Skip to main content

Ondernemen met #bryo: Effekt

  • 27/09/2017

Scholen die zichzelf van energie voorzien door zonnepanelen te installeren. Het idee is goed, maar door een gebrek aan budget vaak niet realistisch. Daarom besloten Jerina en Lucas om Effekt op te richten, waarmee ze scholen begeleiden om zonnepanelen te installeren door middel van crowdfunding. “Het idee is al erg ingeburgerd bij onze Noorderburen, maar ook hier is het perfect mogelijk."

“Ouders, grootouders, buren, sympathisanten, oud-leerlingen, … allemaal kunnen ze aangesproken worden om een steentje bij te dragen in het financieringsproces”, legt Lucas uit. “Eens de panelen er liggen, besparen de scholen kosten omdat ze minder energie moeten aankopen. Met dit vrijgekomen budget betalen ze de investeerders terug.”

EffektJerina en Lucas speelden al langer met het idee om een eigen zaak op te richten. “Het zit wel in mij om ideeën uit te werken en het dan ook echt te doen”, vertelt Jerina. De laatste jaren leerde ze veel over de klimaatverandering en de impact van onze westerse cultuur op het klimaat. “Een wereldreis doorheen twaalf verschillende landen heeft ons erg bewust gemaakt van de kwetsbaarheid van het klimaat en onze afhankelijkheid ervan”, vult Lucas aan.

Veel interesse, lange beslissingsketen

Met dat idee in het achterhoofd, hebben ze in april Effekt opgericht. “Het was een grote uitdaging om onze vaste job op te zeggen en zelfstandig te worden”, aldus Jerina. “Zeker omdat we in onze directe omgeving niet veel mensen kennen die ook ondernemer zijn. Daarvoor is het netwerk van Bryo wel handig. We kunnen er praten met andere ondernemers en ideeën aftoetsen. Het inspirerende kader zorgt ervoor dat je grote sprongen vooruit maakt.”

“Het hielp ook dat dit een groot en ambitieus project is waar we echt in geloven”, gaat Lucas verder. “We merken dat er veel interesse is bij de scholen die we aanspreken, maar de beslissingsketen is erg lang.” Momenteel richt Effekt zich op kleuter-, lagere en middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel. “Het doel is om 1 jaar na oprichting de eerste scholen van zonnepanelen te voorzien”, vertelt Jerina. “Op langere termijn zouden we ook graag scholen in Wallonië aanspreken. Het wetgevend kader is er wel wat anders, maar het concept is ook daar werkbaar. Ook denken we aan ondernemingen en zelfs particulieren in de toekomst. Ze vragen wel een andere aanpak, maar het is zeker mogelijk.”

One step at a time

Stap voor stap, dat is de aanpak van Effekt. “Zelf geloof ik erg in de lean startup-strategie”, zegt Lucas. “Je moet op het juiste moment de juiste stap zetten en je niet blind staren op een goed werkend businessplan. Want door te praten met mensen en door dingen uit te proberen, verandert je businessplan immers voortdurend. Je kan dus niet wachten tot het af is om de markt te betreden.”

“En heb geduld”, voegt Jerina toe. “We hebben gemerkt dat alles meer tijd vraagt dan gedacht, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om goede oplossingen te vinden voor problemen. Ook praten met mensen is noodzakelijk, zowel met potentiële kanten, leveranciers als andere ondernemers. Het levert niet alleen fijne contacten op, de gesprekken inspireren en motiveren je ook.”

Wanneer zal hun onderneming voor hen geslaagd zijn? “Als scholen de switch maken naar zonne-energie en zo hun leerlingen en omgeving inspireren. Op het moment dat ze zelf overtuigd zijn dat groene energie beter is, vinden wij het geslaagd. Het is fijn om daar met ons bedrijf een rol in te spelen.”

Tekst: Nele Hiele – Foto: Steven Massart
Meer info: www.effekt.be
Proximus