Skip to main content
  • Nieuws
  • Ondernemen met #bryo: 1 jonge ondernemer, 2 bloeiende bedrijven

Ondernemen met #bryo: 1 jonge ondernemer, 2 bloeiende bedrijven

  • 12/01/2017

Frank Delattin startte in 2015 Integrate Cooling op, gespecialiseerd in koelsystemen met halfgeleider warmtepomp technologie. Daarnaast had hij al langer het Brusselse consultancybureau Blue Planet. Als jonge ondernemer aan het hoofd van twee bedrijven tegelijk, zag hij redenen genoeg om zich aan te sluiten bij Bryo, waar hij ideeën kan aftoetsen en nuttige contacten kan leggen.

Frank Delattin (Integrate Cooling)

Het idee voor Integrate Cooling ontstond toen de voormalige decaan van ingenieurswetenschappen aan de VUB hem opbelde. ”Het was 1 januari 2015, 11 uur ’s morgen. Dat weet ik nog goed, omdat hij vertelde dat hij niet eerder op de ochtend mocht bellen van zijn vrouw”, lacht Frank. “Hij zei: ‘Ik denk dat we moeten patenteren.’ Hij had een concept bedacht om doorheen de wanden van een gebouw warmte te transporteren.”

Met innovatieve technologie op basis van halfgeleider (Peltier) warmtepomp elementen maakt Integrate Cooling toepassingen voor de hele koudeketen, waaronder koelcellen en koelwagens. Hun koeltechnologie werkt zonder koelvloeistoffen en nagenoeg zonder bewegende delen, waardoor onderhoudskosten sterk gereduceerd worden en de bedrijfszekerheid maximaal is. Integrate specialiseert zich voor haar toepassingen in temperaturen tussen 15 en 25°C.

“Ons eerste product was voor Brucargo, waar we pharma en bederfbare goederen in een Dolly op de tarmac van de luchthaven klimatiseren. In de toekomst willen we een referentie worden voor pharma en bederfbare goederen. Bij dit soort goederen is het uiterst belangrijk dat de systemen onder geen enkele omstandigheid stoppen met werken. En onze systemen werken volledig redundant. Als één van onze koelelementen stopt met werken, neemt een ander het over zonder dat je het merkt.”

 

30/70

Hoe hij omgaat met het runnen van twee bedrijven tegelijk? “Dat is niet altijd makkelijk, maar met een goede tijdsverdeling lukt dat wel. Blue Planet is intussen een matuur bedrijf met goede en zelfstandige werknemers. Ik hoef er enkel nog de business development te doen, en dat is ook wat ik het liefste doe. De andere 70% van mijn tijd kan ik volledig aan Integrate besteden.”

Een goed team van waardevolle medewerkers, dat is waar Frank op inzet. “Als Integrate in de toekomst succes heeft, dan is dat voor 99% omdat de mensen die in dienst zijn echte genieën zijn. En het team is volledig complementair, wat enorm belangrijk is. Want doen waar je zelf goed in bent is één ding, je moet ook je zwaktes erkennen en ze laten compenseren door iemand anders.”

 

“Als Integrate in de toekomst succes heeft, dan is dat voor 99% omdat de mensen die in dienst zijn echte genieën zijn.”

 

Leren van elkaar

De grootste uitdaging in de toekomst ligt voor Frank in het opschalen, zowel in het volume als in het vermogen. “Om het vermogen op te schalen hebben we nood aan nieuwe innovatieve toepassingen. Dat we die kunnen ontwikkelen, daar heb ik het volste vertrouwen in. De vraag is dan ook niet of, maar tegen welke kostprijs we ze kunnen ontwikkelen. Want we moeten deze toepassingen met een competitieve prijs in de markt zetten.”

Maar één ding weet Frank zeker: alle jonge ondernemers kampen met tal van uitdagingen. “Het heeft dan ook geen zin om keer op keer dezelfde fouten te blijven maken. Door met elkaar te praten, kan je van elkaars fouten leren.”

En daar komt Bryo in het vizier: “Bij Bryo kom je automatisch in contact met enthousiaste jonge ondernemers. Neem daarbij nog eens het netwerk van ervaren en geslaagde professionals waarmee je in contact komt. Dit netwerk is gigantisch belangrijk. En via Bryo kom je heel snel met de juiste mensen in contact. Je kan altijd op zeer korte termijn rond de tafel gaan zitten met de persoon die je zoekt.”

 

Foto: Studio Dann
Proximus