Skip to main content
  • Nieuws
  • Nood aan verandering op de arbeidsmarkt

Nood aan verandering op de arbeidsmarkt

  • 08/01/2018

Voka wil meer dynamiek op de arbeidsmarkt. De vele vacatures moet zo snel mogelijk ingevuld moeten worden. En daarvoor rekent Voka rekent ook op ingrepen van de regering-Michel. Want het is dringend tijd. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, pleitte maandag 8 januari in 'De Ochtend' op Radio 1 voor gezond verstand, hard werken en kiezen voor de economie.

"Er is krapte op de arbeidsmarkt",  zei Hans Maertens, gedelegeerd bestHans Maertens in De Ochtenduurder van Voka in "De Ochtend" op Radio 1. "Vorig jaar waren er meer dan 250.000 vacatures bij de VDAB. Heel wat geraken niet ingevuld. Heel wat bedrijven geraken in de problemen met hun bestellingen en vorige week was er zelfs een bedrijf waar de band stilviel door een gebrek aan medewerkers."

De oplossing ligt volgens Voka bij het engagement en de maatregelen van de regering. "Het aanbod aan goede medewerkers slinkt, dus er is actie nodig. Dat betekent werkzoekenden en werklozen zoveel mogelijk activeren, maar ook mensen die al lange tijd niet meer aan het werk zijn, moeten weer op de arbeidsmarkt terechtkomen", reageerde Hans Maertens. "Een absoluut goed instrument is de IBO, de individuele beroepsopleiding. Een werkloze gaat dan gedurende zes maanden werken met een werkloosheidsvergoeding én een toeslag en kan daarna definitief aangetrokken worden. Vorig jaar zijn er zo 17.000 mensen aan het werk gezet, dat kan zelfs verdubbelen."

Het is nu aan de federale en regionale overheden om met een passend arbeidsmarktbeleid af te komen. Maar de voorbije dagen gonst het van de geruchten dat regering wel eens zou kunnen vallen. In 'De Ochtend' reageerde Hans Maertens afkeurend:"Er is héél wat werk op de plank. En nu kibbelen, nog eens kibbelen, daar is niemand bij gebaat. En zeker onze bedrijven niet. Een dergelijke crisis zou heel slecht zijn voor ons bedrijfsklimaat en voor onze reputatie in het buitenland. Er moet nog anderhalf jaar geregeerd worden, er is nog heel wat werk. Laat de regering zich daar mee bezig houden".

Herbekijk hier het interview

 

Contactpersoon

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - De Tijd