Internationaal ondernemen kan ook net over de grenzen. Zeker wanneer voor bedrijven zoals Vandersanden Group en Betcenter de Belgische markt gesatureerd is, is Nederland een logische keuze. Door de nabijheid en de taal lijkt het evident, maar er zijn verschillen volgens Jean-Pierre Wuytack, CEO van Vandersanden Group NV.

Een baksteen in de maag
“Enerzijds was het marktaandeel voor Vandersanden zo groot dat verdere groei in België niet meer voor de hand lag. Anderzijds zijn Nederlanders geboren met ‘een baksteen in de maag’, wat het dus zeker een interessante afzetmarkt maakt,“ start Jean-Pierre. Om nog meer te kunnen verkopen in Nederland werd in 2000 de eerste steenbakkerij in Nederland overgenomen.
Jean-Pierre ziet ook potentieel in andere sectoren aangezien er heel wat start-ups zijn in de digitale wereld, een high-tech campus in Eindhoven en maakindustrie in de automobiel in Born. “Op het eerste zicht lijkt alles gelijkaardig te zijn. Toch zijn er kleine verschillen die heel belangrijk zijn. Het feit dat we denken dat het ‘analoog’ is aan Vlaanderen is juist dé valkuil”, volgens Jean-Pierre.
Belgisch plafond doorbreken
Nederlanders werken meer in ‘vakjes’: de hiërarchische lijnen worden strakker gerespecteerd en ze houden van afspraken die letterlijk gevolgd moeten worden. Een Belg werkt volgens Jean-Pierre meer ‘volgens de geest’ van de overeenkomst. Deze tips gaf Jean-Pierre ook mee aan Niko Smeets van Betcenter die met hun enorme aanhoudende groei ook tegen het Belgisch plafond kwamen. Voor hen is Nederland door de veranderende kansspelwetgeving een logische exportkeuze.
“Momenteel ligt het wetsvoorstel voor een kansspelwetgeving in de eerste kamer, maar we weten nog niet juist wanneer of hoe de wetgeving er concreet zal uitzien. Maar uiteindelijk komt ze er en wanneer ze er is, willen we klaar zijn om mee in de Nederlandse markt te stappen”, legt Niko uit.
Tijd om voor te bereiden
Hoewel veel zaken nog onzeker zijn door de wet, zaten ze al samen met Jean-Pierre. Hij benadrukt dat ze niet de Belgische manier van werken kunnen kopiëren in Nederland. Het is een proces van vallen, opstaan en snel schakelen.
Betcenter haalt aan dat hun netwerk nog een grote rol kan spelen en verder uitgebouwd moet worden in Nederland. “Naast het aanhoudend gevecht tegen het taboe rond sportwedden, zal de veranderende wetgeving in bepaalde landen ervoor zorgen dat we internationaal kunnen springen of niet,” besluit Niko.
Wie is wie?
Jean-Pierre Wuytack
• Internationale Voka ambassadeur Nederland
• CEO bij Vandersanden Group NV
• Staat steeds open voor vernieuwing
Niko Smeets
• Financieel & Administratief Manager bij Betcenter Group NV
• Marktleider Vlaanderen in sportweddenschappen
• Klaar voor internationalisering
Dit artikel verscheen eerder in Bedrijvig Limburg (september).