Skip to main content

Ondernemers in de politiek

  • 03/05/2019

'Durf kiezen, durf ondernemen', zo vraagt Voka in zijn verkiezingsmemorandum aan onze politici. Voor sommige van die politici is durven ondernemen dagelijkse kost. Waarom kiezen sommige ondernemers ervoor om zich politiek te engageren? En wat moet er volgens hen absoluut ander in het beleid? We vroegen het aan politici-ondernemers van verschillende partijen.

Katrien Houtmeyer (N-VA) - Managing Director Remy Communication & Gemeenteraadslid Leuven

Waarom zich politiek engageren?Katrien Houtmeyers

"Ondernemers staan dagdagelijks met de voeten in het veld. Die realiteit en waar we soms tegen botsen, moeten we naar het parlement vertaald krijgen. Heel wat ondernemers zijn bang om klanten te verliezen als ze politieke kleur bekennen. Maar we mogen ons beleid niet laten bepalen door een selecte groep van mensen zonder kennis en achtergrond in ondernemen."

Wat moet dé topprioriteit van het beleid zijn?

"Het is goed dat de vennootschapsbelasing hervormd is, maar we moeten verdere stappen zetten om ondernemers te ondersteunen. Zij zijn immers de motor van onze economie. Ook vind ik het erg belangrijk om startende ondernemers aan te moedigen en het makkelijker te maken om mensen aan te nemen, zeker ook tijdelijk"

Luc Bouquet - Zaakvoerder bureau voor technical writing & Voorzitter sp.a Kortrijk

Luq BouquetWaarom zich politiek engageren?

"Ik was eerst al politiek actief in de linkse beweging vanaf 1971. Pas in 1988 ben ik zelfstandig geworden en in 1989 heb ik mijn eigen bedrijf met werknemers gestart. Beide werelden kunnen van elkaar profiteren. In mijn politieke leven is het vooral de resultaatsgerichte aanpak - die ik als ondernemer heb meegenomen - die zijn vruchten afwerpt."

 

Wat moet dé topprioriteit van het beleid zijn?

"Vanuit het sp.a-programma is de topprioriteit dat de sterkste schouders de grootste lasten dragen. Fiscaliteit moet er dan ook vooral voor zorgen dat er meer middelen naar de gemeenschap gaan. Het is dus geen middel om betere voorwaarden voor het bedrijfsleven te scheppen. Belastingen betaal je pas als je winst hebt gemaakt, dus wat is dan het probleem? Belangrijk is dat de overheid startende ondernemers beter helpt. Het is bedroevend hoeveel jonge bedrijven nog overkop gaan enkel om dat ze geen goed businessplan hadden. En ook fraudebestrijding blijft een topprioriteit."

Lees in de Voka Topics van mei ook de reacties van Grete Remen (Open Vld), Dirk Verwilst (CD&V) en Soetkin Hoessen (Groen). Dowload de Voka Topics hier.

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez