Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Nieuwe technologie creëert nieuwe zorgkansen.”

“Nieuwe technologie creëert nieuwe zorgkansen.”

  • 29/04/2022

Geert Houben is CEO van Cubigo en Innovatie Ambassadeur Service Design. Nieuwe technologie en digitalisering staan in zijn dagelijkse activiteiten hoog op de agenda. Met Cubigo leveren hij en zijn team een belangrijke bijdrage om senioren langer zelfstandig te laten wonen. Door de toenemende vergrijzing krijgt dit thema trouwens steeds meer aandacht. Geert legt uit hoe nieuwe software nieuwe zorgkansen creëert. 

geert houben

 

Comfortabel en gezond ouder worden

In 2020 bedroeg de levensverwachting bij vrouwen 83,1 jaar en 78,5 jaar bij mannen. We leven met zijn allen langer, dankzij onder meer een betere gezondheidszorg. “In heel wat landen zijn service­residenties voor senioren booming business”, bevestigt Geert. “Dergelijke woonomgevingen bieden gebruikers zelfstandigheid, luxe, comfort, veiligheid en gezelligheid. Vooral in de VS en Canada rijzen deze sites als paddenstoelen uit de grond. Oudere bewoners zien deze omgeving als een ‘upgrade’ van hun vroegere woning. Je kan het niet vergelijken met de ‘rusthuizen’ zoals wij die kennen: het lijken meer hotelresorts waar ook zorgdiensten aanwezig zijn indien nodig. Onze missie met Cubigo is om deze personen zo efficiënt mogelijk te verbinden met hun familie, andere bewoners en personeel van deze residenties. Op die manier vergemakkelijken we de toegang tot diensten die het leven van senioren comfortabeler en aangenamer maken, van catering tot sociale activiteiten.”

Indrukwekkend groeitraject

Hoe ontstond Cubigo, en hoe ziet het groeitraject van deze innovatieve marktspeler eruit? Geert schetst het parcours: “Cubigo werd in 2011 als spin-off van de Universiteit Hasselt opgericht. Met een team van een 50-tal medewerkers timmeren we vanuit Hasselt, Toronto (Canada) en San Francisco (VS) hard aan de weg om onze software verder uit te rollen bij onze klanten, met name de uitbaters/operators van de serviceresidenties. De ontwikkeling van de software gebeurt volledig in Hasselt. We kozen hier bewust voor omwille van de perfecte R&D-omgeving en de intense samenwerking met zorg- en onderzoeksinstellingen.”

 

“Via slimme data zullen we op termijn kunnen anticiperen op vereenzaming of gezondheidsklachten.”

 

Lokale groei is belangrijk, maar internationaal de vleugels uitslaan is dat ook. “De uitrol van onze internationale expansieplannen kreeg in 2015 een fikse duw in de rug, dankzij een uitnodiging vanuit het Amerikaanse Google-hoofdkwartier om als een van de 15 meest beloftevolle start-ups in de wereld deel te nemen aan het opleidingskamp Blackbox Connect in Silicon Valley”, zegt Geert trots. “Deze uitnodiging was voor ons het signaal om de Noord-Amerikaanse en Canadese markt te veroveren. In 2016 openden we een kantoor in San Francisco. Vandaag bereiken we wereldwijd met Cubigo circa 250.000 senioren, hun families en zorgverleners. We hebben de ambitie om wereldwijd hét platform te worden dat senioren, zorgverleners en diensten connecteert.”

Op weg naar meer welzijn en comfort

“Met Cubigo richten we ons op niet-medische diensten die het welzijn van gebruikers verhogen, zoals maaltijden, onderhoudsdiensten, ontspanning, vervoer…”, haalt Geert aan. “Bijdragen tot meer fysiek en mentaal welzijn dragen we hoog in het vaandel, omdat dit net als medische zorg belangrijk is voor een goede gezondheid. Via Cubigo kunnen we bijvoorbeeld sociale isolatie en vereenzaming voorkomen en/of aanpakken, waardoor senioren zich goed in hun vel blijven voelen. Uit onderzoek blijkt ook dat voldoende sociale contacten en fysieke activiteiten een rem kunnen zetten op de ontwikkeling van dementie.”

“Vandaag zien we dat ondersteunende diensten voor oudere personen – die soms minder goed te been zijn en moeite hebben met alledaagse dingen, zoals maaltijden bereiden, schoonmaken, winkelen of klusjes uitvoeren – te veel administratieve opvolging (op papier) vragen. Dit kan efficiënter! Met een smartphone of tablet in de hand kan een gebruiker op een slimme en intuïtieve manier afspraken regelen, activiteiten inplannen en nieuwe sociale contacten ontdekken. Onze software is ook voor de uitbaters van serviceflats erg interessant, omdat mensen en middelen voor zorg- en ondersteunende taken beter ingezet kunnen worden. Ook een integratie van aanvragen met het interne facturatiesysteem of het elektronische patiëntendossier is een belangrijke meerwaarde.”

 

edm

 

Ambitieuze softwarespeler

The sky is the limit, ook wat softwaretoepassingen als Cubigo betreft. Het verzamelen van miljoenen datapunten levert ons een schat aan waardevolle informatie op”, bevestigt Geert. “De inzet van machine learning, AI en algoritmes biedt ongekende opportuniteiten. Omdat oudere gebruikers of hun familie ons softwareplatform intensief gebruiken, krijgen we van hen een interessant 360°-profiel over hun dagelijkse leefgewoontes, zorgnoden, activiteiten en contacten. In de toekomst moet het mogelijk worden om op basis van die data gedrag te voorspellen en te anticiperen op eventuele problemen. Zo zouden we via slimme data kunnen aangeven of een oudere persoon vereenzaamt of ongezond leeft, en tegelijk bijsturende acties suggereren. Of nog: doordat we met Cubigo vroegere werkervaringen, interesses en hobby’s van gebruikers capteren, kunnen we deze data inzetten om bewoners met elkaar te matchen. Want is het niet fijn als je met gelijkgestemde zielen aan tafel zit tijdens het middagmaal?”

Babyboomers aan de macht!

Aan nieuwe plannen dus geen gebrek bij het Cubigo-team. Geert en zijn collega’s willen hun software slimmer blijven maken om meer preventieve en creatieve ondersteunende diensten aan te bieden. “We maken ons sterk dat werken met Cubigo voor een bejaarde gebruiker een aantal extra jaren in comfortabele en gezonde omstandigheden kan betekenen. Met onze software willen we trouwens niet enkel het verschil maken in een intramurale setting zoals een rust- en verzorgingsinstelling, maar ook bij ouderen die thuis blijven wonen en goed vertrouwd zijn met het gebruik van smartphone en tablet. Die groep van babyboomers hecht veel belang aan connectiviteit en actief leven, ook op oudere leeftijd.” 
 

Maak kennis met onze Innovatie Ambassadeurs!

Innoveren brengt een boel vragen met zich mee. Samen met onze Voka Innovatie Ambassadeurs gaan wij tot het uiterste om jou hierin te ondersteunen. Onze Innovatie Ambassadeurs engageren zich om andere Limburgers te helpen bij hun innovatieplannen. Ieder lid van Voka – KvK Limburg met een vraag over innovatie kan dus bij ons terecht. De Ambassadeurs helpen ons om jou nog beter te bedienen!

Meer info: klik hier
 

Contactpersoon

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie

Artikel uit publicatie