Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • NU! ondernemen voor morgen in Oost-Vlaanderen

NU! ondernemen voor morgen in Oost-Vlaanderen

  • 06/02/2024

Op 9 juni 2024 trekken meer dan 1 miljoen Oost-Vlamingen naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Onze regio onderscheidt zich met de meest duurzame en technologisch geavanceerde economie in Vlaanderen. Met de verkiezingen voor de deur is het van groot belang om na te denken op welke manier we onze Oost-Vlaamse bedrijven kunnen versterken en klaarstomen voor de toekomst. Bedrijven zijn immers cruciaal om onze welvaart te verzekeren. 

Met een toegevoegde waarde van 55,3 miljard euro, het laagste werkloosheidscijfer en de hoogste werkgelegenheidsgraad in heel België draait de Oost-Vlaamse economie op volle toeren. De regio is een bruisende broedplaats voor start-ups en scale-ups en heeft de meest duurzame industrie en logistiek. "Voka Oost-Vlaanderen reikt met haar memorandum de hand naar onze politici en staat klaar om vol energie in te zetten op de gouden kansen die voor het grijpen liggen. Maar dan moeten we ook durven inzetten op de troeven van onze regio: scale-ups, technologie en duurzaamheid, we moeten duidelijke keuzes maken. Onze boodschap is glashelder: NU! ondernemen voor morgen,” zegt Geert Moerman, co-ceo van Voka Oost-Vlaanderen. 

Tech- & Scale-ups

Oost-Vlaanderen fungeert als een centrum van innovatie en behoort tot de top 10 van meest competitieve regio's in Europa. De hoge plaats op de ranking hebben we in de eerste plaats te danken aan een uitstekende score op innovatie, onderzoek en ontwikkeling & de nabijheid en kwaliteit van onze onderwijs- en kennisinstellingen in onze regio.

Het Gents ecosysteem is een ideale voedingsbodem voor talloze technologiebedrijven om internationaal tot bloei te komen. Belangrijk om op te merken is dat technologie en digitalisering cruciaal zijn gebleken voor succes. Hilde Schuddinck, co-ceo Voka Oost-Vlaanderen: “Om onze leidende positie te behouden doen we concrete voorstellen. Zo is het essentieel om administratieve lasten te minimaliseren en durfkapitaal te activeren. Daarnaast is het van groot belang om de fiscaliteit te richten op de groei van start- en scale-ups en moet de overheid het goede voorbeeld geven door bij hen te kopen. Een verdere stap in de juiste richting is het verlagen van sociale lasten om groeiende werkgelegenheid in eigen land te houden en het vereenvoudigen van internationale tewerkstelling. Daarnaast is het belangrijk om actief STEM-richtingen te promoten en het internationaal onderwijs te versterken.” 

Met het memorandum onder de arm gaan we in gesprek met de verschillende politieke partijen en beleidsactoren. Het doel? Een slagkrachtig en ondernemingsvriendelijk beleid door de implementatie van onze beleidsvoorstellen. Sterke ondernemingen zijn immers de enige garantie tot welvaart.

Jan Geers, directeur Belangenbehartiging Voka Oost-Vlaanderen

Duurzame Industrie & Logistiek

De bedrijven in het North Sea Port havengebied dragen duurzaam ondernemen hoog in het vaandel, maar ook daarbuiten doen industriële en logistieke bedrijven grote duurzaamheidsinspanningen. Jef Wittouck, voorzitter Voka Oost-Vlaanderen: “Om de energietransitie en klimaatdoelstellingen te realiseren hebben ondernemingen ruimte én een soepel en rechtszeker vergunningenkader nodig. Als je weet dat Oost-Vlaanderen van alle Vlaamse provincies het kleinste actief aanbod aan bedrijventerreinen en de sterkste daling in beschikbare oppervlakte (-518 hectare) heeft, dan moet er dringend naar oplossingen worden gezocht”


Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar logistieke dienstverlening en duurzame economische ontwikkeling, is het cruciaal om de bestaande capaciteit te optimaliseren, knelpunten aan te pakken en te investeren in milieuvriendelijke transportmogelijkheden. Een opwaardering van de Dender zal bijvoorbeeld de modal shift versnellen. Het wegwerken van bottlenecks, zoals de N60, N42 en N41, bevordert dan weer de mobiliteit in onze regio. Voor de Gentse zuidrand vraagt Voka Oost-Vlaanderen om met een heldere visie te investeren in (gedeelde) parkeermogelijkheden, snelle shuttleverbindingen naar knooppunten, hoogwaardig openbaar vervoer en een vlotte autobereikbaarheid. 
 

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.