Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Onderschat de impact van technische sectoren op de welvaart niet”

“Onderschat de impact van technische sectoren op de welvaart niet”

  • 02/07/2021

Jongeren warm maken voor de wereld van techniek. Beckhoff Automation ziet het al jaren als zijn missie. De FIRST® LEGO® League past dus perfect in dat plaatje. General Manager Patrick Gielis legt uit waarom techniekpromotie zo cruciaal is.

Patrick GielisDe technische sectoren boomen. Logisch, techniek is nú al overal en in de toekomst nog meer. Maar die toekomst moeten we dan wel veiligstellen. Door jongeren te enthousiasmeren en grondig op te leiden in techniek. “Hans Beckhoff, de oprichter van het bedrijf in Duitsland, is het beste voorbeeld van jong technisch talent dat kansen greep. In 1980 begon hij op zijn eentje machinebesturingen te bouwen. Hij was toen amper 26. Het bleek een slimme zet. Inmiddels telt Beckhoff wereldwijd 4.800 medewerkers en 39 vestigingen. En we zijn aanwezig in 75 landen. Onze pc-gebaseerde besturingstechnieken komen nu onder meer van pas in de machinebouw, de gebouwenautomatisering en voor windturbines.” 


Investeringen die lonen 


Al decennialang werkt Beckhoff samen met middelbare en hogescholen omdat ze langetermijndenkers zijn én omdat ze hun sociaal engagement serieus nemen. “We zagen vroeger met lede ogen toe hoe beperkt sommige scholen waren in hun technische richtingen. Je kwam er nog oplossingen tegen die 30 jaar oud waren. Als je dan afstudeert en plots met de nieuwste technieken moet werken, begin je al met een zekere achterstand. Dat is zonde. Dus helpen wij niet enkel met advies, maar ook door de nieuwste technieken aan te bieden in tal van opleidingen. Natuurlijk kost ons dat geld, maar wij ontvangen de winst op een andere manier. In de vorm van talent op de jobmarkt. Niet enkel voor onszelf, ook voor onze klanten en de volledige technische sector. Want ons land heeft dergelijke specialisten broodnodig. Van elektriciens tot burgerlijk ingenieurs.” 

“FIRST® LEGO® League triggert jongeren op de juiste leeftijd. Het toont dat techniek leuk is.”

Keuze voor jobzekerheid 


De negatieve connotatie van technische richtingen moet van de baan. Daar is Patrick van overtuigd. “Je merkt dat ouders toch nog altijd weigerachtig staan tegenover TSO. Want ASO, dát is zogezegd waar de slimmeriken zitten. Maar intelligentie kent zoveel vormen. En je hoéft je handen zelfs niet vuil te maken in een technische job, als je dat niet wil. Tegenwoordig gebeurt het merendeel met de pc. Het jobaanbod is erg gevarieerd en je bent vrijwel zeker dat je snel werk vindt met een technisch diploma op zak.” 


Maar weten jongeren wel wat techniek inhoudt en welke mogelijkheden het hen later biedt? “Dat is dus net het werkpunt. We hebben erg veel studierichtingen en specialisaties in België. Dat is super. Maar je moet er als jongere wel je weg in weten te vinden. Door initiatieven als de FIRST® LEGO® League wek je hun interesse. Je triggert hen om een job in deze wereld te overwegen. Als het hen echt interesseert tenminste. Je moet het niet énkel voor de jobzekerheid doen. Want vastzitten in een job die je niet graag doet, wens ik niemand toe. Dat heeft enkel burn-outs en bore-outs tot gevolg.” 

 

“Het Charter Techniekpromotie is voor ons een bevestiging van ons sociaal engagement naar jongeren toe.” 


The bigger picture 


Technisch experts aanwerven blijft inmiddels nog een uitdaging. “We zoeken specialisten die er nog niet zijn. En er zijn veel meer jobs dan sollicitanten op de markt. Daarnaast blijft het voor ons essentieel dat een werknemer zich vindt in onze mentaliteit, in onze familiale sfeer en vlakke structuur. Wij willen vooral dat je job je energie geeft”, zegt Patrick Gielis. “Je mag het belang van technische inzichten en ontwikkelingen ook niet onderschatten. De impact op onze welvaart is groot. Stel dat onze bedrijven op een bepaald moment echt geen technisch geschoolden meer vinden, dan trekken ze weg uit ons land. Dergelijk scenario moeten we vermijden. Daarom is die bewustmaking zo noodzakelijk.” 

 

Voka lego league


 

logo bouw logo prov limlogo pxl

Meer weten over de wereldwijde techniekwedstrijd FIRST® LEGO® League? 
Surf naar www.voka.be/techniekpromotie 
 

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs