Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe investeringssteun voor transportsector beschikbaar

Nieuwe investeringssteun voor transportsector beschikbaar

  • 04/12/2017

Transporteurs kunnen voortaan via een online portaal financiële steun bekomen voor investeringen in vergroening en verkeersveiligheid. Ook investeringen die al eerder dit jaar werden gedaan kunnen nog ingediend worden. De Vlaamse Regering wil de transportsector zo een duwtje in de rug geven én gerichte impulsen geven voor meer milieuvriendelijke en verkeersveilige vrachtwagens.

 

transportLNG
De transportsector creëert toegevoegde waarde voor onze economie en veel transporteurs investeren zelf in moderne, milieuvriendelijke en veilige voertuigen. Om de omslag naar groener en veiliger transport te ondersteunen én te versnellen, voorziet de Vlaamse Regering nu in extra ondersteuning voor ingrepen die nog verder gaan dan wat al wettelijk vereist is. Die steun kan oplopen tot wel 80% van het geïnvesteerde bedrag. Gelet op EU-regelgeving wordt het steunbedrag wel beperkt tot € 100.000 over 3 jaar per onderneming.


Er is steun voorzien voor ingrepen die de impact van vrachtwagens op het leefmilieu verkleinen. Het gaat om roetfilters of SCR-systemen (die de stikstofoxidenuitstoot tot 0 herleiden), maar bijvoorbeeld ook om koelscheidingswanden. Er is aandacht voor investeringen die het brandstofverbruik naar beneden halen, maar ook voor ingrepen die een stille(re) levering mogelijk maken.
Er is ook steun voorzien voor ingrepen die vrachtwagens verkeersveiliger maken. Het gaat dan bijvoorbeeld over camera’s (frontcamera’s en camerasystemen voor achterwaarts rijden),systemen die het gebruik van een GSM blokkeren in een rijdende vrachtwagen, automatische remsystemen die het gevaar op aanrijdingen verkleinen, alcoholsloten, ‘lane keeping assistance’ die vrachtwagens op koers houdt en rijanalysesystemen die chauffeurs laten zien waar ze moeten bijsturen om veiliger in het verkeer te zitten.

De steun kan aangevraagd worden via het Ondernemingsloket. De steun bedraagt maximaal 100.000 euro per onderneming voor uitgaven verricht in de drie kalenderjaren 2017, 2018 of 2019. Het steunpercentage is maximaal 80% van de in aanmerking komende uitgaven. De steun is beperkt tot een maximum van 3.000 euro per voertuig. 

Alle investeringen van na 1 januari 2017 komen in aanmerking voor deze investeringssteun. Begin dit jaar riep Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts transporteurs al op om hun facturen goed te bewaren. Nu is er ook een gebruiksvriendelijk digitaal platform waar transporteurs de investeringssteun kunnen bekomen. Inloggen kan heel eenvoudig via het goed ingeburgerde Ondernemingsloket. Het systeem wordt bewust eenvoudig en laagdrempelig gehouden.

Investeringssteun aanvragen kan via DEZE LINK.

Voor bijkomende informatie: //www.mobielvlaanderen.be/subsidieflankerendbeleid

 

Contactpersoon

Peter Van Doninck

Ondernemingsrelaties

IMU - vzw - Bebat
IMU - VZW - multibureau
IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - Remant
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - Altez
Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende