Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • Ontbijtclub Hageland: inspiratiesessie met ex-hockeyatlete Sofie Gierts

Ontbijtclub Hageland: inspiratiesessie met ex-hockeyatlete Sofie Gierts

 • 20/02/2020

Elke tweede donderdag van de maand organiseert Voka Vlaams-Brabant een ontbijtclub in het Hageland. In de Winge Golf & Country Club kan je genieten van een heerlijk ontbijt en gelijktijdig kennismaken met ondernemers uit Oost-Brabant. Daarnaast voorzien we voor elke editie telkens een spreker die vanuit een eigenzinnige invalshoek ondernemers met zijn of haar verhaal inspireert.

Tekst en foto’s: Michiel Bronckaerts

Voor de ontbijtclub januari nodigden we Sofie Gierts uit als inspirerende spreker. Als voormalig hockeyspeelster, bij onder meer de nationale België, wil ze bepaalde waarden uit de sportwereld overbrengen naar de werkvloer. Ze stelt vast dat je heel wat parallellen kan trekken tussen beiden. Jammer genoeg ligt de nadruk al te vaak louter op presteren, waardoor de spelers zelf (of werknemers) op de achtergrond verdwijnen. Door deze aanpak verlies je het menselijke aspect uit het oog met alle gevolgen van dien. Werknemers louter evalueren op basis van cijfers is zelden bevorderlijk en kan een negatieve uitwerking hebben op het ganse team.

Sofie is ervan overtuigd dat je een team succesvol kan begeleiden en ondersteunen met value based coaching. Een uitgekiend business plan is als ondernemer een vereiste, maar daarnaast is het even belangrijk om te reflecteren over de waarden die je als bedrijf wil uitdragen en hoe je deze overdraagt aan je werknemers. In een leidinggevende functie, ongeacht de sector, draag je verantwoordelijkheid met je mee en verkeer je in een ideale positie om mensen te inspireren en motiveren.

Vier vragen aan Sofie Gierts

 • Wat heb jij van je sportieve loopbaan gekregen?
  In de eerste plaats veel waarden. Het klinkt clichématig, maar ‘sporten’ is een constante levensles. Je leert er haast alles wat je nodig hebt om erna goed in een bedrijfsomgeving te functioneren en vervolgens prestaties te leveren. Gelijktijdig ontwikkel je je constant op persoonlijk vlak, want je legt zoveel contacten. Ik zeg steeds: ik heb een bed in elk continent en dat is voornamelijk dankzij de sportwereld. 
   
 • Welke parallellen lopen er tussen de bedrijfs- en sportwereld?
  Enorm veel. Aan elke geleverde prestatie is een menselijk aspect verbonden. Hoe je het ook draait of keert, het zijn telkens mensen die de knoppen besturen. Wie wil presteren, moet zich goed voelen. Enkel wanneer dat het geval is, kan je een topprestatie leveren en anders niet, dat gaat zowel op voor de bedrijfs- als sportwereld.
   
 • Op welke manier wil jij mensen inspireren?
  Zelf vind ik inspiratie nogal een zwaar woord. Wat ik voornamelijk wil meegeven is dat bedrijfsleiders, of mensen die een business runnen, zich bewust moeten blijven van de kracht die mensen met zich meedragen. We zijn heel vaak bezig met wat en hoe we iets moeten doen en niet met de waarom. Dat laatste vind ik enorm belangrijk. Waarom doen mensen iets en hoe kan je ze coachen zodat ze voldoening en plezier halen uit datgene waarmee ze bezig zijn?
   
 • Welke raad heb jij voor ondernemers?
  Vanuit de sportwereld hoor je alsmaar vaker over de laptoptrainer en gelijkaardig termen. Ik geloof zeker dat zo’n technologie kan zorgen voor een positieve evolutie, maar ik denk dat je nog altijd je buikgevoel moet durven volgen. Vandaag de dag staat de durf en lef in de schaduw van de angst om niet voldoende te presteren. Ideaal is volgens mij een en-en-verhaal, waarin buikgevoel gepaard gaat me de kennis die je uit zo’n technologie weet te halen. Er mogen best emotionele beslissingen genomen worden binnen een rationele omgeving. Je mag niet vergeten dat het steeds gaat om een verhaal dat mensen samenstellen.  

Agenda

Plaats de volgende ontbijtclubs alvast in je agenda:

 • donderdag 12 maart 2020
 • donderdag 9 april 2020
 • donderdag 14 mei 2020
 • donderdag 11 juni 2020

In samenwerking met

Logobalk

AW_Welt_6stappenplan
Dyls februari2024
Proximus
imu - VZW - Maattwerk
Banner belgian coast hotels
imu - vzw - obd 1