Skip to main content
  • Nieuws
  • Nu toch groen licht voor Seine-Scheldeverbinding Noord-Frankrijk

Nu toch groen licht voor Seine-Scheldeverbinding Noord-Frankrijk

  • 04/10/2017

Na enige aarzeling bij de Franse politici wordt het groot economisch en maatschappelijk belang van het nieuwe kanaal tussen Compiègne en Cambrai in Noord-Frankrijk nu algemeen aanvaard. De Franse president Emmanuel Macron kondigde gisteren aan dat het project definitief terug op de agenda staat. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen had hier sterk op aangedrongen omdat dit de multimodale ontsluiting van de provincie moet versterken en omdat diverse grote infrastructurele werken die verband houden met dit project, intussen opgestart zijn.

Het nieuwe kanaal tussen Compiègne en Cambrai in Noord-Frankrijk is ook voor West-Vlaanderen van groot belang. Dit kanaal zal het Seinebekken met het Scheldebekken verbinden, waardoor ook West-Vlaamse bedrijven hun goederen naar Frankrijk kunnen transporteren.

“Op 1 juli van dit jaar had de nieuwe Franse minister van transport, Elisabeth Borne, op de pauzeknop geduwd en het hele project in vraag gesteld”, zegt Bert Mons, Algemeen Directeur van Voka West-Vlaanderen. “Die beslissing was problematisch voor Noord-Frankrijk, maar zeer zeker ook voor ons. De laatste jaren investeren steeds meer West-Vlaamse bedrijven in watergebonden transport. Multimodaliteit is dan ook een essentiële schakel. Daarenboven werden in dit kader aan Vlaamse kant al heel wat investeringen gedaan en staan er nog diverse gepland, onder meer voor het doortrekken van de Leie in Zuid-West-Vlaanderen en het kanaal Bossuit-Kortrijk.”

“Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen heeft haar rol opgenomen, contact gezocht met de Belgische ambassade in Frankrijk en gevraagd aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister Ben Weyts om dit dossier bij hun Franse ambtsgenoten te verdedigen. Wij hebben ook samen met onze EURO3-partners (dit zijn de Kamer van Koophandel van Rijsel, de Kamer van Koophandel van Doornik en de Franse-Belgische Kamer van Koophandel in Rijsel) minister Elisabeth Borne geïnterpelleerd over dit dossier. We danken alle partijen voor hun inzet en zijn ook bijzonder verheugd dat deze aanpak de juiste bleek te zijn”, aldus Bert Mons.

Gisteren kondigden de bevoegde Franse ministers aan dat er een compromis is gevonden met betrekking tot het budget en het beheer van het project. De verschillende Franse overheidsniveaus zullen samen met de Europese Unie instaan voor de financiering. “Wij blijven de verdere evoluties nauwgezet opvolgen en rekenen op het verdere goede verloop van dit belangrijke dossier”, besluit Dieter Coussée, verantwoordelijk voor de belangenbehartiging Noord-Frankrijk bij Voka West-Vlaanderen.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder