Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Onze Vlaamse export heeft vleugels nodig

Onze Vlaamse export heeft vleugels nodig

  • 08/05/2020

Voor de Vlaamse post-corona economie zijn internationaal actieve bedrijven van levensbelang. Maar de helft van de Vlaamse bedrijven ziet de export pas na de zomer aantrekken. Zowel voor bedrijven die al exporteren als voor ondernemingen die hun eerste internationale stappen zetten, biedt Voka ondersteuning via het nieuwe netwerk Mercurio. 

De Vlaamse export krijgt zware klappen door de coronacrisis en draait een derde onder haar normale niveau. Voor een land waar 30% van de jobs afhangen van de export is de dalende internationale vraag ronduit alarmerend. Zeker omdat de export al twee maanden op een lager pitje staat en ook de komende vier maanden zal die situatie nog aanhouden. Uit onze wekelijkse corona-enquête blijkt dat een kwart van de exporterende bedrijven zijn exportactiviteiten zelfs met driekwart of meer zien terugvallen.  

Relancebeleid vanuit de overheid 

Vanuit Voka vragen we dat de overheid snel een relancebeleid opzet voor exporterende bedrijven. Dat beleid moet de belangrijkste belemmeringen voor de export aanpakken, zoals de huidige beperkingen op internationaal professioneel personenverkeer. “Wanneer bedrijven een machine verkopen, moet er ook iemand met kennis van zaken die machine kunnen installeren”, zei Hans Maertens op donderdag 7 mei in De Ochtend op Radio 1. “Maar momenteel ontbreekt een uniforme Europese procedure.” 

Naast zo’n Europees Marshallplan kunnen ook de Vlaamse beleidsmakers de export steunen door voldoende aandacht te hebben voor buitenlandse investeerders. Zij zijn immers verantwoordelijk voor een kwart van de totale privé-tewerkstelling en een derde van de toegevoegde waarde in Vlaanderen. Nu de investeringen van heel wat Vlaamse bedrijven onder druk staan, is het des te belangrijker dat Vlaanderen zich actief profileert als aantrekkelijke locatie voor buitenlandse investeringen. 

Mercurio – vleugels voor het exportbeleid 

Maar vanuit Voka kijken we niet alleen naar de overheid, we werkten ook zelf een traject uit. Met Mercurio helpt Voka ondernemingen hun internationale stoute schoenen aantrekken. Drie trajecten zorgen voor een gevleugelde internationale carrière. Voor ondernemers met weinig internationale ervaring is er ‘Go International’: onder begeleiding stellen zij een exportstrategie op om hun bedrijf over de grens te versterken, wendbaar en competitief te maken. 

Al wat internationale ervaring maar op zoek naar nieuwe internationale markten of een versterking van de positie in een buitenlandse markt? Dan is Beyond Borders het traject bij uitstek. 
En voor ondernemers met veel internationale expertise is er het Global Ambassador netwerk waarin zij hun expertise en kennis kunnen delen met anderen. 

Uiteraard blijven we ook goed samenwerken met onze vertrouwde partners als FIT en VLAIO. 

Contactpersoon

Kim Gabriëls

Projectmanager Internationaal Ondernemen & Jong Voka

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
imu - vzw - recupel