Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Omdat je niet alles in je eentje kan doen

Omdat je niet alles in je eentje kan doen

  • 06/07/2022

Roseline Van Damme is medezaakvoerder van ABETEC architecten & ingenieurs, een onafhankelijke b2b-totaaldienstverlener in de bouwsector. Als fervente deelneemster aan Plato-trajecten en als regiovoorzitter van Voka Dendermonde-Wetteren wil ze zelf ook voortdurend groeien als bedrijfsleider. Dat doet ze o.a. via de maattrajecten van Voka Oost-Vlaanderen. 

Roseline Van Damme en haar broer Frédéric hebben samen de leiding over het bedrijf dat werd opgericht door hun vader Eric, die zelf ook nog mee aan het roer staat. Als totaaldienstverlener is Abetec actief binnen de ontwikkeling van bouwprojecten: van de eerste pennentrek, over stabiliteit en duurzame bouwtechnieken, tot en met de oplevering. “We hebben alle disciplines onder één dak zodat onze klanten maximaal ontzorgd worden. We zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid door in te zetten op Revit (3D-modelleren). Dat vergde veel investeringen naar informatica maar ook naar bijkomende opleidingen van onze medewerkers. Die geven elke dag het beste van zichzelf. Wederzijds vertrouwen en respect is de sleutel tot succesvol samenwerken. Sommigen kennen mij al van toen ik een klein meisje was. Die langetermijnrelaties, dat is waar we aan bouwen met ons team van architecten en ingenieurs.”

Werken aan de teamgeest 

"Mijn broer en ikzelf zijn respectievelijk 15 en 13 jaar actief binnen ABETEC. Ooit is mijn papa gestart met vijf medewerkers. Vroeger was personeelsbeleid eerder iets wat boekhouding erbij deed. Maar toen ik in die functie kwam, wou ik van ons personeelsbeleid een prioriteit maken. De belangrijkste uitdaging: werken aan de dynamiek en sfeer op de werkvloer, onze HR moderniseren. Ik was me ervan bewust dat ik dit niet alleen kon en beroep moest doen op een externe partner. Toen kwam Voka Oost-Vlaanderen in the picture en is alles in een stroomversnelling geraakt. Via hen kwam ik in contact met Elke Haemelynck van Happy Humans, ik raakte meteen geïnspireerd.” 

Raad vragen aan Voka Oost-Vlaanderen heeft onze onderneming geen windeieren gelegd.

Roseline Van Damme

Matchmaking tussen ondernemer en expert 

Roseline wou echt de HR-cultuur veranderen. “We waren al een laagdrempelig bedrijf voor onze medewerkers, maar we wilden ook onze HR veel dynamischer maken. We gingen voor een persoonlijke aanpak en organiseerden 1-op-1 interviews met Elke en ons team. Daarna volgden verschillende feedbacksessies, workshops en evaluaties. Het gaf me een goed gevoel dat er geen punten waren die me van mijn stoel deden vallen, dat wil toch zeggen dat je jouw team en de sfeer goed aanvoelt. Maar het viel me wel op dat de klemtonen anders lagen. Een eenvoudig voorbeeld: veel mensen vonden dat er te weinig gecommuniceerd werd over de wedstrijden waar we aan deelnemen. Het getuigt van een steeds grotere betrokkenheid dat ze ook in wedstrijdfase geïnformeerd willen worden. Ik ben ervan overtuigd dat onze medewerkers meer open hebben gesproken tegen Elke. Voor hen was het geen gesprek met de werkgever maar wel een gesprek om hun werkgeluk te verhogen.” 

“Ook vandaag worden we nog steeds gemonitord door Elke en haar team. We inspireren elkaar. Het is mooi om te zien hoeveel mensen hierbij betrokken zijn en hoe geëngageerd ze zijn. Waar we nu staan, is ook te danken aan Voka Oost-Vlaanderen door me in contact te brengen met Happy Humans. Raad vragen aan Voka heeft me dus geen windeieren gelegd. Dat is ook een van de rollen van deze werkgeversorganisatie: matchmaker spelen tussen ondernemers en experts.” 

Een opleiding op maat, iets voor jouw onderneming?

Neem vrijblijvend contact op met ons

Contactpersoon

Regine Vyverman

Opleidingen - Arbeidsmarkt