Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe vestiging Flanders Make komt naar West-Vlaanderen

Nieuwe vestiging Flanders Make komt naar West-Vlaanderen

  • 07/10/2017

De Vlaamse regering gaat 15 miljoen euro investeren in een nieuwe vestiging van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie.  Dit nieuwe onderzoeks- en testcentrum komt in West-Vlaanderen.  Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is bijzonder verheugd met deze beslissing.

Flanders Make is het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen. Vanuit vestigingen in Lommel en Leuven en met de steun van tien onderzoeksinstellingen van de Vlaamse universiteiten, heeft Flanders Make tot doel de product- en procesinnovatie bij de Vlaamse maakbedrijven te versterken zodat die sector beter gewapend is om de uitdagingen van morgen vandaag al aan te kunnen.

Aan het rijtje met vestigingen zal nu ook West-Vlaanderen worden toegevoegd. Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft dat vandaag bevestigd tijdens een overleg met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. In aanwezigheid van enkele West-Vlaamse topondernemers actief in de machinebouw- en mechatronicasector, kondigde hij het principiële engagement van de Vlaamse regering aan om 15 miljoen euro te investeren in nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur in West-Vlaanderen.

Flanders Make wil in de toekomst nog meer inzetten op technologisch onderzoek op gebied van productietechnologieën volledig in de lijn van Industrie 4.0. Haar focus past in de trend van de nood aan wendbare, slimme en geconnecteerde productiesystemen die in staat moeten zijn om klantspecifieke, kleine series te maken aan de kost van productie van grote series. Hier spelen sensoren en rekencapaciteit een belangrijke rol om productieprocessen te verbeteren en om de competitiviteit van de industrie te verhogen. “We zijn er sterk van overtuigd dat we op deze manier productie in Vlaanderen kunnen behouden, versterken en zelfs terugbrengen vanuit landen waar de productiekosten lager zijn” zegt Bert Mons, Algemeen Directeur bij Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

“Het zwaartepunt van de Vlaamse machinebouw- en mechatronica-activiteiten ligt in West-Vlaanderen en net daarom vormt onze provincie een uniek eco-systeem en de perfecte uitvalsbasis voor een nieuwe Flanders Make vestiging. Deze beslissing verheugt ons dan ook enorm en maakt het mogelijk voor onze meer dan 250 West-Vlaamse bedrijven (waaronder een 40-tal vooraanstaande technologieleiders en een brede waaier aan kmo’s) in de sector om in een open innovatieomgeving volop te gaan voor het ontwikkelen en implementeren van de nieuwste productie- en procestechnologieën”, aldus nog Bert Mons.

Voor meer info en interviews:

- Bert Mons, algemeen directeur Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, 0476 87 80 19, bert.mons@voka.be

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder