Skip to main content
  • Nieuws
  • Nobi slimme lamp waakt over bewoners

Nobi slimme lamp waakt over bewoners

  • 24/12/2021

Wist je dat maar liefst één op drie thuiswonende ouderen en één op de twee bewoners van woonzorgcentra jaarlijks valt? En de gevolgen van een val altijd ernstig zijn?

De intelligente lamp van Nobi brengt daar met technologie verandering in.

Een lamp die informeert, alarmeert en communiceert? Nobi past in iedere kamer, maar waakt ook over het welzijn van bewoners van zorginstellingen én ondersteunt het personeel van onder andere serviceflats of woonzorgcentra.  U hoort daar terecht toekomstmuziek in. Een ingenieus samenspel tussen artificiële intelligentie, hoogstaande technologie en de visie van een ambitieus team uit Antwerpen levert een schijnbaar alledaags toestel op dat levens kan redden. Nu beschikbaar voor zorginstellingen en vanaf 2023 ook bij u thuis.

We zullen almaar vaker een beroep moeten doen op slimme oplossingen om straks het tekort aan zorgverleners op te vangen - en daar kan spitstechnologie een belangrijke rol in spelen. We stellen u graag voor aan Nobi, een fraai ontworpen hanglamp die kan ingeschakeld worden voor valdetectie en valpreventie, maar ook tweerichtingscommunicatie en veiligheid bevordert. Naast twee (!) Henry Van de Velde design Awards in de categorie ‘consument’ en ‘business innovation’, zijn er nog aardig wat argumenten die pleiten voor de plaatsing van Nobi in een zorginstelling. We werpen dan ook graag ons licht op dit hoogtechnologisch toestel.

Valincidenten bij ouderen

Om te beginnen kan Nobi in iedere kamer van zorgcentrum geïnstalleerd worden zodat er te allen tijde gewaakt wordt over een bewoner. Dus ook ’s nachts, wanneer er minder zorgverleners aanwezig zijn. Eén op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar en dat cijfer neemt toe naarmate ze ouder worden. Bovendien overlijdt 50% van de ouderen die langer dan één uur op de grond heeft gelegen, binnen de zes maanden na de val. Dankzij Nobi kan dat cijfer drastisch teruggeschroefd kunnen worden en zal niet iedere val resulteren in een rampscenario. 

Nobi

Valdetectie- en preventie

Nobi monitort nauwlettend iedere beweging en iedere gedragsverandering en seint meteen door wanneer er een valincident is. Op die manier kan er indien nodig snel ingegrepen worden en kan het personeel de juiste zorg verlenen. Ook voor de bewoners betekent dit meer gemoedsrust, gezien er voortdurend over hen gewaakt wordt op een manier die zij niet als ingrijpend of storend ervaren. De slimme lamp ziet er bovendien niet uit als een ultra-gesofisticeerd bewakingsapparaat, maar als een mooie lamp die zich feilloos integreert in het interieur.

Nobi zet in de eerste plaats in op valpreventie door slimme verlichting en risicopreventie. Wanneer een bewoner rechtop gaat zitten in bed, gaat Nobi zachtjes beginnen branden. Bij het rechtstaan, gaat de verlichting voluit aan.

Nobi

Tweerichtingscommunicatie

Nobi is ook een uiterst efficiënt communicatiemiddel dat in twee richtingen werkt. Via de lamp kunnen er bijvoorbeeld foto’s gedeeld worden tussen familie, vrienden en bewoner. Stel dat er een val wordt gedetecteerd, zal de intelligente lamp er niet alleen voor zorgen dat een zorgverlener onmiddellijk verwittigd wordt, maar dankzij de app van Nobi kan de deur van bijvoorbeeld een serviceflat ook geopend worden. Gezien diezelfde app je ook kan vertellen hoe het gesteld is met de kamertemperatuur en luchtkwaliteit, is men steeds op de hoogte van alle mogelijke parameters die een invloed hebben op het welzijn van de bewoner. Door die voortdurende terugkoppeling van informatie voelt de bewoner zich niet overgelaten aan zijn lot en kan er ook steeds snel ingegrepen worden. Nobi spreekt ook aanmoedigende berichten of herinneringen voor medicatie of afspraken uit.

Integraties & Dashboard

Nobi voorziet een koppeling met zorgdossiers en de alarmcentrales, en ondersteunt vaste en draagbare paniekknoppen. Zorgapparatuur, zoals thermometer, bloeddrukmeter en weegschaal, kan via Bluetooth geïntegreerd worden. Dankzij het dashboard krijgen zorgverleners een helder overzicht van de status van elke bewoner. De intelligente lamp van Nobi beperkt zich dus niet tot valpreventie en -detectie, maar werpt ook licht op hoe technologie een doorslaggevende rol zal spelen in zorgverlening. Tegelijkertijd is het toestel bijzonder gebruiksvriendelijk, je hoeft dus geen groot technologisch licht te zijn om het te installeren. Het enige wat je nodig hebt, is een aansluiting voor een ‘gewone’ plafondlamp. De installatie vraagt niet om extra bekabeling en de kleinere variant, Nobita, is ook geschikt voor gebruik in vochtige omgevingen zoals de badkamer, toilet of keuken. En dit uiteraard volledig privacy proof!

Meer info

Nobi

MK - Advertentie Van Dessel
AW_Digitalisering
Proximus
AW_Welt_6stappenplan
IMU - vzw - Mediafin TTL
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - Recupel