Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ontbijtsessie SDG's en duurzaamheidsverslaggeving: de weg naar maatschappelijke verantwoordelijkheid

Ontbijtsessie SDG's en duurzaamheidsverslaggeving: de weg naar maatschappelijke verantwoordelijkheid

  • 20/02/2020

Pantarein Publishing organiseerde een ontbijtsessie bij Artoos group met als centraal thema Sustainable Development Goals (SDG’s) en hoe ze ondernemingen (en mensen tout court) kunnen ondersteunen om hun impact op onze planeet te verkleinen. Peter Wollaert van CIFAL Flanders lichtte toe hoe de SDG’s een bedrijfsstrategie kunnen versterken. Vervolgens legde Astrid De Man (Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant) en Sofie Coppens (Alfaport Voka – Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland) uit hoe je duurzaamheidsverslaggeving in de praktijk omzet. Peggy Pedus rondde de sessie af en vertelde hoe ze bij Artoos group duurzaamheid implementeren.

Tekst: Michiel Bronckaerts & Astrid De Man - Foto’s: Michiel Bronckaerts
 

Socio-economische impact

Peter Wollaert, Cifal Flanders, wees erop dat elke onderneming een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meedraagt. Iedereen is vrij om deze verantwoordelijkheid op te nemen zoals hij of zij wenst, maar een gemeenschappelijke basis is onontbeerlijk. Het grondbeginsel moet steeds respect voor de mens zijn. Als onderneming heb je een grote impact op de planeet, maar je moet ook ondernemen binnen de grenzen van die ene planeet, zonder daarbij te raken aan de welvaart. Bovenal is het noodzakelijk om na te denken hoe we ons huidig welvaartsniveau ook kunnen waarborgen voor de volgende generatie.

Het is noodzakelijk na te denken hoe we ons huidig welvaartsniveau waarborgen voor de volgende generatie.

Peter Wollaert, Cifal Flanders

Met Agenda 2030 stemden 192, binnen het kader van de Verenigde Naties, voor een gemeenschappelijke doelstelling van duurzame ontwikkeling. Ook België streeft er naar te groeien binnen iedere SDG. Toch scoort ons land momenteel ondermaats op het SDG-rapport. Met een zestiende plaats wereldwijd is er nog tal van ruimte voor verbetering. De boodschap is dat we hier samen met alle organisaties, overheden, bedrijven, individuen aan moeten werken, indien we de vooropgestelde doelden willen behalen.

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Met het VCDO tracht Voka Vlaams-Brabant ondernemers een leidraad aan te reiken bij de implementatie van de Sustainable Development Goals (SDG). Bedoeling van dit traject is om bedrijven stappen vooruit te laten zetten binnen alle aspecten van duurzaamheid: People, Planet, Prosperity, maar ook vooral (en niet te vergeten) Partnership en Peace. Door deelname aan het VCDO denkt een bedrijf na over hoe duurzaamheid te integreren in de core van hun businessactiviteiten. Een hedendaags business model buigt zich niet enkel over economische vraagstukken, maar brengt ook haar sociale impact in kaart en dat allemaal binnen de grenzen van onze planeet.

Ontbijtsessie SDG's en duurzaamheidsverslaggeving: de weg naar maatschappelijke verantwoordelijkheid

 

Duurzaamheid bij Artoos Group

Al zo'n 10 jaar geleden stond duurzaamheid hoog op de agenda bij Artoos group. Als één van de eerste bedrijven startten ze in 2017 met deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, met de SDG's als kompas.  Dankzij de digitalisering biedt Artoos ondertussen een brede waaier aan marketingcommunicatie 
aan. Maar publiciteit op papier blijft toch nog een zekere meerwaarde hebben. Klanten kunnen ervoor kiezen hun drukwerk klimaatneutraal te laten drukken. De vestiging in Kampenhout vormde daarom een ideale plek om een ontbijtsessie te houden over SDG’s en duurzaamheidsverslaggeving. 

Duurzaamheidsverslaggeving in de praktijk

Desondanks we nog grote stappen moeten zetten, mogen we niet vergeten dat heel wat bedrijven al wél een duurzaamheidsstrategie uitrollen. Nadeel is dat hier te weinig over wordt gecommuniceerd. Zowel intern als extern. Iedereen mag weten dat je als ondernemer werk maakt van een duurzaam beleid. Het kan anderen inspireren om zelf aan de slag te gaan met de SDG’s.

Via twee getuigenissen werd toegelicht hoe de SDG’s ook kunnen opgenomen worden in het duurzaamheidsverslag van een organisatie. Astrid De Man (relatiebeheerder Duurzaam Ondernemen bij Voka Vlaams-Brabant) coördineerde in 2019 de opmaak van het eerste duurzaamheidsverslag van Voka Vlaams-Brabant, meteen ook de eerste Vlaamse Kamer van Koophandel die dergelijk document heeft opgemaakt.  

Ontbijtsessie SDG's en duurzaamheidsverslaggeving: de weg naar maatschappelijke verantwoordelijkheid


Aangezien duurzaamheid en de Sustainable Development Goals centraal 
staan in de werking, besloot men om voor de eerste keer geen traditioneel jaarverslag te publiceren, maar een duurzaamheidsverslag.

Dit verslag toont hoe we bedrijven ondersteunen en diensten aanbieden, hoe we bruggen bouwen binnen de samenleving en samenwerkingsmodellen tussen diverse spelers opzetten en hoe we nieuwe concepten ontwikkelen en implementeren. Dit alles willen we doen met respect voor mens, milieu en maatschappij.

Lees hier ons duurzaamheidsverslag.

Enkele tips:

  • Ga tijdig van start: een verslag over de activiteiten van je onderneming en langetermijnvisie over duurzaamheid vergt een zekere tijdsinvestering. Om te vermijden dat je in tijdsnood raakt, begin je dus best op tijd!
  • Als onderneming moet je met het ganse team achter je duurzaamheidsverslag staan. Ondernemingen met een extrinsieke motivatie zullen het moeilijk hebben om de doelen te behalen. Betrek daarom het ganse team erbij en communiceren intern transparant over je actie en doelen.
  • Duurzaam ondernemen is een groot begrip en bestaat uit verschillende facetten. Zoals eerder aangegeven engageer je je niet eenmalig. Plan doordacht welke SDG’s je aan welke acties in je duurzaamheidsverslag koppelt.
  • Om de keuzestress te beperken, kies je best voor doelen die aansluiten met de visie van je bedrijf.
  • Vermijd keuzestress en doe voldoende vooronderzoek. In de wereld van de duurzaamheidsverslaggeving is veel mogelijk. Er bestaan bepaalde standaarden, best practices, etc. Denk na wat je op lange termijn met dit document wil doen, welk publiek je wilt bereiken, welk verhaal je wilt vertellen, etc. en maak op basis hiervan doordachte keuzes. 

Logo's

Contactpersoon

Astrid De Man

Duurzaam Ondernemen

Proximus

Artikel uit publicatie