Skip to main content
  • Nieuws
  • Onverantwoorde en onbegrijpelijke staking zet rem op economische relance

Onverantwoorde en onbegrijpelijke staking zet rem op economische relance

  • 10/03/2021

De intenties van het ACV en het ABVV om op maandag 29 maart een algemene staking te organiseren, zijn lichtzinnig, niet uit te leggen en onverantwoord. Een stakingsdag kost onze economie honderden miljoenen. Nu staken zal onze voorzichtig begonnen relance in de kiem smoren. En een staking tast ook onze internationale reputatie aan. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, veroordeelt de stakingsplannen met klem. “Nu staken is een slag in het gezicht van alle ondernemingen die er nu al een jaar lang alles aan doen om deze crisis door te komen. Het is alle hens aan dek om de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog aan te pakken en dat doe je alleen door dialoog en overleg; niet door onverantwoorde en onredelijke stakingen”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Deze staking is een kaakslag voor de sectoren die nog gesloten zijn

Hans Maertens

Het is onjuist dat er in sommige sectoren tijdens deze crisis bakken geld wordt verdiend. Elke sector heeft in 2020 omzetverlies geleden, en ook in februari van dit jaar is er nog een gemiddeld omzetverlies van 6%.

Sectoren die nog gesloten zijn, hebben letterlijk geen enkele marge voor opslag. Voor hen is deze staking een regelrechte kaakslag.

Daarom moeten we ons houden aan de loonnorm. Voka wijst erop dat er volgens de CRB al een automatische indexaanpassing zal toegekend worden van 2,8 procent over 2 jaar. “Dit is al een meer dan substantiële loonsverhoging waarover niet eens onderhandeld hoeft te worden. In andere landen maakt dit wel het voorwerp uit van sociaal overleg. Daarbovenop kan wettelijk nog 0,4 procent komen. Maar dit is echt het absolute maximum dat onze bedrijven aan kunnen en kunnen aanvaarden", aldus nog Hans Maertens.

Contactpersoon

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - OBD
IMU - vzw Remant