Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ontdek het groeiverhaal van AAtechnics, Vbridge en Otterburcht

Ontdek het groeiverhaal van AAtechnics, Vbridge en Otterburcht

  • 15/09/2021

Een verhaal van slim energiemanagement tot duurzame aquacultuur. Na een robuust parcours in duurzame energie en energiemanagement, zet AAtechnics haar expertise ook in andere sectoren in, namelijk in de aquacultuur. Deze innovatieve aanpak moet het handelsmerk worden voor de site Otterburcht, waar het bedrijf zich onlangs vestigde. 

foto
Jan D'hont (l.) en Tom Van Nevel (r.), twee van de drie partners die samen de site Otterburcht verder ontwikkelen.

 

Tekst Laurens Fagard – foto Nathalie Dolmans

In april verhuisde snelgroeiend bedrijf AAtechnics van Lokeren en Kasteelbrakel naar de Ottergemsesteenweg-Zuid in Gent op een site met historische fabrieksgebouwen langs de groene oevers van de Schelde, vlakbij de Ghelamco Arena.

Initieel focuste AAtechnics zich op zonne-energieprojecten en elektrisch onderhoud van tankstations, maar al snel leidden synergieën tussen beide specialiteiten tot de ontwikkeling van een uniek energiemanagement- en monitoringplatform.

Nu de specialist in duurzame energieproductie, -opslag en -management gevestigd is in een deel dat al gerenoveerd is, focussen partners Frédéric Beaumont, Tom Van Nevel en Jan D’hont zich volop op de verdere ontwikkeling van de site. “We bouwen een hub voor bedrijven met een focus op technologie of biologie die ruimte nodig hebben voor testen, prototyping en productie.”

(lees verder onder de foto)

foto

Van installateur tot kennisbedrijf

Toen Jan, die reeds actief was in industriële zonnepaneelinstallaties, in 2010 AAtechnics (voorheen A&A Electrics) overnam, verzorgde het bedrijf het elektrisch en mechanisch onderhoud van tankstations. “De technische kennis die aanwezig was in de onderneming kon ook ingezet worden in de reeds bestaande zonnepanelenbusiness.”
“Anderzijds leidde onze kennis van monitoring bij zonnepanelen tot de ontwikkeling van C-all, een monitoringsysteem om alle sensoren van tankstations visueel in kaart te brengen en de performantie vanop afstand te monitoren en te beheren.

Bij een installatie van zonnepanelen is het gewoon dat alle componenten nauwkeurig gemonitord worden. Dit was niet zo bij tankstations. Er was geen online overzicht beschikbaar om alle systemen op de tankstations te controleren. Deze systemen staan in voor het tanken en de bevoorrading van de stations, maar ook voor het voldoen aan de milieu- en veiligheidseisen.”

We brengen innovatieve bedrijven met een focus op technologie of biologie samen op de site Otterburcht om er te groeien. Kruisbestuiving schept nieuwe kansen

Het stemde het bedrijf tot nadenken en kort daarna ging de bal aan het rollen. “Samen met Roel Van Steenberghe van het snelgroeiende vBridge, een expert in IoT en cloud architecture, ontwikkelden we C-all. Het platform visualiseert de werking van de pompen en alle andere systemen, inclusief camerabeelden.
Met geconsolideerde data maakten we de overstap van reactive naar predictive maintenance, en konden we de veiligheid en efficiëntie van de uitbating van de stations gevoelig verhogen. Shell pionierde door het systeem te installeren in het volledige Belgische netwerk. C-all wordt inmiddels uitgerold in binnen- en buitenland bij grote maatschappijen.”

Lakmoesproef bij D’Ieteren

Voor het bedrijf uit Gent was dit de eerste stap in de uitbouw van een volledig uitgerust platform. “De shift naar het duurzaam omgaan met energie is volop aan de gang. Als wij daar ons steentje in kunnen bijdragen door met slimme algoritmes de voetafdruk van tankstations naar beneden te krijgen, zijn we op de goede weg.“
“Met de ontwikkeling van het platform voor tankstations, breiden we nu uit naar andere industrieën. Eind vorig jaar lanceerde D’Ieteren Immo haar H2O project voor slimme opslag van zelfgeproduceerde elektriciteit. AAtechnics stond in voor de engineering, installatie en aansturing van zonnepanelen, industriële batterij en laadpark voor elektrische voertuigen.

(lees verder onder de foto)

foto

C-all EMS (Energy Management System) zorgt voor een optimaal gebruik van de geproduceerde elektriciteit van de zonnepanelen en de warmtekrachtkoppeling. Via realtime metingen en opbrengstvoorspelling van de PV-installatie wordt het laadpark voor elektrische wagens en een batterijcontainer van 600kWh intelligent aangestuurd.”
“We zetten C-all in voor de analyse van het elektrisch verbruik bij bedrijven om hen te adviseren en te ontzorgen.”

Wij zetten technologie in om stress bij garnalen vroegtijdig te herkennen en zo sterfte te voorkomen

Garnalen met stress

AAtechnics zal zijn platform nu ook gebruiken in de aquacultuur. Aquacultuur biedt een alternatief voor de overbevissing van de zeeën, maar de relatief jonge sector kan nog duurzamer worden. “Veranderende omgevingsfactoren kunnen aanleiding geven tot stress bij garnalen, wat oorzaak kan zijn van sterfte op grote schaal. Wij zetten onze technologie in om garnaalstress vroegtijdig te herkennen en te vermijden. Met ons monitoringsysteem kunnen we alle parameters opvolgen en ingrijpen indien nodig.”

“Voor ons  pilootproject werden een aantal doctorandi aangenomen met kennis van aquacultuur, die onze huidige ploeg van 30 mensen versterken. De onderzoeken en testen zullen plaatsvinden in een fabriekshal die we van top tot teen aan het verbouwen zijn en die dit jaar wordt opgeleverd.” 

“Naast onze eigen business biedt de Otterburcht-site plaats voor een 60-tal mensen. Innovatieve bedrijven actief in biologische vakgebieden en technologie in de ruimste zin kunnen zich hier vestigen. Kruisbestuiving schept nieuwe kansen voor ondernemerschap en onze site Otterburcht is daar een uitstekende locatie voor.”

foto

Ben je ook aan het groeien met jouw bedrijf en zoek je een klankbord?

Neem een kijkje bij Accelero, ons exclusief groeitraject voor snelgroeiende bedrijven.

Boost de groei van je bedrijf!

Boost de groei van uw bedrijf met Accelero, een traject gericht op snelgroeiende bedrijven met een omzet tussen 1 en 5 miljoen euro die de ambitie hebben om over meerdere jaren heen te groeien met meer dan 20 % per jaar. Meer informatie?

Artikel uit publicatie