Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nu beslissen over stikstofakkoord om totale impasse te vermijden

Nu beslissen over stikstofakkoord om totale impasse te vermijden

  • 06/03/2023

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, stelt vast dat de Vlaamse regering in een grote politieke crisis is terechtgekomen. Een akkoord over stikstof blijft echter dringend noodzakelijk. Voka roept de drie Vlaamse coalitiepartners op om de teksten en voorstellen die nu voorliggen, goed te keuren. De totale blokkering loert om de hoek. Vlaanderen dreigt tot stilstand te komen met miljardenschade voor alle sectoren in de economie als rechtstreeks gevolg.

“Voka doet een beroep op de verantwoordelijkheidszin van de Vlaamse ministers en partijvoorzitters van de meerderheid. We hebben dringend een definitief stikstofkader nodig. Alle elementen daarvoor zijn bekend en bestudeerd. Extra tijd zal geen nieuwe inzichten brengen. Het is aan de Vlaamse regering om nu te beslissen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Houdbaarheidsdatum verstreken

De houdbaarheidsdatum van het tijdelijk stikstofkader is verstreken waardoor de verlening van vergunningen voor allerlei projecten is onzeker geworden. Een definitief en juridisch robuust stikstofkader is absoluut noodzakelijk. Zoniet belanden we in een vergunningenstop die miljarden aan investeringen en economische groei en welvaart zal kosten voor alle sectoren in Vlaanderen, zowel de industrie als de landbouw, zowel de privé-investeringen als de publieke investeringen. 

Elk verder uitstel van zo’n akkoord brengt economische en maatschappelijke schade mee. De Nederlandse economie – die met een vergelijkbaar stikstofprobleem kampt – leed al voor meer dan 28 miljard euro schade. Die miljardenfactuur dreigt ook onze bedrijven en sectoren hard te treffen. De impact van een verder uitstel zal allen treffen: de bouw van private en publieke voorzieningen, de aanleg van wegen, de investeringen in duurzame basisinfrastructuur, de industrie, de havens, de mobiliteit en de landbouw. Ondernemers hebben nu nood aan duidelijkheid en beslissingen. De huidige onzekerheid is nefast voor zowel familiale kmo’s als internationale bedrijven.

Ultieme oproep

Voka doet een ultieme oproep aan de Vlaamse regering:

“U heeft alles in handen om nu te beslissen. Geef onze bedrijven en sectoren juridische duidelijkheid over het kader dat vandaag op tafel ligt en waarbinnen ze verder kunnen investeren en zo bijdragen aan de welvaart van Vlaanderen”, besluit Hans Maertens.

imu - vzw - Altez