Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nu inzetten op een beleid dat ondernemen bevordert in plaats van hindert

Nu inzetten op een beleid dat ondernemen bevordert in plaats van hindert

  • 08/12/2022

Eind november liet Collibra, onze meest succesvolle unicorn, weten uit te zwaaien naar onze noorderburen. 

Voortaan maakt het bedrijf deel uit van een Nederlandse holding. Als belangrijkste reden daarvoor wordt het flexibelere Nederlandse systeem van aandelenopties aangehaald, evenals de omslachtige administratieve en tijdsintensieve procedures om van dit systeem te kunnen genieten. Vaak worden deze gunstmaatregelen weggezet als fiscale cadeautjes. 

Voor de ondernemerswereld is het bijzonder frustrerend om met goede ideeën aan de slag te gaan in een context die voortdurend wijzigt.

Johan Guldix, senior adviseur Innovatie & Ondernemerschap

Niets is minder waar, want daarbij wordt stelselmatig voorbijgegaan aan de torenhoge loonlasten die in ons land gelden en waardoor het voor jonge en innovatieve bedrijven steeds moeilijker wordt om hooggeschoold talent aan te trekken. Dat is de reden waarom deze specifieke stelsels ontstonden en er gretig gebruik van wordt gemaakt. Zij  vormen slechts de fiscale pleister op een steeds groter wordende wonde. 

Jekyll and Hyde

Voor de ondernemerswereld is het bijzonder frustrerend om met goede ideeën - die op termijn net voor meer Vlaamse welvaart zorgen - aan de slag te gaan in een context die voortdurend wijzigt. Dat creëert rechtsonzekerheid en maakt het vinden van kapitaal en talent alleen maar lastiger. Zeker in tijden waarin tegenwind opduikt en kapitaal opnieuw duurder wordt.

De overheid gedraagt zich hier al te vaak als een Jekyll and Hyde. Met de ene hand geeft ze, met de andere neemt ze. Zo voerde de vorige regering enkele jaren geleden de tax shelter voor start- en scale-ups in, maar beperkt de huidige regering de auteursrechten waardoor tal van innovatieve start- en scale-ups midscheeps geraakt worden.

Extreem competitief

De slag om het aantrekken en binden van het juiste internationale talent zal nog moeilijker worden en die is al extreem competitief. Ook de buurlanden trekken immers hard aan de mouw van internationaal talent. Zeker voor de hoogtechnologische sector is Vlaanderen geen eiland in de wereld. Integendeel. Het plots eenzijdig wijzigen van groeibevorderende maatregelen betekent dan ook een rem zetten op de groene scheuten van onze economie. 

Voka pleit daarom voor een consequenter en consistenter beleid in de tijd en over alle bevoegdheidsniveaus heen. Zo zet Vlaanderen al enkele jaren succesvol in op een dynamischer ecosysteem voor groeibedrijven dat stilaan tractie krijgt, maar enkele simpele pennentrekken op een hoger beleidsniveau dreigen dit nu te dwarsbomen.

Onsamenhangend beleid

Een onsamenhangend beleid waarbij het ene niveau ten goede evolueert en het andere tegengestelde maatregelen neemt, kunnen we missen als kiespijn, want dat leidt enkel tot stilstand. Ondernemers geven er niet om welk niveau wat beslist. Zij willen vooruit en vragen daarom een duidelijk en samenhangend beleid. Geen beleid om enkel de onhoudbare gaten van de begroting te vullen. Die gaten zullen trouwens enkel groter worden als de bedrijven van morgen nu worden weggejaagd. 

We vragen daarom een lange termijnbeleid met een duidelijke visie dat inzet op het aantrekken van talent en gunstige randvoorwaarden op fiscaal en regelgevend vlak creëert zodat nieuwe bedrijven kunnen bloeien. Ook andere bedrijven en de toekomstige economie zullen daar trouwens van profiteren. 

imu - vzw - bebat
imu - vzw - scholtz
imu - vzw - obd3
imu - vzw - Uzbrussel