij het in België niet zo slecht. In het buitenland moesten onze winkels vaak veel langer dicht. Ik vind trouwens dat de overheid hier goed werk levert. In deze tijden is het geoorloofd om schulden te maken.” Herman looft ook de veerkracht en de weerbaarheid van de winkelhouders. “Die is fenomenaal. Dat kon ik zelf vaststellen tijdens de vele coronacalls die ik met hen heb gevoerd.”

(lees verder onder de foto)

foto

Het geheim van de paskamer

Hoe gaat Van de Velde om met de verwachting dat de consument de online verkoop in de toekomst nog meer zal omarmen? Herman Van de Velde: “Met het onlinegebeuren worstelen wij al langer. Wij zijn voldoende realist om het wijzigend koopgedrag bij de consument goed in te schatten. Maar online staat haaks op onze strategie die sterk gericht blijft op persoonlijk en deskundig advies, noem het maar ‘het geheim van de paskamer’ (lacht). “We willen trouwens onze eigen klanten (de lingeriewinkels) niet beconcurreren. In onze huidige multichannel aanpak blijven de winkel en de consument centraal staan. De uitdaging bestaat erin om de klant van morgen – zeg maar de jonge vrouw van 25 - aan te trekken met een sterke collectie in een eigentijdse marketing.”
Geen gebrek aan challenges voor de volgende jaren weet Herman Van de Velde: “Veel bedrijven werden door covid geconfronteerd met de kwetsbaarheid van hun supply chain. Dat is zeker een aandachtspunt. Tegelijk worden de goedkopere arbeidsmarkten in de wereld schaarser.”

“Eén zaak is zeker”, zegt Van de Velde: “Wij blijven verder doen waar wij goed in zijn en dat is klasrijke lingerie maken. En, wij blijven heel ambitieus! Opnieuw aanknopen met groei is het doel.”