Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemende verhalen uit het hart van Limburg aan de Maas

Ondernemende verhalen uit het hart van Limburg aan de Maas

  • 28/04/2023

We trekken naar noordoostelijk Limburg, waar we twee Voka-ambassadeurs spreken aan de boorden van de Maas: Michèle Baeten van Baeten Vinopolis in Maaseik en Claudia Aendekerk van Aendekerk Immo in Kinrooi.

Claudia Aendekerk (Aendekerk Immo)
Claudia Aendekerk (Aendekerk Immo)


Claudia, jouw Kinrooi staat vooral bekend als de 'aspergegemeente', wat is de impact hiervan op het ondernemerschap?

“Het spreekt voor zich dat de landbouw een prominente sector is; er is niet zoveel andere bedrijvigheid in Kinrooi. Dat heeft te maken met de ligging van onze gemeente, die amper ontsloten is richting de rest van Vlaanderen. Wij dienen ons vooral via de A2-autosnelweg in Nederland te verplaatsen. Zelfs naar Hasselt zijn we toch gemakkelijk 50 minuten onderweg. Voor de landbouw is de komst van Agropolis trouwens een sterke troef voor onze gemeente. Hier kunnen innovatieve starters zich vestigen en zijn er bedrijfskavels en kantoorruimten beschikbaar. Deze incubator en bedrijvensite voor agrofood geeft echt wel een nieuw elan aan het ondernemerschap in Kinrooi.”

Het unieke landschap zorgt er ook wel voor dat jullie een attractieve gemeente zijn met heel wat recreatiemogelijkheden.

“Dat klopt. Vooral het recreatiegebied rond de Spaenjerd trekt heel wat toeristen aan. Het is hier echt fietsen met als skyline de grootste groentetuin van Vlaanderen. Je kan hier mooie grensoverschrijdende tochten maken, want ook bij onze Nederlandse buren zijn er leuke plekjes te ontdekken, zoals het witte stadjes Thorn. De Maasplassen zijn een heuse aantrekkingspool, wat maakt dat het hier genieten is als bezoeker, ondernemer en inwoner.”

"Vandaag moeten we vooral zoeken naar informatie, zowel bij de behandeling van vergunningsaanvragen als algemene nuttige info, dat zien we graag proactief gebeuren."

Wordt er daarnaast ook geïnvesteerd in ruimte voor bedrijvigheid?

“Toch wel, want de voorbije jaren werden op bedrijvenpark Leuerbroek in Kinrooi en Heikemp in Molenbeersel nieuwe kavels en bedrijfsruimten ontwikkeld. In Ophoven werd recent ook de vroegere ‘7 Ambachten’ omgevormd tot de kmo-zone ‘Kallisto’, wat uiteraard positief nieuws is. Wat wel beter kan, is een snellere afhandeling van omgevingsvergunningen en de communicatie naar ondernemers. Vandaag moeten we vooral zoeken naar informatie, zowel bij de behandeling van vergunningsaanvragen als algemene nuttige info, dat zien we graag proactief gebeuren.”

Vanuit Kinrooi zakken we iets zuidelijker af naar Maaseik, waar we ontvangen worden met een goed glas wijn door Michèle Baeten.

Michèle Baeten (Baeten Vinopolis)
Michèle Baeten (Baeten Vinopolis)


Michèle, jij bent inmiddels uitgegroeid van klein familiebedrijf naar een van de grootste werkgevers in Maaseik. Hoe kijk jij naar het ondernemerschap in deze mooie stad?

“Daar zeg je het, we zijn absoluut een mooie stad waar het goed is om te wonen, te leven en te werken. Alleen is dat niet enkel een troef maar ook een opportuniteit. Vandaag promoot ons stadsbestuur Maaseik vooral als een toeristische hotspot, terwijl hier zoveel meer te realiseren valt. Grote bedrijven zijn hier amper, daarvoor kijken we al richting Dilsen-Stokkem. Het zou goed zijn als hier een actiever beleid rond gevoerd zou worden.”

Hoe kijk je naar de toegankelijkheid van Maaseik?

“Baeten is een groothandel en distributiebedrijf en vandaar is de toegankelijkheid zowel voor onze medewerkers en klanten als voor onze logistieke afdeling van zeer groot belang. We stellen jaar na jaar vast dat de rijtijden vanuit Limburg naar de grote steden in België en Nederland alsmaar langer worden. Dit is niet enkel een sluipend gevaar voor Maaseik, maar ook voor een groot deel van onze mooie Maaskant. We dreigen, buiten af en toe te overstromen, ook geïsoleerd te raken van de kloppende economische centra in België.”

Wat vind je van de ontwikkelingen in jouw stad?

“Maaseik heeft zich in de loop der jaren eerder ontwikkeld als een ‘leef-gemeente’, met tal van educatieve centra voor alle niveaus, gaande van opleidingen tot vrijetijdscomplexen. Ook de nabijheid van de Maas biedt de mogelijkheid om als een toeristische trekpleister te functioneren voor iedereen die iets met watersport heeft. De investeringen in ons nieuwe supermoderne ziekenhuis heeft ervoor gezorgd dat het leefcomfort enkel nog maar hoger wordt. Dit alles maakt van ons mooie historische stadje Maaseik, met een mooie culturele en religieuze geschiedenis – denk maar aan de Harlindus en Relindusviering van afgelopen jaar – een moderne leefgemeente waar de kwaliteit van leven en wonen centraal staat. Dat aan al dit moois een prijskaartje hangt, hoef je mij als ondernemer niet te vertellen”, aldus Michèle. “Als ik dan telkens hoor dat onze gemeentekas leeg is, vraag ik mij af of er überhaupt wel een sterk economisch model bedacht werd, waarbij men zonder industrie en economische activiteiten kan aantonen dat al deze investeringen bekostigd kunnen worden.”

Contactpersoon

Philippe Reyners

Adviseur Belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie