Skip to main content
  • Nieuws
  • “Nu staken is onze welvaart helemaal kraken”

“Nu staken is onze welvaart helemaal kraken”

  • 25/03/2021

Nu staken, zal onze welvaart helemaal kraken. Voka – Kamer van Koophandel Limburg roept op om niet deel te nemen aan de staking. “We roepen iedereen op tot redelijkheid en vragen werknemers om niet te staken op maandag 29 maart, exact de dag waarop we met ons land een derde lockdown ingaan. Dit is echt onbegrijpelijk en onverantwoord. Een staking zal opnieuw zwaar aankomen bij alle ondernemingen die het nu al een jaar bijzonder moeilijk hebben.  Iedereen voelt aan dat dit het slechtst denkbare moment is om onze economie nog een extra klap te geven. En ook onze internationale concurrentiepositie en reputatie zullen lijden onder een staking”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. Voka zal in ieder geval alle leden-ondernemingen bijstaan tijdens de staking van maandag. 

visual

“We roepen iedereen op tot redelijkheid en vragen werknemers om niet te staken op maandag 29 maart, exact de dag waarop we met ons land een derde lockdown ingaan."
 

De extra economische schade door een staking is moeilijk exact te becijferen. Schattingen gaan uit van 340 miljoen euro verlies wanneer één op de vijf werknemers niet aan de slag gaat.

“Het staat vast dat de economische schade door een staking bijzonder groot is. In deze grootste crisis in generaties voelt elke vermijdbare economische schade door een staking als een dolk in de rug. We mogen ook niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land wordt een nationale staking opgezet tijdens deze coronacrisis. Maar in België dus wel. Dit schaadt ons land en onze economie meer dan we kunnen vermoeden”, zegt Johann Leten. 

Voka verspreidt sinds donderdag pamfletten bij bedrijven en op sociale media met 5 glasheldere redenen waarom nu staken een slecht idee is:  

•    1 op 5 bedrijven zit in financiële problemen 

•    Een stakingsdag kost Vlaanderen tientallen miljoenen 

•    De economie kromp vorig jaar met 6%. Grote opslag is onmogelijk 

•    Letterlijk élke sector kampt met omzetverliezen 

•    Nu staken hypothekeert de weg uit de crisis 

Staken en telewerk 

Voka staat ondernemingen met raad en daad bij op de stakingsdag. Staken in tijden van telewerk en tijdelijke werkloosheid geeft bijzondere uitdagingen.

“We raden de werkgevers aan om op voorhand te registreren wie van plan is te staken (of wie van plan is te komen werken). Met het vele en waar mogelijk verplichte telewerk is het immers niet vanzelfsprekend om te zien wie wel en niet aan de slag is. Dit is een bijkomende last voor werkgevers die nu écht wel andere zorgen aan hun hoofd hebben. Wie niet werkt maandag, hoeft uiteraard niet op loon te rekenen voor die dag”, aldus Johann Leten. 

Oproep aan burgemeesters

Voka heeft de burgemeesters en politie alvast gevraagd om extra waakzaam te zijn voor niet toegelaten stakingsacties zoals het blokkeren van bedrijven en toegangswegen of het verhinderen dat werkwilligen aan de slag gaan.

De burgemeesters moeten hun politionele bevoegdheden aanwenden om zulke acties meteen te laten ophouden en zeker al in deze Coronatijden. Alle sectoren maar in het bijzonder de farmaceutische en logistieke sector moeten absoluut gevrijwaard blijven.

“Mocht bijvoorbeeld de farmaceutische sector hinder ondervinden van de stakingsactie dan zitten de organiserende vakbonden met een moreel probleem. We hebben alle handen nodig om uit deze crisis te geraken. Tegenwerking is niet uit te leggen”, besluit Johann Leten.

Hulp nodig? Wij sommen voor u de belangrijkste informatie op die u als werkgever moet weten.

 

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging