Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Octave geeft afgedankte batterijen een tweede leven

Octave geeft afgedankte batterijen een tweede leven

  • 06/11/2023

De noodzaak om duurzaam om te gaan met energie is voor onze gezinnen én bedrijven vandaag een realiteit. We zien daardoor de jongste jaren een duidelijke shift naar de productie van hernieuwbare energie. Octave ontwikkelde een innovatieve en circulaire oplossing voor opslag van wind en zonnestroom. “Onze second-life batterij-energieopslagsystemen zijn de ideale oplossing voor bedrijven om de grote nood aan flexibiliteit in ons energiesysteem aan te pakken”, zegt Maxime Snick, CEO van Octave. “Met onze batterijpakketten – die perfect passen binnen de concepten van een circulaire economie – kunnen onze klanten een effectieve en duurzame bijdrage leveren aan de energietransitie.”

“Onze energie-opslagsystemen zijn even kwalitatief en zeer betrouwbaar”

Octave is een jonge speler op de energiemarkt. Het bedrijf is opgericht in 2020 door drie ingenieurs – Nicola Quentin, Jonas Engels en Maxime Snick – die tijdens de snelle opgang van de elektrische mobiliteit het potentieel zagen dat zit in het hergebruiken van batterijen uit elektrische voertuigen. “De meeste lithium-ion batterijen die wereldwijd gebouwd worden – ongeveer 90% - zijn bestemd om te gebruiken in elektrische voertuigen”, vertelt Maxime Snick. “Deze batterijen moeten functioneren in zeer veeleisende omstandigheden. Op koude dagen, wanneer de temperatuur kan dalen tot -10°C en op warme dagen, wanneer deze snel kan oplopen boven de 40°C. Daarnaast moet de batterij tijdens het snel opladen en optrekken om kunnen gaan met hoge piekstromen. Hierdoor hebben batterijen in elektrische voertuigen een beperkte levensduur en moeten ze na 5 à 10 jaar vervangen worden. Tot voor kort werden deze batterijen rechtstreeks verschroot en gesmolten met in het beste geval recyclage van de waardevolle metalen.

"Batterijen uit elektrische voertuigen hebben meer dan 80% bruikbare capaciteit over. Wij ontwierpen een slim opslagsysteem om die capaciteit te gebruiken."

Tweede leven

“Wij ontwikkelden een oplossing waarmee we deze batterijen, die typisch nog meer dan 80% bruikbare capaciteit overhouden, een tweede leven bieden in onze energie-opslagsystemen”, legt Maxime Snick uit. “Dat komt doordat de omstandigheden in een stationair opslagsysteem veel minder extreem zijn dan in elektrische voertuigen. Hierdoor zijn ze perfect bruikbaar voor het opslaan van hernieuwbare energie of voor het ondersteunen van het elektriciteitsnet. Dus in plaats van met schaarse grondstoffen nieuwe batterijen te laten produceren in Oost-Azië, kopen wij gebruikte batterijen op, om deze te hergebruiken in onze toepassingen. Octave heeft op die manier al 39 ton aan batterijen een tweede leven gegeven. Wat goed is voor een besparing van meer dan 1.000 ton CO2.”

Octave geeft afgedankte batterijen een tweede leven

Tien jaar garantie

De energie-opslagsystemen van Octave bieden een circulaire oplossing voor de energieopslag van kleine – en middelgrote kmo’s en voor industriële sites. “Onze systemen kunnen de lokale productie van hernieuwbare energie opslaan, om deze dan te gebruiken op piekmomenten”, licht Maxime Snick toe. “Daarnaast kan de opgeslagen energie – dankzij onze eigen software die alle data buffert en verwerkt – ook gebruikt worden om op de juiste momenten het elektriciteitsnet te ondersteunen. Wanneer een bedrijf met ons energie-opslagsysteem wil werken, gaan we telkens bekijken welke de noden zijn. Op basis van deze analyse beslissen we hoeveel batterijkasten we moeten plaatsen en hoeveel batterijmodules we in elke kast nodig hebben. Dankzij onze software kunnen we op ieder moment de capaciteit van deze modules opvolgen en indien nodig een minder functionerende module vervangen. Op deze manier onderscheiden we ons van traditionele batterijleveranciers en kunnen we een garantie van tien jaar geven op de bruikbare capaciteit van iedere kast die we plaatsen.”

Duurzame standaard

Een mooi aantal kmo’s vond intussen al de weg naar Octave, maar het bedrijf is vast van plan de komende jaren nog stevige stappen vooruit te zetten. “Op dit ogenblik zijn er 78 kasten van ons geïnstalleerd bij 30 kmo’s”, besluit Maxime Snick. “Dat is goed voor een totale capaciteit van bijna 9 megawattuur. Maar het is absoluut de bedoeling om snel te gaan schalen. Er zijn meer dan voldoende second life batterijen te vinden en samen met onze lokale partners zijn we in staat om hier - in onze eigen regio - de productie van onze energie-opslagsystemen én de kasten waarin we ze plaatsen, op te drijven. Dankzij die inspanningen willen we onze lokaal geproduceerde circulaire energie-opslagsystemen, die kwalitatief en zeer betrouwbaar zijn, graag zien uitgroeien tot de duurzame standaard voor bedrijven.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier
imu - vzw - Altez
imu - vzw - Uzbrussel
Proximus

Artikel uit publicatie