Skip to main content
  • Nieuws
  • Ondernemen met #bryo: je computer als logopedist

Ondernemen met #bryo: je computer als logopedist

  • 25/04/2017

Een online tool die luistert naar mensen met spraakproblemen en hen feedback geeft. Het klinkt als muziek in de oren van veel logopedisten, die zo’n tool zouden kunnen gebruiken als ondersteuning bij hun therapie. Goed nieuws voor hen, want dat is exact wat onderzoeker-ondernemer Lukas Latacz (VUB) ontwikkelt met Say-it.

Interview bryo Lukas lactaczSay-it ontstond als spin-off van de VUB en de UGent en wil logopedisten ondersteunen bij de behandeling van mensen met spraakproblemen. “Het gaat om mensen die een beroerte hebben gehad, mensen met chronische ziektes zoals Parkinson of ALS, of mensen die hun strottenhoofd operatief hebben moeten laten verwijderen”, legt Lukas uit. “Maar ook kinderen die naar de logopedist gaan voor articulatieproblemen, kunnen de tool gebruiken.”

“Via een online applicatie krijgen ze oefeningen voorgeschoteld, zoals een tekst die ze moeten voorlezen. De tool luistert naar de gesproken tekst en geeft hen, op basis van goed ontwikkelde algoritmes, grondige feedback. Is de zin te snel gelezen? Zat de intonatie goed? Welke klanken waren niet in orde? Op die manier kunnen patiënten ook buiten de logopedische sessies hun oefeningen maken mét de nodige evaluatie. Dit zorgt voor waardevolle oefenmomenten waar de logopedisten verder op kunnen bouwen tijdens de sessie.”

Grenzen doorbreken 

Momenteel worden twee prototypes van het product getest door een honderdtal logopedisten in Vlaanderen en Nederland. De bedoeling is om binnen een jaar of twee de markt te betreden met een gecommercialiseerde versie. “We onderzoeken de mogelijkheden om de tool in andere talen te ontwikkelen, zodat we wereldwijd aanwezig kunnen zijn”, vertelt Lukas. “Er is immers zoveel therapeutisch materiaal op de markt dat nooit de grenzen van een land overschrijdt. Zo zijn er in Amerika heel veel goede tools die alleen in het Engels bestaan. Het is jammer dat verschillende landen elkaar niet versterken met hun kennis.”

"In de academische wereld zit veel kennis en innovatie die blijft hangen bij prototypes en zo nooit de cocon van de acedemische wereld verlaat"

Het delen van kennis is iets wat Lukas erg belangrijk vindt. “Het is een beetje hetzelfde verhaal in de academische wereld. Daar zit heel veel kennis en innovatie, die blijft hangen bij prototypes en zo nooit de cocon van de academische wereld verlaat. Daarom vind ik het belangrijk om Say-it te commercialiseren, zodat iedereen gebruik kan maken van de nieuwe technologieën.”

Al zijn er ook veel tools op de markt die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. “Wij willen een product ontwikkelen dat op een wetenschappelijke manier de patiënten kan helpen. Het moet voldoende aangetoond zijn dat het algoritmes werken en de patiënt echt vooruit helpen.”

Bryo als klankbord

Vorig jaar is Lukas gestart met Bryo. “Het is goed dat je bij Bryo op een bepaalde manier gedwongen wordt om verder te gaan en door te zetten. Het klankbord dat je vindt in het netwerk van gelijkgestemden, helpt daarbij. Je kan bijleren van andere personen en overleggen met mensen die in dezelfde situatie zitten of gezeten hebben. Daarnaast ben ik ook heel enthousiast over de lezingen die ik al volgde, waar zeer interessante zaken komen die je nieuwe ideeën geven voor je eigen onderneming.”

De grootste uitdaging voor Lukas? ‘Het omzetten van een idee naar een leefbaar bedrijf. Maar toen ik een prototype voor het eerst voorstelde aan logopedisten, zei een logopedist tegen mij: ‘Dit is een oplossing waar we al 20 jaar op wachten.’ Dus daar doe ik het voor!”

Foto: Berten Fotografie 
Proximus