Skip to main content
  • Nieuws
  • “Ondernemen is voor mij topsport geworden”

“Ondernemen is voor mij topsport geworden”

  • 23/11/2018

DubbelTijdens de Voka Ontbijtclub in september sprak Mathieu Gram, olympisch prestatie- en revalidatie-expert, over hoe ondernemen ook topsport is. Dat inspiratiemoment maakte ons nieuwsgierig naar meer. Daarom nodigden we Mathieu uit voor een dubbelinterview met Bert Longin, een ondernemer en ex-topsporter die door Mathieu begeleid wordt.

Tekst: Charlotte Max – Foto’s: Dirk Leemans

“Een paar jaar geleden heb ik als ‘non-investing co-founder’ samen met Professor Dr. J. Bellemans en Maarten Thysen GRIT, Belgian Sports Clinic, opgestart. Daar heb ik Bert Longin leren kennen”, begint Mathieu. “Bert had toen veel last van een blessure. Ik heb hem begeleid in zijn herstel en sindsdien ben ik hem blijven coachen.”

“Mathieu heeft mij eigenlijk gereset, zowel mijn lichaam als mijn hersenen. Van onder tot boven heeft hij alles onderzocht en alle problemen aangepakt”, bevestigt Bert. “En dan zijn we samen verdergegaan. Hoewel ik geen topsporter meer ben, verzorg ik me wel nog altijd als een topsporter. En dat maakt een enorm verschil. Als ik zie hoe fit ik nu ben en hoe hard ik kan ondernemen – want nu is mijn focus op ondernemen – dan voel ik me eigenlijk piepjong ten opzichte van mijn concurrenten. Voor mij is ondernemen nu een topsport geworden.”

Atleten en ondernemers

Mathieu
Wie is Bert Longin?
Eigenaar van Longin Services
Bouwde professionele sportcarrière uit als autopiloot
Is nu ex-topsporter en focust op zijn onderneming

Voor Mathieu is de link tussen topsporters en topondernemers heel evident. “Het psychologische profiel van een olympische atleet is eigenlijk exact hetzelfde als dat van een topondernemer. Ze hebben allebei dezelfde drive, hetzelfde vermogen om zich in iets vast te bijten. Bij olympische atleten is het fysieke vermogen de grootste bottleneck. Bij ondernemers is het cognitieve vermogen veel bepalender voor het eindresultaat. 

Aangezien we het lichaam voor ongeveer 80% begrijpen en het brein nog maar voor 10%, is de buffer waarin ondernemers zich kunnen verbeteren nog veel groter. Daarom heb ik nu ook GRAM opgericht. Daarmee wil ik ondernemers begeleiden naar een extreem fysiek en mentaal doel om via het fysieke het cognitieve vermogen, en daarmee hun potentieel, te maximaliseren.” 

"Het psychologische profiel van een olympische atleet is eigenlijk exact hetzelfde als dat van een topondernemer." -Mathieu Gram 

“Bert is eigenlijk het wandelend voorbeeld dat die aanpak werkt voor ondernemers”, gaat Mathieu verder. “Ook als hij een drukke periode heeft, maakt hij tijd voor zijn training. Hij doet dat omdat hij ondervonden heeft dat het uurtje tijd wat hij dan misschien verliest, ervoor zorgt dat hij een drietal uur wint in efficiëntie en productiviteit. Tijdens de training doen we heel specifieke fysieke oefeningen in combinatie met een mentale training zoals we bij de atleten doen. De gevolgen voor productiviteit, creativiteit en mentale belastbaarheid vloeien daar dan organisch uit voort.” 

Bert: “Ik ben geboren in de sport en heb altijd met sportmensen geleefd, maar ik heb ook altijd een stereotiepe begeleiding gekend. Door de gerichte trainingen die ik nu bij Mathieu doe, krijgen mijn energie en ondernemingszin een enorme boost. En dat is goud voor een ondernemer. Ik ken veel ondernemers die wel al sporten om hun hoofd leeg te maken. Dat is goed, maar met de juiste begeleiding kunnen ze er zoveel meer uit halen! Mathieu heeft mij bijvoorbeeld priming geleerd. Dat is een techniek waarmee je je hersenen via een fysieke prikkel klaarmaakt voor een topprestatie. Als ik nu een serieuze contractonderhandeling heb, dan doe ik dat. Dan ben ik helemaal klaar voor zo’n onderhandeling. Zo heb ik de laatste jaren een paar heel grote contracten binnengehaald.”

Mathieu: “Zo’n onderhandeling is een topprestatie van het brein: je moet heel alert zijn en op de juiste manier reageren op je gesprekspartner. Om zo’n cognitieve prestatie te kunnen doen moet je brein heel performant zijn. Maar je kan je daarop voorbereiden.”

Voor iedereen

Bert: “Eigenlijk zouden alle ondernemers die goed willen presteren zich gericht moeten laten coachen, of ze al sportief zijn of niet. Sommige ondernemers bereiken op zich al fantastische resultaten, maar als je hen zou begeleiden, dan zouden ze nóg een stap verder kunnen gaan.”

Bert
Olympisch prestatie- en revalidatie-expert
Coacht verschillende olympische atleten
Is 'non-investing co-founder' van GRIT
en startte onlangs zijn eigen onderneming GRAM


Mathieu: “Ik begeleid iedereen rekening houdend met zijn of haar eigen niveau. Elk lichaam is geschikt om veel belasting aan te kunnen, maar je moet dat opbouwen. Je moet zorgen dat je fysiek en mentaal belastbaar bent voor wat jij je lichaam oplegt en dat kan door specifieke training. Als je bijvoorbeeld een zittende job hebt, moet je ook zorgen dat je lichaam dat aankan. Zonder een juiste training kan je dat onmogelijk volhouden zonder blessures te krijgen.” 

Persoonlijke begeleiding

De focus van de begeleiding ligt dus op fysieke training, maar Mathieu gelooft niet in vaste schema’s die gevolgd kunnen worden zonder persoonlijk contact. “Externe factoren die we niet meteen linken aan prestaties hebben ook een invloed. Soms heb ik voor een training iets voorzien, maar zie ik op het moment zelf dat die persoon nood heeft aan iets anders. Dan moet je via actief luisteren te weten komen vanwaar het probleem komt, zodat je daarop kan inspelen tijdens de training. Voor mij bestaat coaching ook nooit zonder het mentale luik. Dat is een overkoepelend gegeven dat het geheel continu beïnvloedt.”

"Sommige ondernemers bereiken op zich al fantastische resultaten, maar als je hen zou begeleiden, dan zouden ze nóg  een stap verder kunnen gaan." - Bert Longin

Bert: “Als ondernemer ben je beperkt met je talent. Maar die persoonlijke begeleiding heeft mij geholpen om mijn talent te maximaliseren en hoger te scoren, niet enkel in contracten, in meer groei en in een efficiëntere structuur, maar ook in een betere omgang met mijn werknemers.”

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie november 2018.

Proximus