Skip to main content
  • Nieuws
  • Nu fast forward met de fast track voor buitenlandse werknemers

Nu fast forward met de fast track voor buitenlandse werknemers

  • 19/02/2020

Voor Voka wordt het dringend tijd dat er een versnelling komt op de procedure voor arbeidsmigratie. “We waren de beste van de klas, maar zien nu met lede ogen toe hoe de procedures in andere landen veel sneller gaan. Onze ondernemingen en onderzoeksinstellingen lopen daardoor unieke, buitenlandse talenten mis in deze internationale war for talent.”

In de internationale war for talent is een fast track nodig die de trage procedures voor de aanstelling van buitenlandse werknemers of onderzoekers versnelt. Die buitenlandse talenten moeten zowel een werk- als een verblijfsvergunning krijgen. Voor 2019 konden die twee procedures simultaan en dus sneller verlopen. Met een werkvergunning kon men al aan de slag terwijl de aanvraag voor een verblijfsvergunning nog lopende was. Maar door de omzetting van de Europese regels moesten deze procedures achter elkaar doorlopen worden. “Waar we vroeger al na drie weken iemand aan de slag konden krijgen, duurde het door de nieuwe procedure zelfs tot vijf maanden”, klaagt Hans Maertens aan. 

Terug beste van de klas 

In Vlaanderen loopt de vergunning steeds vlotter en ook op federaal vlak zien we dat er inspanningen geleverd worden. Op initiatief van Voka werd een werkgroep opgericht met werkgevers en de kabinetten van ministers Crevits en De Block. “Daarin wordt constructief gewerkt aan oplossingen. Maar in een context van structurele krapte op de arbeidsmarkt en internationale ‘war for talent’ slaan we nog steeds een mal figuur tegenover landen als Nederland. We waren ooit de beste van de klas en moeten absoluut de ambitie hebben om die positie terug in te nemen”, vindt Hans Maertens. 

Voka toont zich zeer tevreden over tussentijdse resultaten zoals een doorgedreven digitalisering van de aanvraagprocedure aan Vlaamse zijde. Ook de actieve zoektocht naar oplossingen voor diverse kinderziektes kan op steun van de ondernemersorganisatie rekenen. “Nu zijn er buitenlandse werknemers die hun vergunning willen laten verlengen, maar door de langere procedure in de absurde situatie komen waarbij ze tijdelijk ons land moeten verlaten en nadien pas terug komen werken. Dergelijke systeemfouten moeten eruit.” 

Doctoraat staatskunde 

Dus is er voor Voka nog werk aan de winkel. “Nu denkt men nog te vaak vanuit de stappen die binnen de administraties moeten gebeuren, terwijl we het hele systeem moeten opzetten met de bril van potentiële buitenlandse talenten. Die hebben geen doctoraat in Belgische staatskunde. Men moet servicegericht denken, met gecentraliseerde informatie, ook in het Engels, die duidelijk maakt welke documenten er nodig zijn”, schuift Hans Maertens naar voor. 

Voka pleit vooral voor een fast track, een snelwegprocedure voor ondernemingen die door de overheid een speciale erkenning krijgen. Dit kan men ook toepassen voor bepaalde profielen zoals hooggeschoolden en onderzoekers. 

Contactpersoon

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant