Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ontdek de winnaars van de Limburgse Vastgoed Awards 2024

Ontdek de winnaars van de Limburgse Vastgoed Awards 2024

  • 23/05/2024

Woonresidentie Books in Hasselt, Genk Green Logistics in Genk en Fietsen door de Bomen in Hechtel-Eksel zijn de laureaten van de Limburgse Vastgoed Awards 2024. Met deze prijzen belonen Voka – KvK Limburg en haar netwerk Commmunity Vastgoed inspirerende vastgoedprojecten in Limburg. De jury bekroonde het project “FacThory” in Genk met de ING Sustainability Award. “Deze vastgoedprojecten zijn een toonbeeld van innovatie, en geven ons een blik op een duurzaam toekomstbeeld voor onze provincie. De sterkte van een vastgoedproject zit hem in de combinatie van visie, proces en model. Enkel door samen te werken kunnen we een positieve en duurzame ontwikkelingsdynamiek creëren binnen Limburg”, stellen Johann Leten en Ed Somers, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg en voorzitter van Netwerk Community Vastgoed.

Bekijk hier  de reportage op TV Limburg.

Thor Central in Genk was het decor voor de tweede editie van het Gala van het Limburgs Vastgoed. Voka – KvK Limburg en haar netwerk Community Vastgoed hebben deze prijzen in het leven geroepen om ondernemers, architecten en bouwheren in de toekomst nog kritischer naar vastgoed-en ontwikkelingsprojecten te laten kijken. "De actuele veranderingen in onze samenleving vereisen dat we op een duurzame manier omgaan met onze omgeving en middelen. Projecten moeten nu meer dan ooit maatschappelijk relevant zijn, met een sterke nadruk op duurzaamheid en sociale inclusie", zegt Ed Somers, voorzitter van Netwerk Community Vastgoed.

Uit meer dan dertig ingezonden vastgoeddossiers in Limburg selecteerde de jury – bestaande uit voorzitter Veronique Claessens, Maxime Kumpen en Toon Geusens – drie genomineerde projecten in drie categorieën: residentieel vastgoed, publiek vastgoed en bedrijfsvastgoed. “Voor het bepalen van de winnaars hebben we als jury gekeken naar de brede impact van het project, de integrale duurzaamheid, innovatieve ontwikkelingsmodellen en naar duurzame verankering van een lokale of bovenlokale behoefte”, stelt juryvoorzitter Veronique Claessens.

“Alle genomineerde projecten hebben op hun eigen manier impact gerealiseerd en tonen het lef dat noodzakelijk is in deze sector om van een succesvolle vastgoedontwikkeling te spreken. Het toont tevens ook dat onze provincie over een gunstig investeringsklimaat beschikt waarin projecten met een hoog innovatiegehalte kunnen opgeleverd worden”, aldus Claessens.

Uit alle genomineerden koos de jury op basis van verschillende criteria - o.a. innovatie, architectuur, ecologie, nieuwe bouwtechnieken en inpassing in de omgeving - uiteindelijk één winnaar per categorie:

Ontwikkeling woonresidentie Books -Vestio – Hasselt (RESIDENTIEEL VASTGOED)

 

 

 

Tussen het bekende Kolonel Dusartplein en de vernieuwde Meldertstraat werd er een extra toegang tot het hart van de binnenstad ontwikkeld. Langs het gebouw van de Bank Van Lanschot werden de bestaande woningen afgebroken. Langsheen deze nieuwe doorgang verrees vervolgens de woonresidentie “Books”, een schakel tussen het evenementen-plein en de binnenstad. De jury oordeelt dat dit een spraakmakend project is dat een icoon toevoegt aan de Hasseltse binnenstad. Door het Dusartplein te verbinden met de Melderstraat is er een positieve impact op het stedenbouwkundig weefsel van het Dusartplein, krijgt dit plein ook een betere schaal en wordt er in dit binnenstad hoogwaardige woonkwaliteit toegevoegd.

 

Genk Green Logistics – Group Machiels & Intervest – Genk (BEDRIJFSVASTGOED)

 

De ontwikkeling van de voormalige Ford-site in Genk is een erg gedurfde vastgoedontwikkeling met 250.000 vierkante meter voor logistiek, waarmee dit project momenteel een van de grootste logistieke ontwikkelingen in België is. De jury looft de durf om een dergelijke grootschalige investering te doen in crisistijden. ​ Samen met andere ontwikkelingen zorgde dit project voor een razendsnelle herontwikkeling van de Ford-site waarop er ook werd uitgegaan van verschillende duurzaamheidsprincipes met betrekking tot waterbeheer, mobiliteit en energie.

 

Fietsen door de Bomen – Vist Limburg – Hechtel-Eksel (PUBLIEK VASTGOED)

 

Fietsen door de Bomen is een unieke fietsbeleving waarbij fietsers geleidelijk in een cirkelvormige beweging omhoog rijden, waardoor ze een sensationele 360"-ervaring krijgen tussen de boomtoppen. De jury ziet in dit project veel doelstellingen van een succesvolle vastgoedontwikkeling samenkomen. Het project is met zorg voor kwaliteit gerealiseerd, het is innovatief, verrassend en heeft een grote impact op de regionale versterking van Limburg. Visit Limburg realiseert op deze manier niet alleen een spraakmakend project, maar creëert ook een gunstig investeringsklimaat wat ook de algemene economie ten goede komt.

 

FacThory – Mo-Thor nv – Genk (ING SUSTAINABILITY AWARD)

 

Omdat duurzaamheid en projectontwikkeling onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn heeft de jury ervoor gekozen om een specifiek vastgoedproject in Limburg te belonen met de ING Sustainability Award, dit jaar voor FacThory op het Thor Park in Genk. FacThory is een multifunctioneel en multi-tenant gebouw met 3.500 vierkante meter productieruimte, 1.000 vierkante meter labo- en testruimtes en 3.500 vierkante meter kantoren voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen in de maakeconomie. De jury vindt dit project een fantastisch voorbeeld van een investering die inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en ondernemers uitdaagt om te experimenteren. FacThory is bovendien een spraakmakend architectuurproject waar het ontwerp erin is geslaagd om de samenwerking tussen labowerking, ateliers en kantoorwerk te versterken door slimme verbindingen en zichten in het gebouw. Samen met FacThory wil de jury de hele Thor-site in de kijker plaatsen als duurzaam bedrijventerrein waarin een consequente vernieuwende visie wordt gehanteerd en een innovatief ecosysteem wordt uitgebouwd rond de pijlers kennis, opleiding, business en community, en dat met respect voor het aanwezige erfgoed op de site.

 

“We mogen fier zijn op onze winnaars en al onze genomineerden. Ze laten zien dat ze letterlijk meebouwen aan onze toekomst”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Willen we een antwoord bieden op de economische uitdagingen van morgen, dan zullen we ook in ons infrastructuurbeleid, ons woonbeleid, moeten samenwerken in Limburg. Een soepeler vergunningenbeleid en administratieve vereenvoudiging zijn hiervoor noodzakelijk. Als we deze obstakels kunnen wegnemen, geven we onze ondernemingen de tools in handen om onze Limburgse samenleving letterlijk en figuurlijk te versterken.”
 

Contactpersoon