Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ondernemersbloed in de aderen: knowhow en wendbaarheid troef bij Van Overstraeten

Ondernemersbloed in de aderen: knowhow en wendbaarheid troef bij Van Overstraeten

  • 22/10/2018

vo
Familiebedrijf Van Overstraeten Interieur kende in 2014 een zwarte dag door een grote bedrijfsbrand, maar kijk: de Hofleverancier staat er helemaal opnieuw, en hoe. Het orderboekje zit goed vol en alle dagen vertrekken er acht ploegen naar een werf. Daar moet je ook nog een veertigtal onderaannemers bijrekenen. Het bedrijf is al vier generaties in handen van de familie Van Overstraeten en met Joachim (26) is de vijfde generatie ook aan de slag in de schrijnwerkerij. De opvolging in het bedrijf is verzekerd.

Tekst: Joris Herpol - Foto's: Studio Dann

We schrijven 19 december 2014. Om 8.30 uur ’s ochtends hangen er donkere wolken boven Vlezenbeek. Letterlijk dan, want in de Postweg woedde een zware bedrijfbrand in de schrijnwerkerij Van Overstraeten. Gelukkig vielen er geen gewonden, maar een vijftigtal werknemers zagen hun bedrijf in de vlammen opgaan. Het vuur ontstond aan de spuitcabine en breidde zich snel uit. De schade was enorm. “Dat was een harde klap”, herinnert Wilfried Van Overstraeten (51) zich. “Maar we bleven niet bij de pakken zitten. Er is veertien dagen lang dag en nacht gewerkt. Dankzij de hulp van familie, vrienden, omwonenden, werknemers en leveranciers werd het bedrijf heropgebouwd. We hadden voor de brand ook al plannen om uit te breiden, en die zijn dan ook gerealiseerd. Zo kwamen er een nieuw kantoor en atelier en het machinepark werd vernieuwd. We konden heel snel alle activiteiten hervatten en staan er opnieuw. Elke dag zijn onze acht ploegen op de baan. We doen niet alleen particuliere verbouwingen, maar ook lambriseringen, trappen, winkel-, kantoor- en kabinetinrichtingen, apotheken en totaalprojecten. Daarnaast ontwerpen en installeren we ook badkamers, dressings, deuren, trappen, ramen, planken vloeren, wijnkelders, poorten, tuinhekken, noem maar op.”

"Mond-tot-mondreclame werkt het beste: is de klant tevreden dan vertelt hij dat door en dat leidt tot nieuwe klanten."

In feite is er niks dat we niet doen”, vult Corry Van Overstraeten aan. “We werken dagelijks in een vijftien tot twintigtal werven en realiseren naast alle interieuropdrachten ook een tweehonderdtal keukens en meer dan tweehonderd trappen per jaar. Elk project wordt nauw opgevolgd vanaf de aanvang (ontwerp van de plannen, ruwbouw enzovoort) tot de eindafwerking (verlichting, schilderwerken, gordijnen…). Daarbij gebruiken we steeds kwaliteitsvolle materialen en maken we alles zelf in onze schrijnwerkerij. We werken in heel België en soms zelfs in het buitenland, zoals onlangs in Saint-Tropez en Amsterdam. Elk project is een uitdaging. Zo hebben we voor brouwerij Lindemans het interieur ontworpen en uitgevoerd. Ook een deel van de kantoorruimte van VTM is bij ons ontworpen en we werken voor heel wat zelfstandige zaken en kmo's. Onder andere restaurant Sir Kwinten, Klavervier, het Krekelhof en café De Pajot, schoenwinkel Shoeshoe en kleding A&L zijn projecten die we tot een goed einde brachten.”

"Zoals overal kunnen meningen of een visie soms verschillen, maar we praten het uit en komen zo goed overeen."

Hofleverancier

hofleverancier

Van Overstraeten werd al opgericht in 1890 en heeft een lange geschiedenis. De zaak is al vijf generaties een familiebedrijf en de familie mag zich trots ‘Hofleverancier’ noemen. “Mijn vader René (82), die ons nog helpt in de zaak, was al hofleverancier in 1980”, weet Corry Van Overstraeten. “En wij hebben die titel ook verdiend. We zijn overigens de enige hofleverancier waarvan drie mensen van het bedrijf de titel dragen: René, Wilfried en ikzelf. De naam ‘hofleverancier’ is een persoonlijke titel. Maar wij kregen dus alle drie de titel. Koning Filip heeft onze titels overigens vernieuwd.”

“Soms denken mensen dat je duurder zou zijn als je de titel ‘hofleverancier’ draagt, maar dat is niet zo. Het Koningshuis is ook prijsbewust. Zij eisen terecht kwaliteit voor hun geld en de prijs-kwaliteit zit bij ons goed. Daarom kiest het Koningshuis voor hun hofleveranciers. Wij moeten het overigens vooral van mond-tot-mondreclame hebben. Dat werkt ook het beste, want een klant die tevreden is over je werk die vertelt dat verder en dat resulteert vaak in nieuwe klanten. Dankzij onze lange familietraditie hebben we ook veel knowhow in huis en kunnen we heel flexibel inspelen op projecten die soms niet eenvoudig te realiseren zijn.”

Machinebeurzen

Het bedrijf telt vandaag een vijftigtal medewerkers, waaronder dus heel wat vakmensen in de moderne schrijnwerkerij. “De schrijnwerkerij is vandaag niet meer te vergelijken met de schrijnwerkerij van twintig jaar geleden”, zegt Wilfried Van Overstraeten. “Vandaag moet je investeren in de modernste technieken en machines. Je moet dat constant doen om bij te blijven. Het is ook iets wat ons vader René steeds gedaan heeft.” René: “We blijven de markt in het oog houden en gaan regelmatig naar machinebeurzen in Duitsland of Italië. Recent kochten we een nieuwe lakmachine uit Oostenrijk. Dat was een investering van 150.000 euro, maar dat loont wel. Als je niet investeert in je machinepark, dan kan je niet meer mee. Een machine gaat hier maximaal 7 jaar mee, dan verkopen we die en investeren we in de nieuwste technieken.”

"Je moet niet alleen in de nieuwste machines en technieken investeren, maar ook in je medewerkers: een tevreden medewerker levert beter werk."

In de schrijnwerkerij staan inderdaad de modernste CNC-machines. Eén derde van het atelier wordt overigens ingenomen door een geautomatiseerde sorteer- en zaagmachine die aan automatisch stockbeheer doet. Wilfried: “We hebben zo’n vierduizend houten platen in voorraad. We houden zo’n grote stock aan, omdat we zo minder frequent leveringen moeten laten komen. Dat betekent minder transport en dus winst voor het milieu. De houten platen worden met zuignappen opgetild en met de computer automatisch in de stock geplaatst. De computer gaat die dan ophalen wanneer hij denkt dat die plaat op een bepaald moment het meest geschikt is voor een werk. De robotsnijder zaagt de platen op de gewenste maat en dan gaan ze automatisch naar de freesmachine. Elke plaat krijgt een etiket met een barcode die verwijst naar de opdracht over wat ermee moet gebeuren. Die opdracht werd doorgegeven vanuit onze bureaus. Daarnaast wordt er in de ontwerpafdeling, waar alle projecten worden uitgetekend door vijf interieurarchitecten, ook steeds geïnvesteerd in nieuwe tekenprogramma’s en nu onlangs ook in ‘virtual reality’. Door sterk te automatiseren, produceren we veel minder afval. We doen trouwens veel inspanningen voor het milieu: we gebruiken onder andere gecertificeerd hout dat voortkomt uit duurzaam bosbeheer en we investeerden in zonnepanelen, groendaken en –gevels.”

Menselijk kapitaal

VO 2“Maar we beseffen ook dat we met alleen te investeren in machines het niet zullen halen. We investeren daarom tevens in ons menselijk kapitaal: onze medewerkers. De kleedkamer is bijvoorbeeld modern ingericht, de refter kreeg een aangename inkleding en ook de kantoren zijn aangenaam ingericht. Een nette aangename werkplek, werkt stimulerend. Onze mensen voelen zich daardoor goed in hun vel. Ook wat verlof betreft, zijn we flexibel. Het is wat geven en nemen. Als een ploeg vroeger vertrekt om files te vermijden, dan mogen ze ook wat vroeger stoppen of achteraf compenseren we dat. Medewerkers die zich goed voelen, zijn gelukkig en leveren ook beter werk. Vandaar dat we hier zoveel in investeren. We hebben bijvoorbeeld een ondergrondse parkeergarage voor ons personeel gebouwd met 47 plaatsen. Zo moeten ze geen parkeerplaats zoeken. Dat is alweer wat stress vermeden. Om hen ook meer te betrekken bij het bedrijf, geven we om de drie maanden een krant voor het personeel uit. Ook organiseren we regelmatig een ontbijt met al onze personeelsleden en zijn er teambuildings.”

Knelpuntberoep

Toch is het niet altijd gemakkelijk om nieuwe medewerkers te vinden. “Schrijnwerkerij is een knelpuntberoep. Zeker nu het beroep helemaal is veranderd door de modernste technieken en machines. Daarom werken we samen met verschillende scholen, onder andere met het KTA Halle, KTA Liedekerke, Don Bosco Halle en soms ook met de opleidingen schrijnwerkerij van scholen in Geraardsbergen en Ninove. Het traject ‘duaal leren’ dat we zijn gestart in samenwerking met het KTA van Halle is nieuw dit jaar. Leerlingen komen twee dagen per week hier meewerken en leren zo de verschillende aspecten van de stiel op de werkvloer zelf. We leiden ze zo zelf op en later kunnen ze dan bij ons aan de slag of bij een andere schrijnwerkerij, want aande bak zullen ze met deze opleiding zeker komen.”

"Je kan de stiel het best leren op de werkvloer zelf. Het zijn lange dagen en het is hard werken, maar dat schrikt mij niet af. Het ondernemersbloed stroomt door onze aderen."

zoon vo

 

Dat is ook het geval voor Wilfrieds zoon Joachim Van Overstraeten (26). Hij werkt zelf in de zaak en wil ook later het bedrijf mee runnen. Joachim: “Ik heb de technische richting ‘Hout’ gevolgd in Don Bosco in Halle. Maar je kan de stiel het best leren op de werkvloer zelf. Daarom werk ik al 7 jaar in de zaak. Ik hou het atelier in het oog als mijn vader bij klanten is en ik zorg ervoor dat alle machines werken. Ik los dus ook eventuele pannes op. Daarnaast maak ik zelf keukens en lambriseringen en voer ik projecten uit. Het is hard werken en het zijn lange dagen, maar dat schrikt mij niet af. Het ondernemersbloed stroomt door onze aderen. Het is de bedoeling dat ik later de zaak mee zal leiden.”

De familietraditie wordt dus zeker voortgezet, want Wilfried en zijn zus Corry hebben in totaal zes kinderen. Maar vandaag wordt het bedrijf geleid door Corry en Wilfried Van Overstraeten. Corry: “De taken zijn netjes verdeeld: ik verzorg het eerste contact met de klanten en het opmeten, het ontwerpen en de materiaalkeuze. Wilfried plant de werfbezoeken, volgt het atelier en voert besprekingen met architecten die met hun eigen ontwerp komen. Daarnaast staat hij ook mee in voor de offertes, facturatie en de kwaliteitscontrole. Hij tekent ook het ontwerp van de trappen zelf. Ons vader René doet prijsberekeningen en apotheekbezoeken.” René: “We kennen allemaal onze taak. Zoals overal kunnen meningen of een visie soms verschillen, maar we praten het steeds uit en komen zo goed overeen. Dat was bij de vorige generaties ook altijd belangrijk: we zijn een familiaal bedrijf en praten met elkaar. Er is altijd een oplossing voor een probleem.”

www.van-overstraeten.be

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie oktober 2018.

Proximus