Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • ​Nu staken is onze welvaart helemaal kraken

​Nu staken is onze welvaart helemaal kraken

  • 26/03/2021

Nu staken, zal onze welvaart helemaal kraken. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, roept op om niet deel te nemen aan de staking. “We roepen iedereen op tot redelijkheid en vragen werknemers om niet te staken op maandag 29 maart, exact de dag waarop we met ons land een derde lockdown ingaan. Dit is echt onbegrijpelijk en onverantwoord. Een staking zal opnieuw zwaar aankomen bij alle ondernemingen die het nu al een jaar bijzonder moeilijk hebben. Iedereen voelt aan dat dit het slechtst denkbare moment is om onze economie nog een extra klap te geven. En ook onze internationale concurrentiepositie en reputatie zullen lijden onder een staking”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen zal in ieder geval alle leden-ondernemingen bijstaan tijdens de staking van maandag.

Deel de boodschap zeker ook op uw andere kanalen met een van onderstaande visuals:

Affiche NL A4 Affiche NL A3 Affiche NL A5

Affiche FR A4 Affiche FR A3 Affiche FR A5

Affiche EN A4 Affiche EN A3 Affiche EN A5

We stelden ook een template op van een brief waarmee u uw medewerkers kunt informeren:

Download brief voor medewerkers

De extra economische schade door een staking is moeilijk exact te becijferen. Schattingen gaan uit van 340 miljoen euro verlies wanneer één op de vijf medewerkers niet aan de slag gaat. “Het staat vast dat de economische schade door een staking bijzonder groot is. In deze grootste crisis in generaties voelt elke vermijdbare economische schade door een staking als een dolk in de rug. We mogen ook niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land wordt een nationale staking opgezet tijdens deze coronacrisis. Maar in België dus wel. Dit schaadt ons land en onze economie meer dan we kunnen vermoeden”, zegt Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen verspreidt sinds donderdag pamfletten bij bedrijven en op sociale media met 5 glasheldere redenen waarom nu staken een slecht idee is:

  • 1 op 5 bedrijven zit in financiële problemen
  • Een stakingsdag kost Vlaanderen tientallen miljoenen
  • De economie kromp vorig jaar met 6%. Meer dan 3,2% loonsverhoging is onmogelijk
  • Letterlijk élke sector kampt met omzetverliezen
  • Nu staken hypothekeert de weg uit de crisis

Voka West-Vlaanderen staat ondernemingen met raad en daad bij op de stakingsdag. Staken in tijden van telewerk en tijdelijke werkloosheid geeft bijzondere uitdagingen. “We raden de werkgevers aan om op voorhand te registreren wie van plan is te staken (of wie van plan is te komen werken). Met het vele en waar mogelijk verplichte telewerk is het immers niet vanzelfsprekend om te zien wie wel en niet aan de slag is. Dit is een bijkomende last voor werkgevers die nu écht wel andere zorgen aan hun hoofd hebben. Wie niet werkt maandag, hoeft uiteraard niet op loon te rekenen voor die dag”, aldus Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen heeft de burgemeesters en politie alvast gevraagd om extra waakzaam te zijn voor niet toegelaten stakingsacties zoals het blokkeren van bedrijven en toegangswegen of het verhinderen dat werkwilligen aan de slag gaan. De burgemeesters moeten hun politionele bevoegdheden aanwenden om zulke acties meteen te laten ophouden en zeker al in deze Coronatijden. Alle sectoren moeten absoluut gevrijwaard blijven. We hebben alle handen nodig om uit deze crisis te geraken. Tegenwerking is niet uit te leggen”, besluit Bert Mons.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag