Op basis van objectieve fysiologische metingen in real time stress in kaart brengen? Nee, het is geen sciencefiction. BioRICS, een spin-off van de KU Leuven, ontwikkelde er unieke technologie voor. CEO Hans Wilmots legt uit hoe die kan bijdragen aan het welzijn van medewerkers.
“De professor die de grondlegger was van het bedrijf, heeft 40 jaar ervaring in het meten van energiebalansen bij levende, bewegende organismen. Hij zette zijn expertise in om daar algoritmes rond te bouwen”, duidt Hans Wilmots. “In 2006 kreeg hij van AC Milan de vraag om de mentale status van de spelers te monitoren terwijl ze op het veld actief waren – met succes. Dat was de aanleiding om de technologie verder te ontwikkelen. Ondertussen zijn wearables voldoende precies om de fysiologische metingen te doen die wij nodig hebben, en dus zijn wij een half jaar geleden gestart met de commercialisatie van onze software. De fysiologische metingen zelf gebeuren met wearables die hartslag en beweging meten; wij werken daarvoor met Fitbit.”
“Werkgevers die inzetten op vroegdetectie, verdienen hun investering tot elf keer terug. Dat blijkt uit studies.”
Hoe dat werkt? Wel, de technologie van BioRICS verzamelt gegevens over je aërobe metabolisme en linkt die aan data over je hartslag. De resultaten worden gecombineerd en geven inzicht in drie energiesystemen: het basale, het fysieke en het mentale. Dat laatste gaat over het verbruik en herstel van je hersenactiviteit, en dus je mentale druk en mentaal herstel. Met andere woorden: BioRICS brengt op een objectieve manier ook stress in kaart. Het gepatenteerde algoritme is uniek, omdat het het enige ter wereld is dat bij bewegende organismen in real time de hartslag kan opsplitsen in verschillende energiecomponenten.
“Ons doel is om mensen inzicht te geven in hun mentale druk. Op zich is die druk niet erg; die kan je zelfs helpen om beter te presteren”, legt Wilmots uit. “Maar mensen die voortdurend onder druk staan en nooit tot rust komen, lopen een groter risico op burn-out. Steeds meer werkgevers beseffen dat ze met het mentaal welzijn van hun mensen moeten bezig zijn.” Elke onderneming is zich al bewust van de kosten van absenteïsme. “Maar voor presenteïsme is er nog te weinig aandacht”, vindt Wilmots. “Bedrijven zijn te weinig bezig met mensen die komen werken, maar die eigenlijk niet goed in hun vel zitten. Daarom is vroegdetectie zo belangrijk: je kan dan op tijd ingrijpen. Studies bewijzen dat dat wérkt: werkgevers die inzetten op vroegdetectie, verdienen hun investering tot elf keer terug.”
Veerkracht verbeteren
BioRICS kan gegevens verzamelen op het niveau van een individu, of op het niveau van een bedrijf. “Als individuele mensen gemonitord worden, gaan hun gegevens natuurlijk niet naar hun werkgever. Bedoeling is dat ze zichzelf voortdurend opvolgen. Als uit hun gegevens blijkt dat ze er niet in slagen om echt tot rust te komen, kunnen ze hulp zoeken. Het bedrijf laat hen dan langsgaan bij hr, bij de externe preventiedienst of bij een coach.” Een bijkomende mogelijkheid is dat een bedrijf kiest voor geaggregeerde informatie. “Dan rapporteren we (GDPR-compliant uiteraard) op het niveau van het volledige bedrijf, een afdeling of een groep. Als je als werkgever niet alleen monitort, maar tegelijk inzet op begeleiding, kan je de veerkracht van je team verbeteren. En die vooruitgang ook meten.”
Er blijkt een grote interesse te zijn in de technologie. “We hebben bijvoorbeeld contact met een aantal ziekenhuizen, waar de mentale druk natuurlijk zeer groot is. Werknemers staan er soms wat sceptischer tegenover. Ze zijn bang om in detail gevolgd te worden door hun werkgever – iets wat de technologie natuurlijk niet toelaat. Een tweede hindernis is dat sommige mensen moeilijk kunnen omgaan met slechte resultaten. Ze zijn niet bereid om aan zichzelf toe te geven dat het eigenlijk niet goed met hen gaat. En bij sommigen onder hen gaat dan plots het licht uit. Dergelijke drama’s moet de werkgever helpen vermijden!”
Wilmots hoopt vooral dat BioRICS met zijn technologie kan bijdragen aan het welzijn van medewerkers, en ook aan de zuiverheid van het debat over stress en burn-outs. “Er zijn groepen die echt te kampen hebben met een te grote werkdruk, maar er zijn ook mensen die overdrijven over hun stressniveau. Met onze technologie kunnen we het debat objectiveren”, besluit hij.
Wil je meer ontdekken over hoe we tot een gezond, digitaal en duurzaam welzijnsbeleid voor iedereen komen?
Schrijf je dan in voor het jaarlijks Voka Health Community Congres op dinsdag 28 september bij Den Berg te Londerzeel, uiteraard #coronaproof! Die middag gaan we samen met jou, experten, ervaringsdeskundigen en beleidsactoren in gesprek over werk, welzijn en werkgeluk in het nieuwe normaal.
Ontdek hier de visie van onze andere toekomstdenkers.