Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ontdek nieuw douanesysteem Import Control System 2

Ontdek nieuw douanesysteem Import Control System 2

  • 01/09/2023

Elke dag voert de EU voor honderden miljoenen euro’s aan goederen in. Om de veiligheidsrisico’s te beperken en de veiligheid te verhogen, voeren de autoriteiten van de EU-lidstaten een nieuw pre-arrival douanesysteem in: ICS2 (Import Control System 2).

ICS2 heeft als doel de vrije doorstroming van de handel te vereenvoudigen via geoptimaliseerde en datagestuurde douaneveiligheidsprocessen die afgestemd zijn op globale bedrijfsmodellen. ICS2 zal gegevens verzamelen van alle binnenkomende goederen voorafgaand aan hun aankomst in de EU. Het systeem zal worden gebruikt door de EU-douaneautoriteiten om de veiligheid en de beveiliging van alle mensen in de EU te waarborgen.

Op wie heeft ICS2 een directe impact?

ICS2 is een vervolg op het oorspronkelijke Import Control System en werd door de Europese Unie ontwikkeld om in overeenstemming te zijn met de moderne veiligheidsnormen en technologieën. Door de invoering van dit systeem zullen alle economische operatoren die betrokken zijn bij de afhandeling, de verzending en het transport van vracht, express- of postzendingen, securitydata aan ICS2 moeten aanleveren. Hierbij gaat het onder meer om postbedrijven binnen en buiten de EU, luchtvrachtvervoerders, logistieke expediteurs, eindbestemmelingen gevestigd in de EU (voor goederen verkregen via zeevervoer), maritieme, spoorweg- en wegvervoerders en vertegenwoordigers van economische operatoren.

Wat zijn de voordelen van ICS2?

ICS2 biedt verschillende voordelen:

  • Het systeem beschermt EU-burgers en de interne markt beter tegen veiligheids- en beveiligingsrisico’s.
  • De EU-douaneautoriteiten kunnen zendingen met hoge risico’s beter identificeren en ingrijpen op het meest geschikte moment in de toeleveringsketen. 
  • ICS2 zorgt voor een grensoverschrijdende inklaring voor het grootste deel van de legitieme handel. 
  • De informatie-uitwisseling tussen Economische Operatoren (EO’s) en EU-douaneautoriteiten wordt aanzienlijk vergemakkelijkt.

Concreet zorgen deze voordelen voor:

  • Een aanzienlijk kortere doorlooptijd aan de grens, waardoor goederen sneller vrijgegeven kunnen worden.
  • Een meer zichtbare en voorspelbare toeleveringsketen, wat bedrijven in staat stelt om beter te plannen en hun inventarisniveaus en transportbehoeftes nauwkeuriger af te stemmen op de verwachte aankomsttijden van goederen.
  • Minder administratieve rompslomp en papierwerk, aangezien de meeste documenten elektronisch kunnen worden ingediend.

Hoe ziet de timing van ICS2 eruit?

ICS2 wordt in verschillende fases ingevoerd. De eerste fase startte in maart 2021 en had betrekking op koerier- en postbedrijven. De tweede fase, die voornamelijk betrekking heeft op luchtvrachtzendingen, trad op 1 maart 2023 in werking en moet in oktober 2023 afgerond zijn. Op 1 maart 2024 wordt de derde fase van kracht, bestemd voor maritiem vervoer, weg- en spoorwegvervoer. 

Contactpersoon

Astrid Van Hirtum

Adviseur internationalisatie

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie