Op 29 maart is er een nationale stakingsdag aangekondigd. Hieronder vind je vijf goede redenen waarom dat geen goed idee is.
ÉÉN
1 op 5 bedrijven zit in zware financiële problemen (bron: Graydon)
We zitten in de grootste crisis ooit. Onze economie kromp vorig jaar met een dikke 6%, de zwaarste economische terugval buiten de wereldoorlogen. Daardoor flirt 1 op 5 ondernemingen die voor de crisis perfect gezond waren vandaag met een faillissement. Een staking kan voor bedrijven de duw te veel zijn waardoor ze voorgoed kopje-onder gaan.
TWEE
Stel dat 1 op 5 werknemers meestaakt = 340 miljoen euro verlies aan economische activiteit
Elke stakingsdag kost onze economie tientallen miljoenen tot honderden miljoenen. Hoeveel precies is moeilijk te berekenen. Wie staakt, beslist ook voor wie niet wil staken dat we er collectief op achteruit gaan.
DRIE
De Belgische economie kromp met 6%, desondanks 3,2% opslag.
Het akkoord dat op tafel ligt voorziet 3,2% opslag de komende 2 jaar. Waarom weglopen van een behoorlijke opslag?
VIER
Toerisme, horeca en eventsector: gem. omzetverlies van 70%.
Chemie-, voeding- en ICT-sector: gem. omzetverlies van meer dan 10%.
Letterlijk elke sector ziet af door de coronacrisis. Er zijn geen winnaars van deze crisis, enkel verliezers en grote verliezers.
VIJF
In België is minder dan 70% van de 20-64-jarigen aan het werk. De ambitie ligt op 80%, net als in Nederland.
Samen groeien is de enige weg uit de crisis. Nu staken hypothekeert groei, de weg uit deze crisis. De staking ondermijnt onze concurrentiepositie en schrikt investeringen in onze Belgische economie af. Buitenlandse investeerders zijn vaak grote bedrijven die met hun entourage de meeste mensen werk geven. Zij zullen niet meer komen of zelfs weggaan. Gevolg: een verlies aan jobs!
Lees ook onze 'Staking in tijden van telewerk en corona'-FAQ