Skip to main content
Map

Nu werk maken van doorbraken

  • 31/08/2021

Dit najaar wordt een grote stresstest voor onze regeringen, maar ook een unieke kans. Makkelijk wordt dat niet. Maar als er ooit momentum voor een echte omslag was, dan is het nu wel. 

Na een doorweekte zomer volgt er een politiek hete herfst. Een hele reeks cruciale dossiers liggen op de plank: een hervorming van de pensioenen is aangekondigd, er is de werkgelegenheidsconferentie, de begroting die opgemaakt moet worden en daarnaast uiteraard ook het klimaat- en energiedebat, dat niet meer weg te denken is.

Cruciale dossiers, die de toekomst van onze welvaartsstaat mee bepalen. Dit najaar wordt een grote stresstest voor onze regeringen. Maar ook een unieke kans om ons land in een betere plooi te leggen en niet alleen de komende jaren maar de komende decennia vorm te geven.
 

Onze ondernemingen hebben een enorme omslag gemaakt, nu onze politici nog

Frank Beckx, Directeur Kennis- en Lobbycentrum

Makkelijk wordt dat niet. Maar als er ooit momentum voor zo’n transformatie was, dan is het nu wel. De voorbije maanden hebben aangetoond dat we, ondanks of dankzij vele discussies en moeilijkheden, sterke resultaten kunnen neerzetten als we samenwerken. Er liggen bovendien relanceplannen klaar, en Europese fondsen. 

Daarnaast zetten onze ondernemingen nu al fors in op dé thema’s die de komende decennia zullen bepalen: digitalisering, verduurzaming en gezondheid en welzijn. Dit zijn ook niet toevallig de drie pijlers van Voka’s Plan Samen Groeien, onze toekomstvisie voor de komende tien jaar.

Nodige hervormingen

Onze ondernemingen hebben een enorme omslag gemaakt, die immense inspanningen heeft gevergd, maar hen meer weerbaar maken. Zij pakken de toekomst in handen. 

Nu is het ook aan onze politici om die te grijpen, want na de gezondheidscrisis is het werk niet af. Nieuwe uitdagingen dienen zich aan en oude problemen duiken weer op. Denk alleen nog maar aan de krapte op de arbeidsmarkt, die onze groei bedreigt.

De bouwstenen voor een sterkere toekomst liggen er. Nu nog de nodige hervormingen.
 

Contactpersoon

Frank Beckx

Directeur Kennis- en Lobbycentrum