Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ondernemen met #bryo: Thee met een Verhaal

Ondernemen met #bryo: Thee met een Verhaal

  • 18/12/2017

Jess Van Humbeeck, oprichter van ‘Thee met een Verhaal’ ontvangt me in haar gezellige winkel in Aarschot. “English teatime, dat is ons concept”, vertelt ze enthousiast. En dat is duidelijk te zien in de inrichting. Als ze na het aanbieden van een kop koffie mijn verbaasde blik ziet, voegt ze er lachend aan toe: “Mensen profileren zich altijd als een koffiedrinker of theedrinker. Maar waarom zou je niet kunnen genieten van beide heerlijke producten?”

Jess Van Humbeeck“Het ondernemerschap heeft altijd wel in mij gezeten”, steekt Jess van wal. “Tien jaar lang heb ik in de privésector gewerkt en overal werkte ik alsof ik voor mezelf werkte. Toen ik een burn-out kreeg, besefte ik echter dat het tijd was om het anders aan te pakken. Het klassieke verhaal”, glimlacht ze wrang, “maar zo was het wel.”

In 2014 startte ze eerst in bijberoep, maar sinds vorig jaar is ze fulltime ondernemer. Ze heeft twee winkels, een webshop, organiseert proeverijen, geeft lezingen en workshops én maakt zelf theebereidingen. “De stap naar het ondernemerschap vond ik eigenlijk niet zo moeilijk. Alleen hield het wel een risico in met drie kleine kindjes thuis, want je zekerheid valt voor een stukje weg. Maar eerlijk gezegd vind ik de combinatie van het ondernemerschap met een gezin net makkelijker dan toen ik in loondienst werkte. Nu werk ik dan wel veel meer uren, maar ik kies zelf wanneer ik die uren presteer. Daardoor kan ik mijn planning veel gemakkelijker schikken naar de noden van mijn kinderen.”

"Ik wilde stoppen met ondernemen, maar mijn omgeving liet dat niet toe omdat ze geloofden in mij en mijn concept. Achteraf gezien een heel mooi compliment."

“Al loopt het natuurlijk niet altijd van een leien dakje. Toen ik nog ondernemer in bijberoep was, kreeg ik opnieuw een burn-out. Het liefst van al wilde ik toen stoppen met het ondernemen, maar gelukkig liet mijn omgeving dat niet toe. Ze geloofden in mij en in mijn concept, achteraf gezien is dat een heel mooi compliment.”

Proeven, mengen, rusten

Al vijf jaar lang volgt Jess in binnen- en buitenland opleidingen voor theesommeliers. “Er valt zoveel te leren over thee, en dat is kennis die je nodig hebt als je zelf thee maakt. Hoe ik tewerk ga? Door veel thee te proeven en te proberen ontleden. Dan meng ik zelf een groene, witte of zwarte basisthee met kruiden en fruit. Die recepturen laat ik dan een maand staan, zodat alle mogelijke processen kunnen plaatsvinden. Als het dan nog lekker is, dan is een thee goed.” De basisthee koopt Jess aan bij theeboeren in India, China, Japan en Zuid-Afrika. “Intussen ken ik die boeren heel goed en ik weet dat ze absolute kwaliteit leveren. Het voordeel is dat alles biologisch geteeld wordt en dat de boeren een fair loon krijgen.”

Ruimte voor groei

Momenteel is ‘Thee met een verhaal’ in volle groei. “Onlangs heb ik mijn eerste medewerker aangeworven”, vertelt Jess. “Dat was enorm spannend. Maar nu hebben we ruimte om verder te groeien. Binnen enkele jaren zou ik graag winkels in verschillende steden hebben. We zijn wel goed op weg, want behalve in Aarschot hebben we ook een winkel geopend in Oostende. Volgend jaar komt daar Mechelen bij en zo willen we verder blijven uitbreiden. Als ik heel ambitieus mag zijn, zou ik ook graag de internationale markt verkennen. Uitgroeien tot een heel bekend en sterk merk, dat lijkt me super.” “Het liefst van al wil ik dat combineren met een open atelier, waar mensen me aan het werk kunnen zien bij het maken van thee. Ik heb bij mijn deelname aan Open Bedrijvendag gemerkt dat het echt fijn is om dit aan mensen te laten zien.”

Tekst: Nele Hiele - Foto: Berten Fotografie
Dit artikel verscheen eerder in Ondernemers Vlaams-Brabant, editie november.

Meer info over Bryo?

Proximus