Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ook federale regering moet nu met extra steunmaatregelen voor bedrijven komen

Ook federale regering moet nu met extra steunmaatregelen voor bedrijven komen

  • 05/06/2020

Deze week kwam er eindelijk perspectief voor de meeste bedrijven die nog verplicht gesloten zijn. “We juichen toe dat de aanpak wordt omgedraaid en in principe alles opengaat, op enkele activiteiten na”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Maar het herstel zal geleidelijk zijn. De Vlaamse regering lanceerde dan ook broodnodige extra steunmaatregelen. Nu de federale nog.”

De horeca mag vanaf maandag 8 juni voor het grootste deel heropstarten, voor andere sectoren zoals toerisme, cultuur en entertainment is er een essentiële verruiming of herneming van de activiteiten vanaf 15 juni of 1 juli. Voka juicht toe dat de aanpak wordt omgedraaid en in principe alles opengaat, behalve een aantal afgebakende activiteiten. “Van een lock-down gaan we nu dus naar een open-up”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Zo komt er eindelijk perspectief op langere termijn en kan de hele economische waardeketen echt weer verder op gang komen.”

De omzet van ondernemingen begint zich te herstellen, wijzen cijfers van de Nationale Bank uit. De bevraagde bedrijven rapporteren een omzetdaling met 26 procent ten opzichte van het niveau van voor de crisis, wat het beste cijfer is sinds haar eerste enquête van eind maart. “Maar net als de enquêtes van Voka wijst deze niettemin op slechte vooruitzichten voor onze economie. Het herstel zal geleidelijk zijn. Er is helaas nog geen licht aan het einde van de tunnel”, werpt Hans Maertens op.

Vlaams solvabiliteitsplan

De Vlaamse regering keurde eerder deze week alvast een nieuw solvabiliteitsplan goed om bedrijven door de coronacrisis te helpen. Zo zal PMV het initiatief nemen om een welvaartsfonds op te zetten dat slapend spaargeld van particulieren activeert. Dit moet privaat kapitaal mobiliseren om deel te nemen aan kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen ten behoeve van onze ondernemingen. Bovendien komt er naast de winwinlening nu ook een vriendenaandeel, dat familie en vrienden moet aanmoedigen om aandelen te verwerven in kmo’s.

“We dringen erop aan dat ook de federale regering nu zo snel mogelijk met extra steunmaatregelen voor ondernemingen komt”, zegt Hans Maertens. “Heel wat bedrijven teren momenteel noodgedwongen op hun reserves. We moeten de financiële draagkracht van onze ondernemingen vergroten, hen versterken en zuurstof geven om uit deze crisis te geraken. Het is nu alle hens aan dek voor de relance van onze economie, en er zullen nog veel bijkomende stappen nodig zijn.” 

 

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie