Skip to main content
  • Nieuws
  • Noodoplossing van vrachtmaatschappijen omvormen tot opportuniteit

Noodoplossing van vrachtmaatschappijen omvormen tot opportuniteit

  • 17/11/2017

Voor werkgeversorganisatie Voka Vlaams-Brabant moet de terugkeer van vrachtmaatschappijen op Brussels Airport gezien worden als een stimulans om snel te zorgen voor een stabiel kader, zodat de economische impuls en werkgelegenheid in ons land kan blijven. “Het klopt niet dat de geluidsboetes plots geen probleem meer zijn. Als er geen plaatsgebrek was in Amsterdam, waren ze ook nu niet teruggekomen. Maar het biedt wel een opportuniteit om ze te behouden, als er gezorgd kan worden voor stabiliteit”, zegt algemeen directeur Peter Van Biesbroeck.

Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant is tevreden dat nu al de derde vrachtmaatschappij naar Brussels Airport terugkeert. Toch neemt dit de nood niet weg van een stabiel juridisch kader. “We hebben nu de kans om de extra vracht en tewerkstelling hier te houden, als de bevoegde politici dat willen. Met vereende krachten kunnen we de noodoplossing van de vrachtmaatschappijen omvormen tot stabiele groei voor onze economie”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. 

Nederlandse crisis in ons voordeel uitspelen

Aangezien de vrachtmaatschappijen geen plaats meer hebben op Schiphol, wijken ze uit naar ons land. Maar ondertussen wordt er in Nederland druk gelobbyd om extra ruimte te voorzien en de maatschappijen terug naar daar te halen. “We mogen niet op onze lauweren rusten en er van uitgaan dat de maatschappijen hier zullen blijven. De geluidsboetes blijven afschrikken, zeker voor de vrachtmaatschappijen. Je ziet dat Brussels Airport wel sterk groeit qua passagiers, maar dat het vrachtvolume achteruitgaat. Dat is niet zonder reden”, aldus Peter Van Biesbroeck.

De Brusselse geluidsnormen blijven nog steeds een doorn in het oog van de Vlaams-Brabantse werkgeversorganisatie. “Die boetes blijven voor onzekerheid zorgen omdat maatschappijen niet op voorhand weten of ze beboet zullen worden of niet. Het is net die onzekerheid die de vrachtmaatschappijen er toe aanzet hun activiteiten hier af te bouwen of te verhuizen en die potentiële nieuwkomers afschrikt. Het broodnodige stabiele juridische kader blijft van cruciaal belang om de werkgelegenheid hier te houden en liefst zelfs uit te bouwen.”

Contactpersoon

"Met vereende krachten kunnen we de noodoplossing van de vrachtmaatschappijen omvormen tot stabiele groei voor onze economie"

Proximus