Skip to main content
  • Nieuws
  • Nikkiso Belgium blinkt uit met levensreddende producten

Nikkiso Belgium blinkt uit met levensreddende producten

  • 18/01/2018

Nikisso BelgiumVoor deze eerste Ondernemers van 2018 trokken we naar Tienen, waar sinds 2014 Nikkiso Belgium gevestigd is. Dit innovatieve bedrijf is een van de marktleiders in de sector van nierdialyse. Managing Director Benoit Moreaux: “We mogen dan wel een afdeling van een internationale speler zijn, maar de kmo-mentaliteit staat centraal in ons team: oplossingen zoeken in teamverband.”

Nikkiso Belgium ontwikkelt en produceert toestellen en medicatie die nodig zijn voor een behandeling van acute nierdialyse. “We zijn de enige entiteit binnen Nikkiso familie die geneesmiddelen ontwikkelt”, vertelt Benoit Moreaux, Managing Director. “Veertig procent van de wereldwijde business van Nikkiso bestaat uit medische toepassingen. Verder maken we ook industriële pompen voor gas en brandstof en onderdelen voor motoren en vleugels van vliegtuigen. Als je in een vliegtuig stapt, heb je 95 procent kans dat er een onderdeel van Nikkiso gebruikt werd.”

De Belgische afdeling van Nikkiso bestaat nog maar sinds 2014. “In die tijd had Baxter Gambro opgekocht, waardoor zij samen een monopoliepositie verworven hadden in de markt van acute dialyse. De Europese Commissie heeft Baxter toen verplicht om hun eigen business van acute dialyse te verkopen”, legt Moreaux uit. “Het Japanse Nikkiso was kandidaat- koper en ik werd door hen aangesteld om de Belgische afdeling verder uit te bouwen.”

Kmo-mentaliteit

“In het begin waren we met vijf medewerkers, waaronder ikzelf. We moesten op 18 maanden tijd een locatie vinden voor ons bedrijf, slagen voor audits van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) voor de ontwikkeling van farmaceutische en medische apparaten, van TÜV-SÜD voor het ISOcertificaat 13485 voor medische apparaten behalen én – niet te vergeten – een sterk team opbouwen.”

"We moesten op 18 maanden tijd een locatie vinden voor ons bedrijf, slagen voor audits, de FAGG certificatie, een ISO-certificaat behalen én – niet te vergeten – een sterk team opbouwen."

Dat is aardig gelukt, want intussen telt Nikkiso 17 medewerkers. “We hebben drie grote pijlers binnen ons bedrijf: Research & Development, Regulatory Affairs en Quality. Ons team werkt echt via de kmo-mentaliteit: veel zelf doen en oplossingen zoeken in teamverband. Bovendien is het een zeer multicultureel team. Een derde is Franstalig, een derde is Nederlandstalig en een derde komt uit het buitenland. Het spreekt voor zich dat onze werkingstaal dus Engels is. Deze culturele diversiteit is een grote toegevoegde waarde van ons bedrijf. We hebben nu ook een goed fundament om verder te bouwen aan andere ontwikkelingen.”

Nieuwe markten aansnijden

Of Nikkiso Belgium nog verder wil groeien in de toekomst? “We streven niet naar een honderdtal medewerkers, want dan kunnen we niet meer werken via de kmo-mentaliteit. Maar zo’n 25 tot 30 medewerkers is wel een realistisch doel.Om zo’n groei te verwezenlijken, zullen we wel nieuwe producten moeten ontwikkelen buiten de dialyse-sector. Zo zijn we al bezig met de ontwikkeling van een artificiële pancreas, die vooral gebruikt kan worden op intensieve zorgen. Aangezien we hiermee de eerste zijn op de markt, moeten we de hele weg nog openleggen. Momenteel zijn we samen met een bedrijf in Vlaamse Brabant bezig met de dierenproeven hiervoor en tegen eind dit jaar zouden we graag de klinische studie opstarten”.

“Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van een chirurgische snijder die de fysiologische conditie van de weefsels respecteren tijdens een operatie. Zo treden er geen bloedingen of verbrand weefsel meer op. In Japan zijn ze hier al mee bezig, maar het is niet uitgesloten dat dit op termijn ook bij ons ontwikkeld zal worden.”

Food port

Nikkiso is gelegen in de Food Port in Tienen, waar ze zowel kantoren als laboruimte ter beschikking heeft. Deze Food Port is een incubator voor bedrijven uit de voedings- en healthsector. “Voorlopig zitten hier jammer genoeg nog niet zoveel bedrijven, waardoor het contact en de uitwisseling tussen verschillende jonge bedrijven wat ontbreekt”, aldus Benoit.

“Ik begrijp het ook wel hoor”, gaat hij verder. “De Food Port is niet het type incubator waar je snel kan inpluggen en werken. Om de units operationeel te maken, moet je als bedrijf nog wat investeringen doen, zoals de installatie van verlichting en verwarming. Zo’n kost is voor een internationale speler als Nikkiso geen probleem, maar als jonge starter heb je dat kapitaal niet altijd ter beschikking. Ik kijk wel al uit naar de dag dat alle ruimtes hier ingevuld zijn, dan wordt het ongetwijfeld boeiend. En als Nikkiso daarbij kan helpen, graag!”

Files? Niet voor ons

“Tienen heeft in elk geval voldoende troeven voor bedrijven om zich te vestigen”, vervolgt Benoit. “Om te beginnen liggen er in de nabije omgeving vier universiteiten: Leuven, Louvain-la-Neuve, Hasselt en Namen. Er is dus een groot aanbod van hooggeschoolden in de omgeving. En uiteraard is ook de goede bereikbaarheid een sterke troef. We hebben hier medewerkers uit onder andere Brussel, Leuven, Diest, Luik, Heusden en Scherpenheuvel en niemand van hen staat in de file, om de eenvoudige reden dat ze altijd tegen de richting in kunnen rijden.”

Nikkiso Belguim“Ook als we buitenlandse bezoekers ontvangen, geraken zij hier snel en gemakkelijk. Ze komen aan op de luchthaven van Zaventem en kunnen dan een rechtstreekse trein nemen, waardoor ze 25 minuten later in het station van Tienen zijn.”

“Een medewerker vertelde me onlangs nog dat ze in haar gezinssituatie een serieuze aanpassing kreeg te verwerken, maar wel in de goede richting. Vroeger ging ze voor haar werk elke dag naar Brussel. Nu ze hier in Tienen werkt, heeft ze twee uur per dag meer tijd om met haar gezin bezig te zijn. Ze was dat niet gewend (lacht). Dankzij onze ligging kunnen we onze medewerkers een goede work-life balance bieden. Daarnaast krijgen ze bovendien de mogelijkheid om van thuis uit te werken.”

“Als ik artikels lees over de fileproblematiek in ons land, merk ik elke keer op dat die problematiek in Tienen niet van toepassing is. Als bedrijf is dat wel een groot pluspunt om eens over na te denken als je op zoek bent naar een locatie. Als we nieuwe mensen aanwerven, speelt de goede bereikbaarheid mee een rol bij hun beslissing. Hierdoor vinden we relatief makkelijk nieuwe, hooggeschoolde profielen. Alleen medewerkers met 3 tot 5 jaar ervaring in Kwaliteit of Regulatory Affairs zijn iets moeilijker te vinden.”

“Ik kijk al uit naar de dag dat alle ruimtes in de Food Port ingevuld zijn, dan wordt het ongetwijfeld boeiend. En als Nikkiso daarbij kan helpen, graag!"

“Het is wel jammer dat Tienen nog niet erg gekend is als innovatieve en bruisende regio zoals regio Leuven. Binnen Vlaams-Brabant gaat Leuven steeds met alle aandacht lopen. Nochtans is huurruimte in Tienen bijvoorbeeld een heel pak goedkoper dan in Leuven. Ik denk dat het belangrijk is dat Tienen haar troeven nog wat beter in de verf zet naar ondernemers en bedrijven toe.”

Stevige concurrentie

Over ondernemen in België is de mening van Benoit verdeeld. “De administratieve lasten hier zijn nogal zwaar en die vormen soms een rem om vooruit te gaan. Neem nu het belastingsvoordeel dat je als bedrijf in België krijgt als je inzet op onderzoek en ontwikkeling. Het feit dat we dit krijgen, zorgt voor een mooi competitief systeem ten opzichte van onze buurlanden. Maar de tijd en middelen die je moet investeren om dit voordeel te krijgen, swingen de pan uit. Voor een kleine kmo is dat bijna niet te doen”.

“Dat is jammer, want de concurrentie wereldwijd wordt bikkelhard. Er is immers een sterke consolidatietendens bezig in de dialysewereld. De grootste spelers uit de sector nemen de kleinere en middelgrote spelers over.”

“Momenteel staan wij in de sector van chronische dialyse gekend als het meeste betrouwbare apparaat. Toch worden de komende 3 à 4 jaar voor ons een periode waarin we een nog betere service aan de ziekenhuizen moeten bieden of waarin we nieuwe karakteristieken aan onze producten moeten toevoegen om de toegevoegde waarde te verhogen.”

"We zullen moeten uitblinken op vlak van innovatie, klantvriendelijkheid en kwaliteit om de concurrentie het hoofd te blijven bieden."

“Neem nu de uitgebreide training die verpleegkundigen moeten volgen voor ze met onze producten therapie mogen geven. Ook die trainingen kunnen we herbekijken om te zien of we daar een toegevoegde waarde kunnen creëren. Het gaat dus verder dan de medicatie of toestellen alleen. We zullen moeten uitblinken op vlak van innovatie, klantvriendelijkheid en kwaliteit om de concurrentie het hoofd te blijven bieden.”

Tekst: Nele Hiele - Foto's: Berten Fotografie

 

Dit artikel verscheen in Ondernemers Vlaams-Brabant.
Proximus