Skip to main content

Ondernemers met liefde

  • 19/01/2018

'Iedereen ondernemer', met die leuze gaat Voka 2018 in. En we hebben fantastische ondernemers in dit land, ook in sectoren waar je ze  niet meteen zult zoeken. In cultuur, in onderwijs, in de zorg, in de sport. We mogen trots zijn op onze ondernemers en exportparels. Reden te meer om hun ondernemersverhalen in de kijker te zetten, vonden wij. En vandaag is dat het tehuis en dagcentrum 'De Beweging'. 

Broeders van Liefde

Mensen met een neuromotorische beperking of een autismespectrumstoornis die samen een winkel openen. In het landelijke Bottelare is dat binnenkort het geval. De begeleiders van tehuis en dagzorgcentrum 'De Beweging' hebben samen met hun cliënten heel wat ondernemende initiatieven genomen, die een nieuwe dynamiek teweegbrachten binnen het centrum. "Het is een win-win voor iedereen: voor het centrum, voor de bedrijven met wie we samenwerken én voor onze cliënten"

In het Oost-Vlaamse Gijzenzele, verscholen tussen de velden liggen de gebouwen van 'De Beweging", een tehuis en dagcentrum voor mensen met een neuromotorische beperking en mensen met een autismespectrumstoornis. Het centrum valt onder de bredere koepel-vzw De Broeders van Liefde en functioneert daarbinnen autonoom. 

Zinvol werk

Wanneer we de atelierbegeleidsters Nancy Neys en Els Robberecht ontmoeten in Gijnzenzele is het een drukte van jewelste in het centrum. De cliënten lopen af en aan in de atieliers, de leef- en werkruimtes. In de keuken worden glazen bokalen gevuld met slaatjes. "Het is donderdag vandaag. Dan verkopen we intern deze bokalen als 'Salad in a jar'." 

In het atelier naast de keuken zijn mensen met een beperking aan het inpakken. "Zo is het begonnen", zegt Nancy. "Een drietal jaar geleden zijn we gestart met dagbesteding voor mensen met een autismespectrumstoornis. Wat we vooral niet wilden, was louter bezigheidstherapie aanbieden: activiteiten om de tijd te doden zeg maar. We wilden echt iets zinvols doen. Zo kwamen we op het idee om op zoek te gaan naar bedrijven die taken kunnen uitbesteden naar ons centrum."

Wat oorspronkelijk begon als een occasionele, nuttige dagbesteding voor de cliënten met autisme is ondertussen volledig ingebed in de organisatie en ook uitgebreid naar meer cliënten. "Het binnenbrengen van ondernemerschap in het centrum geeft een ongelooflijke positieve dynamiek doorheen heel de organisatie." De medewerkers van het centrum hebben alleszins de smaak van het ondernemerschap flink te pakken. Niet alleen omdat het leuk is om te doen, maar ook omdat ze de hoge therapeutische waarde ervan inzien. Het  nieuwste project van het centrum is het fabriceren van leuke hebbedingetjes die de cliënten zelf maken: strikken, schalen, potjes, vazen... "Vroeger zouden we knutselwerkjes maken, nu vervaardigen we echt mooie voorwerpen die mensen willen kopen."

Althans dat is het plan. In het nabijgelegen dagcentrum in Bottelare willen ze een winkeltje openen om de voorwerpen te koop te stellen. 

Het volledige artikel lezen?  Lees het in de Voka Tribune.

Contactpersoon

Sandy Panis

Content manager

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant