Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Ondernemers in de vastgoedsector bouwen letterlijk mee aan de toekomst van onze provincie."

"Ondernemers in de vastgoedsector bouwen letterlijk mee aan de toekomst van onze provincie."

  • 05/06/2023

Limburgse vastgoedprojecten in de kijker plaatsen en de aandacht geven die ze verdienen. Dat was de opzet van de Limburgse Vastgoed Awards die Voka – KvK Limburg op 10 november 2022 organiseerde. Deze eerste editie was een schot in de roos, met ruim 350 gasten en vier trotse awardwinnaars. Ed Somers en Wouter Vanlee blikken dan ook erg tevreden terug op dit event.

Focus op dialoog en verbinding

“Limburg heeft een enorme rijkdom aan hoogwaardig vastgoed, met bovendien unieke reconversieprojecten die onze lokale economie een extra boost geven”, steekt Ed Somers van wal. Als medezaakvoerder van Vestio en voorzitter van het Netwerk Vastgoed kent hij de sector als geen ander. “Toch moeten we de lat voor kwalitatief en duurzaam vastgoed altijd hoger blijven leggen. Tegelijk is het essentieel dat we bij projectontwikkeling maximaal inzetten op overleg en verbinding tussen diverse stakeholders. Een dialoog tussen architecten, aannemers, particulieren, bedrijven en lokale overheden is – letterlijk en figuurlijk – een onmisbare bouwsteen om vastgoed met meerwaarde te creëren.”
 

Wouter Vanlee & Ed Somers


Succesvol event

Dialoog en verbinding waren in overvloed aanwezig op de eerste editie van de Limburgse Vastgoed Awards, een nieuw event dat georganiseerd werd tijdens de Dag van het Vastgoed. “Toen we begin vorig jaar de krijtlijnen van dit nieuwe event uittekenden, hadden we nooit kunnen vermoeden dat de interesse en deelnemersopkomst zo groot zouden zijn”, zegt Wouter Vanlee, senior coördinator partnerships bij Voka – KvK Limburg. “We ontvingen maar liefst veertig vastgoeddossiers waaruit onze jury – voorzitter Veronique Claessens, Maxime Kumpen en Leen Coenegrachts – een keuze moest maken. En met 350 deelnemers, waarbij ook lokale politici van de partij waren, werd ons event een unieke kans om vastgoedideeën uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.”

Unieke vastgoedprojecten

Van de veertig ingezonden dossiers haalden negen projecten de shortlist. En dat waren stuk voor stuk mooie dossiers. “Op basis van verschillende criteria, waaronder innovatie, architectuur, ecologie en nieuwe bouwtechnieken, koos onze jury één winnaar per categorie”, geeft Ed aan. “In de categorie residentieel vastgoed behaalde Residentie Angelahof in Diepenbeek de gouden medaille. In de categorie bedrijfsvastgoed werd de herontwikkeling door Futurn Vestra van een oude logistieke site in Lummen bekroond. Voor de categorie publiek vastgoed ging de eerste prijs naar het stedelijk administratief centrum van Beringen. En het Terhillsproject in Dilsen-Stokkem won de Sustainability Award. We mogen erg trots zijn op alle genomineerden, omdat ze elk hun steentje bijdragen aan onze toekomst.”

"Onze provincie blinkt uit in de realisatie van duurzame vastgoedprojecten. Reconversie is de toekomst!"
- Ed Somers, medezaakvoerder Vestio

Ruimte voor kennisdeling

Ondernemers stimuleren om mee te denken aan de ruimtelijke ordening in onze provincie. Dat was een van de doelstellingen van deze prijsuitreiking. “Tijdens onze netwerkactiviteiten krijgen onze vastgoedleden al heel wat ruimte om te sparren met elkaar”, bevestigt Wouter. “Onlangs organiseerden we een infosessie over het nieuwe woonbeleid in Hasselt. Met 120 aanwezigen was ook deze sessie het bewijs dat het vastgoedthema in het middelpunt van de belangstelling staat bij ondernemers en vastgoedprofessionals.”

“Als voorzitter van het Netwerk Vastgoed zet ik graag mee mijn schouders onder activiteiten die de dialoog over vastgoedgerelateerde topics aanwakkeren”, vult Ed aan. “Dankzij de inspanningen van Voka – KvK Limburg ontstaat een hefboom voor het delen van kennis en het creëren van nieuwe opportuniteiten. Ik deel met plezier mijn kennis en ervaring met jonge en ervaren sectorcollega’s.”

Vastgoedtrends

Dat de vastgoedsector snel evolueert, is een understatement van jewelste. “Zowel op het vlak van residentieel, industrieel als publiek vastgoed is het alle hens aan dek om gelijke tred te houden met nieuwe regelgeving en trends”, zegt Ed. “Door de bouwshift in Vlaanderen en gestegen energieprijzen staan thema’s als groen, mobiliteit en duurzaamheid hoog op de vastgoedagenda. Ook zie ik een toenemende trend naar kleinere wooneenheden. Wat bedrijfsvastgoed betreft, hebben de coronajaren de kantorenmarkt zwaar onder druk gezet. Toch zijn er ook hier mooie opportuniteiten, met bijvoorbeeld de opkomst van co-workingspaces en het herinrichten van kantoorpanden tot woningen. Als projectontwikkelaar blijven we met Vestio meewerken aan duurzame projecten, in harmonie met de omgeving.”

Contactpersoon

Wouter Vanlee

Senior coördinator partnerships

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie