Skip to main content
Map

Onze ondernemers zijn overlevers

  • 30/03/2022

Het zijn vreemde tijden. In de geschiedenisboeken zal er een groot hoofdstuk gewijd worden aan deze periode. Onze kleinkinderen gaan dit hoofdstuk met open mond lezen en hopelijk vaststellen dat ze in een beter tijdperk zijn geboren. 

Johann Leten

 

Na de eindeloze pandemie is er nu terug oorlog in Europa. Een oorlog die vooral mensen raakt. Gezinnen worden uit elkaar gerukt, steden worden platgebrand en de media wordt het zwijgen opgelegd. Gelukkig is het ook een tijd waarin de wereld toont dat we solidair zijn. En Limburg is daar geen uitzondering op. Jullie maken massaal plaats vrij om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Zo’n menselijkheid tonen in een periode waarin het economisch moeilijk gaat, is tekenend voor de Limburgse ondernemer. Een ondernemer die altijd positief en geëngageerd blijft.

Dat blijkt nogmaals uit een studie die we bij Voka – KvK Limburg hebben gemaakt. Uiteraard heeft corona een enorme socio-economische impact gehad. Jullie hebben moeten vechten om te overleven. We keren midden dit jaar terug naar een economisch niveau van vlak na de sluiting van Ford Genk. Maar dat zal niet door jullie zijn. Het ondernemerschap in Limburg is sinds de pandemie met tien procent gestegen. Méér uitgeschreven vacatures, méér starters en méér export. Het Limburgse ondernemerschap is niet aangetast, integendeel. Op alle domeinen waar jullie een rechtstreekse impact op hebben, groeien we. Dat staat in schril contrast met de harde conjunctuurcijfers. 

“Het ondernemerschap in Limburg is sinds de pandemie met tien procent gestegen.”

Een teken dat ondernemers veel kunnen, maar niet alles. Ook ondernemers hebben nood aan steun. En dan hebben we het niet over centen, maar wel over hervormingen. De arbeidsdeal die recent werd gesloten, is zwaar onvoldoende. Voor iedere honderd werkzoekenden zijn er vandaag 175 vacatures. Dat de deal dan amper activerende maatregelen bevat, is dan ook een mes in de rug van de ondernemers.

De federale regering lijkt dus nu al gebuisd. Al liggen er nog enkele herexamens in het verschiet die de punten kunnen opkrikken. De hervorming van de pensioenen kan de arbeidsmarkt alsnog ademruimte bieden. En we hopen dat wanneer dit magazine in jullie bus belandt, er een akkoord is over de kernuitstap. De situatie in Oekraïne maakt het onverantwoord om alle kerncentrales te sluiten. Zonder kernenergie zullen de prijzen blijven stijgen. Door de automatische loonindexering zal de loonkost snel volgen.

Jullie hebben al te veel moeten doorstaan. Dit gaan we niet laten gebeuren.

Artikel uit publicatie