Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ontdek het team en de tool achter de Voka corona-enquêtes

Ontdek het team en de tool achter de Voka corona-enquêtes

  • 19/04/2021

De vinger aan de pols houden en zo opkomen voor onze leden. Tijdens deze pandemie zijn onze corona-enquêtes daarvoor van grote waarde gebleken. Zozeer zelfs dat vanuit de regering gevraagd wordt om hier absoluut mee door te gaan. Deze collega’s zijn de drijvende kracht achter deze bevraging.

Gilles Suply (Senior Adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen)

“Eind januari 2020 zagen we dat er in China een virus was dat stevig begon te woeden. Vandaar ontsprong het idee om een beperkte groep van leden te bevragen om te zien of er een impact was op de toelevering. Op basis van die enquêtes zagen we al snel dat steeds meer ondernemingen in de problemen kwamen, eerst met toelevering vanuit China, maar daarna ook vanuit Noord-Italië.”

“Het is op basis van deze vaststellingen die we uit onze bevragingen konden trekken, dat we eind februari bij de verschillende regeringen al aandrongen op een taskforce corona op te richten, met een info- en meldpunt voor bedrijven. Door zo de vinger aan de pols te hebben, merkten we dat er iets op komst was waar we ons echt op moesten voorbereiden. Al kon niemand toen al weten dat het uiteindelijk zo’n grote impact zou hebben.”

“Mijn taak binnen het enquête-team bestaat er vooral in om de vragen te bekijken en actuele topics te identificeren. Dat is niet altijd zo eenvoudig als het misschien lijkt. Een goede enquête opstellen en vragen juist formuleren is een leerproces geweest, maar intussen werken we als een geoliede machine. Met Davy als onze technische man en Bart die alles met zijn kritisch oog bekijkt, hebben we echt een goeie dynamiek gevonden.”
 

Gilles Suply

Bart Van Craeynest (Hoofdeconoom)

“Onze corona-enquêtes zijn uitgegroeid tot een belangrijke basis voor regeringsbeslissingen en het invoeren van bepaalde steunmaatregelen. Zeker in het begin van de crisis, toen we nog elke week een bevraging deden. Er waren op dat moment geen andere economische data om kort mee op de bal te spelen, want op economische cijfers zit altijd wat vertraging.”

“Om het beeld van het hele land te hebben, contacteerden we de Franstalige werkgeversorganisaties UWE en Beci om ook mee te doen. Al snel kwam er interesse vanuit de Nationale Bank voor onze corona-enquêtes. Die zette een samenwerking op met ook nog andere organisaties zoals Unizo, de Boerenbond en het NSZ, verwerken alle gegevens en aggregeren die tot op een nationaal niveau.”

Vanuit de regering is er aangedrongen om zeker nog een tijd met deze corona-enquêtes door te gaan. Zeker het ledenbestand van Voka is macro-economisch belangrijk, want daar zitten ook veel grote bedrijven in. Mijn taak bij deze enquêtes is dan ook vooral om ervoor te zorgen dat de cijfers kloppen en te zorgen voor een correcte weging van de resultaten. Een zelfstandige weegt nu eenmaal niet even zwaar door in onze economie als een multinational met 10.000 werknemers.”
 

Bart Van Craeynest

Davy Huysmans (Expert Digitale Communicatie)

“Ik zorg ervoor dat alles technisch vlot verloopt bij het opstellen, doorsturen en verwerken van deze enquêtes. In het begin had het wel wat voeten in de aarde om alles op te bouwen, ook van de rapportage. Maar ondertussen loopt dat zeer goed.”

“Voor deze enquêtes doe ik een beroep op CheckMarket, een tool om mooie online enquêtes te maken. Alle Kamers binnen Voka kunnen hier trouwens gebruik van maken en hier mee aan de slag gaan om bepaalde bevragingen te doen.”
 

Davy Huysmans
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel